Tekeekö mielesi herkutella, saunoa tai vaikkapa aistia kaupungin trendikästä tunnelmaa? Suuntaa lomareissulle Tallinnaan!

1. Tallinna lintuperspektiivistä

Tarkastelemalla Tallinnaa yläilmoista saat hyvän yleiskuvan kaupungista ja pääset nauttimaan kauniista maisemista kaikkiin ilmansuuntiin.

Näköalatasanne
Kuva: Visit Tallinn, Kadi-Liis Koppel

Säästä: Tallinnan vanhassakaupungissa Toompean kukkulalla sijaitsee kolme näköalatasannetta, joille pääsee kävellen ja ilman pääsymaksuja. Patkulin tasanteelta maisemat avautuvat kaupunginmuurille, sen torneille ja sataman suuntaan, Kohtuotsan puolelta pilkistävät myös modernit pilvenpiirtäjät. Puutarhamaiselta Piiskopiaian tasanteelta taas näet Pelgulinnan ja Kalamajan paikallista elämää. 

Tallinna
Nigulisten kirkko, kuva: Visit Tallinn, Kadi-Liis Koppel

Satsaa: Vanhankaupungin ytimessä sijaitseva Nigulisten kirkko on tätä nykyä museokäytössä – Viron taidemuseon alaisuuteen kuuluvassa kohteessa on esillä keskiaikaista ja varhaismodernia kirkkotaidetta. Keväällä valmistuneen remontin jäljiltä kirkon torniin pääsee mukavasti ja esteettömästi lasihissillä. Neljään ilmansuuntaan avautuvat maisemat kuuluvat museolipun hintaan: aikuiset 12 euroa, perhelippu 24 euroa.

2. Herkkuja mahan täydeltä

Tallinnaan ei jaksa tutustua tyhjällä vatsalla. Onneksi kaupunki on täynnä toinen toistaan maistuvampia makuelämyksiä.  

Balti jaama turg
Balti jaama turg, kuva: Visit Tallinn, Sam McAllister

Säästä: Balti jaama turg eli Asematori on pullollaan kesän parhaita makuja ja mutkatonta katuruokaa. Vierailun väärti on myös aivan torin kupeessa sijaitseva Rohe Kohvik. Suosittu vegaanikahvila tarjoilee suolaisia ja makeita herkkuja niin kahvihetkiin kuin kovaankin nälkään. Etenkin monipuolisten kulhoannosten hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan.

Ravintola Chedi
Ravintola Chedi, kuva: Visit Estonia: Näljäne Nelik

Satsaa: Matkapäivän kruunaa kolmen ruokalajin illallinen viehättävässä vanhassakaupungissa. Moderni aasialainen Chedi  ja Michelin-oppaankin suosittelema 38 Restoran sijaitsevat naapureina ja tarjoilevat erittäin laadukasta ruokaa pistämättömän tyylikkäissä puitteissa. 

3. Tehdaskiinteistöjen uusi elämä

Uusiokäyttöön otetut vanhat tehdasalueet edustavat Tallinnan rouheampaa puolta. Näissä kohteissa nautit kulttuurista sen monissa muodoissa. 

Pohjalan tehdas
Põhjalan tehdas, kuva: Visit Tallinn, Kadi-Liis Koppel

Säästä: Põhjalan tehtaalla valmistettiin pitkään kumisaappaita, mutta nyt tilat ovat saaneet uuden elämän yhä kehittyvänä kulttuurikeskuksena. Alueella toimii paljon luovan alan yrityksiä, joista osalla on myös omat studiomyymälänsä. Lisäksi tarjolla on taidetta sekä omaperäisiä ravintoloita, baareja ja kahviloita. Pohjois-Tallinnassa sijaitsevalle tehtaalle pääsee helposti Koplin suuntaan kulkevilla raitiovaunuilla 1 ja 6. Matkalipun ostat heilauttamalla lähimaksukorttia etuoven luona sijaitsevalle kulmikkaalle lukulaitteelle. Oikean pysäkin nimi on Marati. 

