Kun Tuohimaiden esikoinen oli vuoden ikäinen, perhe lomaili Thassoksella. Siellä Päivi Tuohimaa heitti puolisolleen Esalle, että olisipa hienoa asua täällä vielä joskus.

– Ensimmäinen askel kohti yhteistä unelmaamme otettiin jo silloin. Olemme Esan kanssa usein luonteeltamme impulsiivisia, mutta sapattivapaata kypsyttelimme liki 16 vuotta. Kreikka valikoitui kohteeksi siksi, että olimme kumpikin ihastuneet Thassokseen, Päivi Tuohimaa kertoo.

Vuosien varrella pariskunta pohti moneen otteeseen, milloin olisi hyvä aika sapattivapaan toteuttamiseen. Aina tuntui kuitenkin jotain olevan meneillään tai lapset olivat ”väärän ikäisiä”. Lopulta hetki koitti juuri ennen koronapandemian puhkeamista.

Ei sittenkään työntekoa

Alkuperäinen ajatus oli, että Kreikkaan muutettaisiin vuodeksi töitä tekemään. Ruuhkavuosien jälkeen mielessä alkoi pyöriä ajatus siitä, että mitä jos sapattivapaalla ei tehtäisikään töitä.

– Sellaiseksi kahdeksan Kreikan kuukauttamme sitten muodostuivatkin, Päivi Tuohimaa toteaa.

Puoliso Esa otti virkavapaata rakennustekniikan osastopäällikön pestistään Sweco Rakennetekniikassa. Työpaikalla asiaan suhtauduttiin ymmärtäväisesti, ja yhdessä tiimin ja esimiehen kanssa kuvio rakennettiin sellaiseksi, että lähtöpäivän koittaessa miestä ei enää tarvittu.

Päivi Tuohimaa toimii yrittäjänä Uskallus-valmennusfirmassaan. Lupaa ei tarvinnut kysellä muilta kuin itseltään ja asiakkailta.

– Mietin, uskallanko olla tekemättä töitä juuri, kun olen saanut homman käyntiin ja asiakaskunta oli rakentunut. Mutta sitten ajattelin, että yritykseni nimikin velvoittaa siihen, että minun on uskallettava! Asiakkaani olivat tosi rohkaisevia, ja moni kommentoi, että mieletön juttu, jatketaan sitten, kun palaat.

Päivi Tuohimaa
Päivi Tuohimaa on yrittäjä.

Sapattivapaa rahoitettiin säästöillä ja kodin myymisellä

Sapattivapaata varten oli säästetty hieman rahaa. Lisäksi Tuohimaat myivät vuokralla olleen rivitalokotinsa Kempeleestä, josta he itse olivat aiemmin muuttaneet Oulun keskustan liepeiltä ostamaansa kerrostalokotiin. Oulun koti vuokrattiin, jolloin vuokra kattoi vastikkeen ja asunnon kulut. Asuntolainaan Tuohimaat hakivat lyhennysvapaata, jolloin maksettavaksi jäivät asuntolainan korot.

Kreikasta löytyi 70-neliöinen koti, jonka vuokra oli varsin kohtuullinen.

– Kreikassa vuokra-asuntoa ei löydy netistä, vaan pitää mennä paikan päälle, tutustua ihmisiin ja levittää sanaa, että etsii kotia. Olimme haaveilleet vuorenrinteessä sijaitsevasta kodista, joka olisi lähellä merta, jossa olisi iso terassi ja pieni puutarha. Kun menimme katsomaan meille vinkattua juuri valmistunutta asuntoa, kaikki toiveemme toteutuivat. Se tuntui uskomattomalta, Tuohimaa muistelee.

Seuraavaksi: ei mitään pakollista

Perhe kahden koiransa kera lähti Suomesta matkaan karkauspäivänä autolla läpi Euroopan juuri ennen pandemian äkillistä pahenemista. Kaksi päivää Thassokselle saapumisesta saarella alkoi täysi lockdown. Silloin 8- ja 5-luokkalaisten lasten piti olla ensin kotikoulussa, mutta koronapandemian laitettua koulut kotimaassa kiinni lapset pystyivät osallistumaan etäkouluun Kreikasta käsin.

Perushektinen arki vaihtui yhtäkkiä rauhaan, hiljaisuuteen ja perheen kanssa yhdessä oloon. Lapset opiskelivat, mutta aikuisilla ei ollutkaan mitään pakollista.

