Mentalisti Pete Poskiparta käyttäisi rahansa mielellään 10 viipaleen leivänpaahtimeen ja sirkushuveihin.

Kysyimme Pete Poskiparralta 8 kysymystä rahasta.

Mikä on ensimmäinen omaan rahaan liittyvä muistosi?

Taitaa olla viikkoraha, joka oli muistaakseni 5 markkaa. Sain sen lauantaisin ja ostin sillä irtokarkkeja, jotka vielä tuolloin hinnoiteltiin kappaleittain. ”Markalla noita ja kahdella noita” kuului tilaus kioskin tiskillä.

Mitä rahaan liittyviä periaatteita opit vanhemmiltasi?

Meillä viljeltiin ahkerasti vanhaa raha ei kasva puussa -sanontaa. Olen perinteisestä työläisperheestä, jossa ylimääräistä rahaa ei ollut, mutta toisaalta mitään ei myöskään puuttunut.

Erityisesti äitini oli ja on edelleen tarkan markan ihminen. Äidin opetukset menivät ehkä vähän ohi, mutta syy oli kyllä täysin minussa, ei hänessä.

Millaisia olivat ensimmäiset omaan talouteen liittyvät suunnitelmasi?

Tämän asian opin vasta kantapään kautta. Ensimmäinen suunnitelmani oli, että antaa mennä vaan, ja sen seurauksena minun piti ottaa vähän vauhtia pohjalta.

Vasta myöhemmin aloin ymmärtää, miksi raha-asioita tosiaan kannattaa suunnitella ja mitä se äitini opettama sanonta oikein tarkoittaa.

Monesti kyse oli elektroniikasta ja uusista tuotteista, joita oli muka pakko saada.

Mitä rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Niitä minulla on riittänyt nuoruudessa paljon. Kerron näistä avoimesti elämäkerrassani Mies ja mieli. Ehkä pahin haaste oli tarttuminen kaikenlaisiin houkutuksiin – ja tietenkin osamaksulla. Monesti kyse oli elektroniikasta ja uusista tuotteista, joita oli muka pakko saada. Raha myös poltteli näpeissä ja se oli päästävä tuhlaamaan heti.

En voi vieläkään sanoa olevani mikään kovin esimerkillinen säästäjä, mutta osaan sentään katsoa edes hieman pidemmälle.

Mikä on mielestäsi paras tapa varautua tulevaisuuteen?

Jos säästäminen onnistuu, se on raha-asioissa parasta varautumista. Summat voivat olla pieniäkin, mutta ajan kuluessa niistä kertyy tulevaisuuden turvaa. On myös hyvä opetella laittamaan rahaa pidempiaikaiseen talteen esimerkiksi rahastoihin tai vakuutuksiin. Ainakin minulla olisi liian suuri kiusaus nostella säästöjä turhankin helposti.

Pääasia on, että pahimman varalle olisi aina olemassa pieni summa jossakin. Tämä ei toki kaikille ole mahdollista, mutta siihen on hyvä pyrkiä.

Mikä on viimeisin hankintasi?

Leivänpaahdin. Sellainen, johon mahtuu neljä leipää kerralla. Viisihenkisessä perheessä tuollaisella on hermoja säästävä merkitys, kun aamulla kouluunlähtijät eivät riitele, kenen vuoro on paahtaa seuraavaksi.

Vielä kun löytäisi jostain sellaisen, johon mahtuisi 10 leipää kerralla.

Milloin suhtaudut rahaan suurpiirteisesti?

Olen rahan suhteen yhä boheemi. 

Erityisesti teatteri, sirkus ja muut esittävän taiteen näytökset ja elävä viihde saavat puolestani maksaa mitä tahansa. Aion käydä niissä jatkossakin. Esimerkiksi sirkuksessa on käytävä joka kesä, ja kerään vaikka pulloja, jotta saan lippurahat kasaan. Niin tein joskus nuorempana.

Kuinka paljon rahaa on tarpeeksi?

Tarpeeksi rahaa on silloin, kun ei tarvitse miettiä, millä tulee toimeen, maksaa laskut ja hoitaa asiat. Jos ei koko ajan tarvitse laskea rahojen riittämistä, sitä on ihan tarpeeksi.

 —

Kuka?

Pete Poskiparta

Ikä: 47

Koulutus: Taikuuden koulutusohjelma 2007, Turun Taideakatemia

Mistä tunnetaan: Mentalismiin erikoistunut ja lukuisia alan palkintoja voittanut magian ammattilainen. Vuoden taikuri 2014. Julkaissut kolme taikuuden ja mielen saloja käsittelevää kirjaa. Elämäkerta Pete Poskiparta – mies ja mieli ilmestyi 2023.

Ajankohtaista: Keikkailee ahkerasti koko kevään ja kesän. Vuosittainen Yhdysvaltain esiintymismatka suuntautuu tällä kertaa Albuquerqueen New Mexicoon.

Motto: Koskaan ei ole niin kiire ettei ehtisi kahville. – ”Tuo on oma mukaelmani Twin Peaks -sarjan tutusta sanonnasta. Nykyään kaikki on niin hektistä ja ihmisillä on koko ajan kiire, joten muistutan itseäni siitä, että välillä pitää rauhoittua."