Telliskiven alue
Telliskivi, kuva: Visit Tallinn, Rasmus Jurkatam

Satsaa: Telliskiven luova keskus  on yksi Tallinnan trendikkäimmistä ajanviettopaikoista sekä matkailijoiden että paikallisten keskuudessa. Keskuksen fyysinen rakenne on perintöä siellä pitkään harjoitetulta kone- ja elektroniikkateollisuudelta, mutta nyt alueen ovat vallanneet lukuisat kahvilat, ravintolat ja baarit, virolaiset designliikkeet sekä monipuoliset kulttuuritoimijat. Yksi viimeksi mainituista on kansainvälinen valokuvamuseo Fotografiska.  

4. Saunaan, saunaan matkalaiset!

Virolaiset ja suomalaiset ovat saunakansaa. Tänä vuonna sauna saa Virossa vielä entistäkin enemmän huomiota, sillä maassa vietetään saunavuotta

Kalma saun
Kalma saun, kuva: Visit Tallinn, Rasmus Jurkatam

Säästä: Juhli saunavuotta heittämällä löylyä jossakin Tallinnan yleisistä saunoista. Pisimmät perinteet ovat vuonna 1882 valmistuneella Tallinnan saunalla ja Kalamajan kaupunginosasta löytyvällä 95-vuotiaalla Kalman saunalla. Miehet ja naiset saunovat erikseen, ja kertalipun hinta pyörii kympin molemmin puolin.

Iglupark
Iglupark, kuva: Visit Tallinn, Kadi-Liis Koppel

Satsaa: Noblessnerin alueella sijaitsevan Igluparkin 10 löylyttelijää mahduttavia iglusaunoja vuokrataan tuntihintaan (alkaen 85 euroa/tunti, vähimmäisvaraus 2 tuntia). Hyvät löylyt ja yksityinen terassi takaavat rentouttavan saunaelämyksen, jonka viimeistelee virkistävä pulahdus mereen. 

5. Yö kontissa, kapselissa vai putiikkihotellissa?

Tallinnan laajasta hotellitarjonnasta löytyy sopiva majapaikka joka makuun ja kaikille budjeteille. 

Hotelli Hektor
Konttihotelli Hektor, kuva: Visit Estonia, Näljäne Nelik

Säästä: Telliskivessä sijaitsevassa konttihotelli Hektorissa majoitutaan vanhoista merikonteista rakennetuissa viihtyisissä huoneissa. Uusiokäyttö ja vihreä ajattelu näkyvät hotellin toiminnassa kautta linjan, ja koska kaikki turha on karsittu, pysyy hintakin kohtuullisena. Vielä edullisempaa ja erikoisempaa majoitusta tarjoaa Capsule Hostels Tallinn, jossa yövytään futuristisissa avaruuskapseleissa. Oman kapselin ohella käytössä ovat hostellin yhteiset oleskelu-, ruoanlaitto- ja peseytymistilat. 

Hotelli Telegraaf
Hotelli Telegraaf, kuva: Visit Tallinn, Lauri Laan

Satsaa: Yöpyä voi myös tyylikkäässä boutique-hotellissa keskiaikaisen vanhankaupungin sydämessä. Luksusta, laatua ja historiallista tunnelmaa tarjoavat viiden tähden hotellit Schlössle ja Telegraaf. Jälkimmäinen tunnetaan hotellipalvelujensa lisäksi ylellisestä kylpylästään sekä huippuravintola Tchaikovskysta.  


Vinkki! Satsaa matkustusmukavuuteen varaamalla paikka Tallinnan-laivan loungetiloista. Kohtuullista lisämaksua vastaan saat omaa rauhaa ja varman istumapaikan kesän kiireisimmilläkin laivavuoroilla sekä ruokaa ja juomaa loungen tarjoiluvalikoimista. 

Matkalla arki jää kauas taa ja lomasta on lupa nauttia. Jos jotain sattuu, on Pohjola Matkavakuutus apunasi. Lue, mitä matkustajavakuutus korvaa.

Lue myös:

Mielitkö lomalle? 9 vinkkiä edulliseen ulkomaanmatkaan

Ihan kuin ulkomailla − joko tiedät nämä kotimaan paikat?

Junamatkailu on nyt trendikästä – nämä junareitit ovat kuin sadusta