– Kävimme koiriemme kanssa pitkillä lenkeillä. Kun kelit alkoivat lämmetä, söimme rauhassa aamiaista terassilla ja katselimme, kun delfiinit uivat meressä. Yhtäkkiä ei ollut ainuttakaan työasiaa, joka olisi pitänyt hoitaa seuraavaksi. Se vaati totuttelua, vaikka olin jo ennen Kreikkaan lähtöä opetellut pysähtymistä tietoisena valintana, Päivi Tuohimaa kertoo.

Tuohimaa muistelee päivää, kun perhe istui terassilla syömässä ja hän itse selosti, mitä seuraavaksi tehdään.

– Puolisoni kysyi minulta lempeästi mutta suoraan, että huomaatko, sinulla on edelleen tuo mitä seuraavaksi -asenne. Olisiko mahdollista, että et miettisi, vaan olisit vain tässä hetkessä?

Yksi suurimpia sapattivapaan oivalluksia liittyi lapsiin ja perheeseen. Usein nimittäin jompikumpi lapsista tuli seuraksi terassille ja alkoi jutella ja kysellä.

– Havahduin siihen, että kun meillä oli mahdollisuus pysähtymiseen, koko perhe halusi pysähtyä. Olin kiitollinen siitä, että lapset halusivat avata sydäntään ja mieltään. Kun emme mieheni kanssa tehneet töitä, se antoi tilaa yhdessä olemiselle ja läsnäololle eri tavalla kuin kotona Oulussa, Tuohimaa pohtii.

Perheen lapset olivatkin kotikoulun sijaan etäkoulussa.

Hyötyä valmentamiseen

Sapattivapaasta oli hyötyä myös Päivi Tuohimaan valmennustyölle.

– Vaikein pohdinta ennen reissua oli se, voinko pitää näin pitkään vapaata. Mietin sitäkin, että mitä jos asiakkaani eivät tarvitse minua enää sapattivapaan jälkeen. Oli siis haastettava omaa ajattelua – jos en uskalla nyt, milloin uskallan.

Päivi Tuohimaa miettii, että oma kokemus rohkeudesta auttaa varmasti myös valmentajana kannustamaan muita löytämään potentiaalinsa ja olemaan rohkea.

– Luonnollisesti rohkeus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, eivätkä kaikki edes halua olla rohkeita. Pointtini on se, että haluan rohkaista jokaista löytämään sen oman tavan ja oman rohkeuden väylän, Tuohimaa pohtii.

Sapattivapaalle jääminen on tehnyt myös myöhemmät isommat valinnat helpommiksi. Kykyä arvostaa erilaisia elämäntienristeyksiä on nyt myös enemmän.

– Elämään luottaminen kasvoi, tuli ajatus, että toivoa on ja kaikki järjestyy. Ei ihmisen tarvitse jäädä paikalleen pelon takia.

Paluu kotiin

Pandemian toinen aalto sotki kotiinpaluuta. Lopulta Päivi Tuohimaa lensi lapsiensa kanssa Suomeen, kun mies jäi koirien kanssa etätöihin ja ajoi kuukautta myöhemmin Euroopan läpi.

– Olin pelännyt sitä hetkeä, kun olemme kotona. Olin etukäteen miettinyt, että tuleeko sitten fiilis, että nyt se kaikki ihana on ohi ja olemme taas täällä. Mutta niin ei käynytkään, vaan koin vahvan onnentunteen, että olimme kotona, jossa kaikki on omannäköistä ja toimivaa.

Kreikkalainen ja oululainen arki olivat poikenneet toisistaan. Kreikassa esimerkiksi eläinlääkäri pyysi käymään näyttämässä koiraa kontrollikäynnillä ”parin viikon päästä”, kun Suomessa olisi saanut tarkan kellonajan muistutustekstiviesteineen.

– Toki mutkattomuudella on kääntöpuolensa, mutta itseä kreikkalainen arjen yksinkertaisuus puhutteli kovasti, Tuohimaa pohtii.

Sapattivapaa kypsytteli ajatukseen, että perhe tulee palaamaan Thassokselle ihan varmasti. Luultavasti jo ensi kesänä, ja jonkun vuoden päästä ehkä pysyvämmin.

Haaveiletko sapattivapaasta, omasta asunnosta tai jostain muusta? OP Sijoituskumppani on digitaalinen sijoittamisen palvelu, joka auttaa toteuttamaan sijoitustavoitteesi vastuullisesti hoidettujen rahastojen avulla.