Huijarit ja taskuvarkaat iskevät suosituissa turistikohteissa siellä, missä liikkuu paljon ihmisiä. Joku saattaa tulla ihan lähelle, tarttua kädestä ja tarjota ilmaista onnenranneketta tai kynsien lakkausta.

– Jos joku tönäisee tai tulee muuten aivan iholle, kannattaa valpastua, pitää kukkarosta kiinni ja poistua tilanteesta mahdollisimman nopeasti, neuvoo konkarimatkaopas Eeva Sainio TUI-matkatoimistosta.

Liika kohteliaisuus saattaa koitua kohtaloksi, jos joku pyytämättä tarjoaa palvelusta, kuten kenkien plankkausta tai vaatteiden puhdistusta.

– Pian huijari alkaakin vaatia rahaa ja ympärille voi tulla iso joukko hänen kumppaneitaan. Siinä tilanteessa tuntuu vaikealta jättää maksamatta. Siksi kannattaa kieltäytyä jyrkästi saman tien, Sainio vinkkaa.

Näissä maissa huijauksia tehdään

Tunnetut turistikohteet Espanjassa, Kreikassa, Italiassa ja Ranskassa ovat niitä paikkoja, joissa omaisuudesta kannattaa pitää erityisen hyvin huolta. Näissä maissa taskuvarkaudet ovat yleisimpiä turisteihin kohdistuneita rikoksia.

– Virossakin taskuvarkausluvut näyttävät suurilta, koska siellä matkustaa niin paljon suomalaisia, mutta nykyään kaikki Baltian maat ovat melko turvallisia, kertoo yksikönpäällikkö Outi Saarikoski ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Thaimaassa ja Meksikossa voi tulla huijatuksi myös siksi, että ihmiset, kulttuuri ja pelisäännöt ovat suomalaiselle vieraammat eikä huijausta aina erota normaalista toiminnasta: vieraatkin ihmiset esimerkiksi viihtyvät lähempänä toisiaan kuin Suomessa.

Nopeita sormia ja joukkoharhautuksia

Erityisesti matkan alussa turisti voi olla helppo kohde ihmetellessään uutta ympäristöä.

Usein varkaus saattaakin sattua matkalla lentoasemalta majapaikkaan.

 – Aina tulee pitää hyvää huolta passista ja puhelimesta, mutta erityisesti silloin, kun on juuri tullut maahan tai etsii majapaikkaa. Jos näyttää turistilta, taskuvarkaat kiinnostuvat, Saarikoski sanoo.

Ole valppaana saapuessasi määränpäähän tai jos ympärillä alkaa hässäkkä.

Hän kertoo, että varkaat huijaavat kohdettaan usein järjestämällä jotain hässäkkää – vaikkapa kovaäänisen riidan tai nujakan.

– Harhautuksen aikana korut tai käsilaukku napataan tai laukun pohja viilletään auki. Rahat kannattaakin laittaa useampaan eri taskuun tai muualle piiloon.

Sovi hinta aina etukäteen

Jos vuokraa auton, ei pidä jättää laukkua takapenkille pistäytyessään nähtävyyksillä tai kahvilla.

– Italiassa esimerkiksi passeja, puhelimia ja kukkaroita varastetaan tyhjistä vuokra-autoista yllättävän usein, Saarikoski kertoo.

Taksia käyttäessä tulee aina sopia hinta etukäteen, kuten myös kosmetologilla tai vaikka räätälillä. Ravintolassa taas esimerkiksi viinipullo on järkevä tilata viinilistasta, koska muuten tarjoilija saattaa tuoda kalleimman, jopa usean sadan euron pullon pöytään.

– Ja jos rannalla myydään Louis Vuittonin laukkua parilla kympillä, se on helppo tunnistaa väärennökseksi, mutta myös liikkeissä voi olla väärennöksiä kalliilla hinnalla, Sainio neuvoo.

Retkille kannattaa valita mahdollisimman luotettava järjestäjä, ettei päädy odottamaan maksettu lippu kädessä sovitussa lähtöpaikassa eikä bussia koskaan tule.

Näin varaudut matkalla

  1.  Hanki matka- ja matkatavaravakuutus: se korvaa kadonneita matkatavaroita ja rahaakin jonkin verran.
  2. Ota passistasi valokuva ja lähetä se talteen esimerkiksi sähköpostiisi. Kopiota voit tarvita esimerkiksi lentoyhtiön kanssa asioidessasi. Jos passisi katoaa, tee ilmoitus Suomen poliisille ja hae hätäpassia Suomen suurlähetystöstä.
  3. Tee ulkoministeriön sivuilla matkustusilmoitus, jolloin saat tärkeitä turvallisuustietoja kohteesta myös matkan aikana.
  4. Tutustu matkakohteen turvallisuuteen ulkoministeriön matkustustiedotteista, googlettamalla ja tutuilta kysymällä. 
  5. Kanna mukanasi vain tarvitsemasi määrä rahaa tai kortti ja jätä muut arvotavarat hotellin kassakaappiin. 
  6. Jos joudut varkauden kohteeksi, tee rikosilmoitus paikalliselle poliisille vakuutushakemusta varten.