Loma alkamassa ja kuume nousee. Talvilomat osuvat ajankohtaan, jolloin usein myös monet virustaudit jylläävät. Huonolla tuurilla matkan joutuu perumaan sairauden takia.

Matkan peruuntumisesta johtuva harmitus voi pienentyä, jos saa matkasta maksamansa rahat takaisin. Se on mahdollista, jos on ottanut matkavakuutuksen ennen matkaa. Matkavakuutukseen liitetty peruuntumisturva saattaa pelastaa suurelta rahalliselta menetykseltä.

– Ennen matkaa otetusta matkustajavakuutuksesta on mahdollista saada korvaus matkustajan vastuulle jäävien matkakulujen osalta, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo.

Peruuntumisturvasta voidaan korvata kuluja, jos matka on peruuntunut pakottavasta syystä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi oma, lähiomaisen tai jonkun matkaseurueeseen kuuluvan henkilön äkillinen sairastuminen, loukkaantuminen tai menehtyminen. Syynä voi olla myös vakava omaisuusvahinko, esimerkiksi tuhoisa tulipalo, jonka takia on välttämätöntä jäädä pois matkalta.

– Peruuntumisvahinkojen keskikorvaukset olivat nousussa jo ennen koronaa ja viime vuonna ne nousivat jyrkästi jo lähelle tasoa ennen koronaa. Syynä tähän ovat muun muassa matkailun palautuminen kohti normaalitasoa, matkojen hintojen nousu ja sairastelut, esimerkiksi poikkeuksellisen kovat flunssat. Keskivahinko on hieman alle 500 euroa, mutta peruuntumisvahinko voi nousta useampaan tuhanteen euroon, Erkamo sanoo.

Selvitä ennen matkaan lähtöä eri maiden vaatimat vakuutukset ja matkustusasiakirjat

Matkustajavakuutus on tietenkin tarpeellinen myös matkalla tapahtuvien vahinkojen ja sairastumisten varalle. Talviloma näkyy Pohjola Vakuutuksen tilastoissa, sillä vahinkoja tapahtuu esimerkiksi rinteissä ja hiihtoladuilla enemmän kuin muulloin talvella.

–  Ulkomaille suunnatessa kannattaa ennen matkalle lähtöä tarkistaa aina myös kohdemaan vaatimat erilaiset vakuutukset ja dokumentit. Esimerkiksi tällä hetkellä Italiaan laskettelemaan lähteviltä vaaditaan voimassa oleva vastuuvakuutus, joka korvaa, jos aiheuttaa toiselle vahinkoa rinteessä. Lisäksi on huomioitava eri maiden erilaiset vaatimukset koronarokotusten osalta ja niihin liittyvät asiakirjat, esimerkiksi Yhdysvaltoihin matkustettaessa, Erkamo neuvoo.

Finanssialan ry:n vuoden 2022 vakuutustutkimuksen mukaan hieman yli 20 prosenttia suomalaisista ei ota aina matkustaessaan henkilövahinkoja korvaavaa matkustajavakuutusta.

Tutkimuksen väittämään ”Vakavan matkasairauden tai -tapaturman kohdatessa Suomen valtio järjestää minulle tarvittaessa kotiinkuljetuksen” 21 prosenttia vastasi, että on täysin samaa mieltä ja 22 prosenttia osittain samaa mieltä väittämän kanssa.

– On huolestuttavaa, että yhä näin moni uskoo valtion hoitavan kuljetuksen. Ambulanssilennon kustannukset jäävät ikävä kyllä matkustajan itsensä maksettaviksi, jos hänellä ei ole matkustajavakuutusta. Kulut voivat matkakohteesta ja potilaan tilanteesta riippuen olla jopa 100 000–150 000 euroa, Erkamo varoittaa.

Lue myös:

Milloin matkavakuutus korvaa kotimaan matkalla?

Lähdössä matkalle: Millainen matkavakuutus on tarpeen?

Millaisen vakuutuksen tarvitset lasketellessa?