Kaupunkilomalle vai vaeltamaan? Suomesta löytyy matkakohteita joka makuun, mutta mitkä ovat tulevat hittikohteet? Kysyimme matkailun julkiselta toimijalta Visit Finlandilta tärppejä.

Sallan kansallispuisto

– Tämä puhuttaa matkailun ammattilaisten piireissä ehdottomasti eniten juuri nyt. Suomeen ei kovin usein perusteta uusia kansallispuistoja, kertoo Visit Finlandin kehitysjohtaja Kati Paasi.

Tammikuun alussa Sallan kansallispuisto pääsi viimein Suomen kansallispuistojen listalle. Sallan alueen uskotaan nousevan tänä vuonna suosituksi, sillä kansallispuistojen kävijämäärät ovat muutenkin kasvussa. Kansallispuistoissa monet vierailijat pystyvät toteuttamaan myös kestävää matkailua, mikä on tämän hetken ilmastotietoisten matkailijoiden valinta. Sallan kansallispuistossa on muun muassa kauniita erämaisia ikimetsiä ja jylhiä tunturimaisemia.

Kaupunkilomat

Jos koronarajoituksia ei kesällä ole, ihmisiä alkaa taas houkuttaa luontomaisemien lisäksi myös kaupunkielämä: ihmisten kohtaaminen, ruoka ja juoma, kulttuurielämykset ja tapahtumat.

– Parina viime vuonna erityisesti suurempien kaupunkien käyttöaste on laskenut, mutta näillä näkymin tilanne paranee tänä kesänä, Paasi sanoo.

Suosittuja kaupunkeja ovat esimerkiksi Turku, Tampere, Jyväskylä ja Helsinki.

Pyörämatkat eri puolilla Suomea

Pyörämatkailu on Visit Finlandin mukaan suuri trendi juuri nyt, sekä kansainvälisesti että Suomessa. Outdoor Active -palvelun nettisivuilta tai puhelinsovelluksesta voi etsiä pyöräreittiä juuri omaan tarpeeseen. Esimerkiksi Helsingistä lähtee 131 kilometrin kulttuurimaisemareitti Hämeenlinnaan. Tai kiinnostaisiko ehkä Oulussa 17 kilometrin kaupunkireitti, jonka varrella poiketaan parin järven rannalla? Vai metsäpyöräreitti Saariselän Kiilopäällä?

Pohjolan rengastie

Pohjois-Pohjanmaan alueella Visit Oulu on perustanut yhteistyössä lähialueiden matkailutoimijoiden kanssa Pohjolan rengastie -nimisen kiertomatkareitin. Sinne voi lähteä esimerkiksi roadtripille tai pyöräilemään. Reitti kulkee muun muassa Oulun, Syötteen, Rokuan, Kalajoen, Raahen, Limingan, Kempeleen, Iin ja Hailuodon alueella. 850 kilometrin reitillä näkee meri-, tunturi- ja kaupunkimaisemaa, ja sen voi kiertää myös julkisilla kulkuneuvoilla.

Turun saariston rengasreitti

Perinteinen ja suosittu Turun saariston rengasreitti pitää Paasin mukaan pintansa myös tänä vuonna. Saariston rengastie -nimellä kulkeva reitti kiemurtelee 250 kilometrin matkan saarelta saarelle, ja matkalla kannattaa piipahtaa tutkimaan saaristopitäjiä tarkemminkin. Matkan varrella on 12 siltaa ja yhdeksän lossia.

Myös Kolin suosio jatkuu

– Myös Koli varmasti säilyttää varmasti asemansa yhä tänä vuonna. Suomen luonnon moninaisuus ilmentyy siellä hienosti, maisemat ovat jylhät ja upeat. En usko, että suosio heti hiipuu, Paasi sanoo.

+  Vinkki: Suomen kohteita esitellään kansainvälisille matkailijoille yleensä neljän eri vetovoima-alueen avulla. Ne ovat Järvi-Suomi, rannikko- ja saaristoalue, Lappi ja pääkaupunkiseutu.  Tämä on virkistävä näkökulma kotimaisellekin matkailijalle, kun ideoi, minnepäin voisi seuraavaksi reissata: jos asuu Järvi-Suomessa, voikin mennä vaikkapa rannikko- ja saaristoalueelle ja kokea siellä erilaisia elämyksiä kuin omalla alueella.

Matkavakuutus on hyvä olla voimassa myös kotimaassa matkustaessa. Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus‍ turvaa sinut ja matkatavarasi myös Suomessa ja kotimaan matkoillasi.

Lue myös:

Tunnetko kaikki suomalaiset maailmanperintökohteet?

Suomen upeimmat uimahallit: Tee halpa retki uimahalliin

Suomi on pullollaan upeita luontokohteita – onko joku näistä seuraava retkikohteesi?