Festarivieraiden omaisuus kiinnostaa pitkäkyntisiä – nämä tavarat lähtevät varkaiden mukaan
Lisää aiheesta
Festarikausi on nyt kuumimmillaan, mikä houkuttelee liikkeelle myös varkaita. Festivaalivieraiden kannattaa pysyä varuillaan, sillä varkaiden mukaan lähtee yllättäviäkin tavaroita.
Kesä on festivaalien aikaa, ja juhlijoita on liikkeellä runsaasti, poikkeuksetta lähes jokaisena viikonloppuna. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan kesä on rikosvahinkojen aikaa. Festarien yhteydessä vahinkoilmoitusten määrä loikkaa toistuvasti.
– Rikosvahingoissa on yleisesti selkeä piikki kesäkuukausina. Vastaavaa kuukausittaista vaihtelua ei ole missään muussa omaisuusvahinkoluokassa kertoo Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen.
Puhelimet ja aurinkolasit kokevat perinteisesti kovia festivaalien yhteydessä, mutta enenevissä määrin raportoidaan myös vaatteiden varkauksia.
Vaatteita katoaa, kun silmä välttää
Festivaalivieraiden vaatekappaleet joutuvat yhä useammin varkauksien kohteeksi, eivätkä ole turvassa välttämättä edes käyttäjän päällä. Erityisesti kalliimmat vaatteet vetävät varkaita puoleensa. Uusimmat ja arvokkaimmat asusteet kannattaakin jättää festarireissuilta kotiin.
Kun vaatevarkauksia tarkastellaan vuositasolla, ovat ne menneet Pohjola Vakuutuksen tilastoissa jo reilusti kännykkävarkauksien ohi sekä varkauksien lukumäärällä että korvausten euromäärällä mitattuna.
– Mielenkiintoista on se, että vahinkokappaleissa mitattuna vaaterikoksia tapahtui viime vuonna jopa noin 60 prosenttia enemmän kuin kännykkärikoksia. Vaatevarkauksia tapahtuu nykyään myös festareilla, Uimonen huomauttaa.
Varkauksia tapahtuu silloin, kun omaisuus jätetään hetkeksi vahtimatta. Useimmiten vaatteita ja asusteita viedään säilytystiloista ja tilapäissäilöistä – festareilla yleensä esimerkiksi narikoista.
Vaikka kaikki vaatteet pysyisivätkin koko ajan käyttäjän päällä, kannattaa myös yleisön seassa pitää silmät auki. Festareilla nimittäin vaatteita ja erityisesti koruja ja kelloja viedään jopa suoraan käyttäjän päältä.
– Tapauksia, joissa omaisuutta on varastettu suoraan uhrin päältä, löytyy tilastoista vuoden ajalta useita kymmeniä. Yksittäistapauksia on noussut esille myös festareilla, Uimonen toteaa.
Pyöräilijöiden oltava valppaina
Useat festarit ovat kaupunkiasukkaille pyöräilymatkan päässä, ja pyöräily onkin suosittu kulkutapa vierailijoiden keskuudessa. Pyörällä saapuvan kannattaa kuitenkin olla erityisen varovainen, sillä festarivieraiden pyörät lähtevät tilastojen mukaan yhä useammin rikollisten mukaan.
Festivaalialueiden ulkopuolella kimaltelevat pyörämeret ovat usein pitkäkyntisten unelmia. Pyörät kannattaa siis poikkeuksetta lukita järeästi.
– Pyörä kannattaa lukita huolellisesti ja näkyvälle paikalle, jotta varastaminen olisi mahdollisimman hankalaa, Uimonen huomauttaa.
Vaikka vuosi 2022 oli polkupyörävarkauksien suhteen kokonaismäärältä hiljainen, olivat Pohjola Vakuutuksen korvausmenot suurimmat vuosiin. Tämä tarkoittaa sitä, että varkaudet kohdistuvat yhä kalliimpiin polkupyöriin.
– Paikalle ei siis kannata saapua varaston kalleimmalla kiiturilla. Vaikka pyörävarkaudet kohdistuvat kalliimpiin pyöriin, saattavat kuitenkin myös halvemmat pyörät lähteä festareilta pitkäkyntisten mukaan, jos lukituksesta ei huolehdita.
Uimonen kuitenkin muistuttaa, että kaiken kaikkiaan rikosvahingot ovat tilastojen mukaan vähenemään päin.
Lue myös:
Kesälomalla sattuu ja tapahtuu: Kolme vinkkiä yleisimpien vahinkojen estämiseksi