Kotimaamme on tunnettu upeista vesistöistä, joiden läheisyyteen tapaamme hakeutua nauttimaan kesäpäivistä. Järvimaisemien lisäksi Suomi tarjoaa vesielämyksiä mereltä pohjoisimmissa kolkissa virtaaviin vesiputouksiin asti. Tutustu näihin kohteisiin vaikkapa kuluvan kesän aikana.

Saaristomeren kansallispuisto

Turunmaan saariston eteläreunalla sijaitseva Saaristomeren kansallispuisto tarjoaa nähtävää karuista luodoista suloisiin saaristokyliin sekä suojaisiin kalliopoukamiin. Saaristomeren lukuisten luotojen ja saarien luokse pääsee yhteysaluksella, taksiveneellä sekä omalla veneellä tai kajakilla.

Pitkien välimatkojen vuoksi saaristoseikkailulle kannattaa varata useita päiviä. Saaristossa on myös helppo pyöräillä.

Oulujärven alue

Kainuun omaksi mereksi kutsutun Oulujärven parhaat maisemat tavoittaa helposti omalla tai vuokratulla veneellä tai kajakilla, mutta suositulle Manamansalon leirintäalueelle pääsee autollakin.

Oulujärvi on osa Rokua Geoparkia, joka on valittu osaksi UNESCO:n ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostoa – elämyksiä riittää siis vesistöjen lisäksi myös maalla patikoiden.

Kitsiputous

Enontekiön Kitsiputous on Suomen korkein yhtenäinen vesiputousten sarja. Muutaman kilometrin päässä Suomen ja Norjan rajasta sijaitseva näyttävä putous koostuu useista pystysuorista vesiportaista, ja parhaiten sen luokse pääsee patikoimalla noin viiden kilometrin mittaisen matkan.

Putouksen näkee myös Kilpisjärvellä liikennöivästä Malla-laivasta. Kilpisjärvellä vierailevien kannattaa suunnitella myös patikkaretki vaikuttavan Pihtsuskönkään putouksen luokse.

Hossan kansallispuisto

Kaunis Hossan kansallispuisto tarjoaa vesielämyksiä melonnasta sekä koskenlaskusta pitäville, ja vesille pääsee helposti vuokrattavilla välineillä. Alueelta löytyy yli 60 kilometrin edestä vesiretkeilyreittejä kokeneille sekä aloitteleville melojille ja koskenlaskijoille.

Todellinen must-see-nähtävyys on Julma-Ölkyn rotkojärvi, jonka alkuosassa sijaitsevan vanhan kalliomaalauksen näkee ainoastaan vesiltä käsin.

Hepoköngäs

Vuoden 2022 retkipaikaksi valittu Kainuun Puolangalla sijaitseva Hepokönkään alue on perustettu samannimisen vesiputouksen ympärille. Korkeaa putousta ympäröivän jokilaakson kasvillisuus on rehevää, ja sitä pääsee maaston vuoksi ihailemaan monelta eri suunnalta.

Hepoköngäs sopii erityisen hyvin liikuntarajoitteisille, sillä putouksen luokse on esteetön pääsy.

Kotimaanmatkailu on suosittua etenkin kesäaikaan, kun lomat ja erilaiset tapahtumat vievät suomalaisia ympäri maata. Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi myös Suomessa ja kotimaan matkoillasi. Lue lisää.

Lue myös:

Tässä ovat kesän 2022 kotimaan matkailuhitit

Tunnetko kaikki suomalaiset maailmanperintökohteet?