Kun Tuula Visa, 81, liittyi 15 vuotta sitten Facebookiin, hän hämmästyi. Miksi tuntemattomat upseerit ja öljynporauslautan insinöörit pyysivät häntä kaverikseen ja aloittivat nopeasti tuttavallisen viestittelyn?

Kaveripyyntöjä tuli useita erinimisiltä miehiltä, mutta profiilikuva oli sama. Visa hoksasi nopeasti, etteivät he olleet sitä mitä väittivät.

– Otin jutun aluksi jutun huumorilla ja viestittelinkin joidenkin kanssa. Kaava oli sama: he aloittivat nopeasti liehittelyn ja lennokkaat tarinat. Varsin pian he pyysivät rahaa jollain verukkeella: lentolippuihin, vuokraan tai viranomaismaksuihin. Kaiken tarkoitus oli muka rakentaa yhteistä tulevaisuutta, Visa kuvaa.

Valtaosa uhreista on Visan mukaan varttuneita naisia, mutta joukossa on myös miehiä. Uhriksi joutuminen ei katso varallisuutta eikä koulutusta.

Hän huomasi, että myös hänen Facebook-tuttujensa kaverilistoilta löytyi kaukomaiden auervaaroja – ja samat kuvat toistuivat.

Visa kertoi kavereilleen, että kyse on huijauksesta ja rikollisuudesta. Siitä alkoi Visan työ rakkaushuijareiden paljastamiseksi ja uhrien auttamiseksi.

– Avaan tietokoneen heti aamulla ja käyn hommiin. Teen töitä useita tunteja päivässä. 

Kirkkohäitä ei tulekaan

Rakkauspetosten tehtailijat vetoavat uhriensa lemmenkaipuuseen. Valtaosa uhreista on Visan mukaan varttuneita naisia, mutta joukossa on myös miehiä. Uhriksi joutuminen ei katso varallisuutta eikä koulutusta, Visa huomauttaa.

Huijarit esittävät olevansa kiinnostuneita uhrin kotimaasta tai harrastuksista, ja sitten alkaa kehuminen. He suoltavat sydänhymiöitä ja vannovat rakkauttaan. Jos uhri on uskonnollinen, huijari ei kaihda vetoamista “rakkauteen, joka on jumalan tahto”.

– Hurmuri ei kuitenkaan pysty näyttämään naamaansa videopuheluissa eikä soittamaan edes tavallista puhelua. Puhelin on rikki, nettiyhteys huono tai salaperäinen työ estää yhteydenotot.

Vaikeinta monille on kohdata läheiset, jotka koettivat varoittaa.

Huijarin huomio lievittää yksinäisyyttä ja hivelee itsetuntoa. Kun uhri on jo huijarin pauloissa, alkaa uuden yhteisen elämän järjestely, mikä edellyttää aina rahan lähettämistä huijarille.

Visan mukaan monet uhrit ovat kertoneet tekevänsä kaiken, mitä huijari pyytää. Vastineeksi heille luvataan avioliittoa ja rahoja takaisin moninkertaisesti.

Visaa surettavat ihmiset, jotka laittavat peliin koko elämänsä.

– Huijatut ovat myyneet asuntonsa tai ottaneet lainaa ja lähettäneet rahansa taivaan tuuliin, varanneet hääkirkkoja tai odottaneet lentokentällä rakastettuaan – turhaan.

Huijaukset rikkovat perheiden välejä

Visa näyttää paksua paperinivaskaa. Hän on kopioinut itselleen kaikki keskustelunsa huijareiden kanssa.

Vuosittain sadat uhrit ja heidän läheisensä ottavat Visaan yhteyttä. Usein vasta silloin, kun rahaa on jo lähetetty. Sen takaisin saaminen on kuitenkin lähes mahdotonta.

– Tämä on vastenmielinen ilmiö, joka tuhoaa ihmisten elämiä.

Kun ihminen lahjoittaa omaisuuttaan kuvitellulle rakastetulle, voi seurata vakava kriisi: avioero, välien katkeaminen jälkikasvun kanssa, vararikko tai terveyden menetys.

Kun uhrille valkenee, että häntä on huijattu, musertavin tunne on Visan mukaan häpeä. Ihminen on toivonut rakkautta, mutta kaikki onkin ollut valetta. Vaikeinta monille on kohdata läheiset, jotka koettivat varoittaa.

Varastettujen kuvien jäljillä 

Tärkeä osa Visan työtä on selvittää, vastaavatko someprofiilin nimi ja kuva toisiaan. Visa listaa suomalaisia, joiden kuvalla ihmisiä on huijattu: Kimi Räikkönen, Juha Sipilä, Jan Vapaavuori, Arto Satonen

Hän on antanut tarkoituksella osoitteensa kahdelle huijarille, jotka kummatkin halusivat Visan kanssa naimisiin ja aikoivat lähettää hänelle omaisuuttaan turvaan. Sitten tuli viesti, että tavaran tullausta varten tarvitaan 15 000 dollaria.

– Arvasin, että rahapyyntö on tulossa. Halusin vain selvittää, miten pakettihuijaus toteutetaan, jotta voisin varoittaa muita.

Uhreilta pyydetään myös kopioita henkilökortista tai passista matkustusjärjestelyitä varten. Sitten niillä tehdään valeluottokortteja.

Rakkauspetosten tekijät saavat uhrinsa toimimaan myös rahanpesumuuleina. Huijari saa uhrinsa ottamaan vastaan rahaa toiselta uhrilta ja välittämään varat eteenpäin kolmannelle tilille.

Uhreilta pyydetään myös kopioita henkilökortista tai passista matkustusjärjestelyitä varten. Sitten niillä tehdään valeluottokortteja.

Kun petos paljastuu, Visa jakaa tietoa eteenpäin somessa. Hän seuraa myös aiheeseen perehtyneitä kansainvälisiä verkkosivustoja.

Apunaan Visalla on nettietsiväkumppani, ja yhdessä he tarkistavat toistensa löydöksiä. Kahden aktivistin arvio rakkauspetoksesta on suurempi kuin yhden. 

Huijauksissa palaa miljoonia vuodessa

Rakkauspetokset ovat hyvin laajalle levinnyttä kansainvälistä rikollisuutta. Se koskettaa poliisin mukaan vuosittain satoja suomalaisia. Nettietsivän uransa aikana Visa on ollut yhteydessä tuhansiin uhreihin ja läheisiin.

Hän arvioi saamiensa yhteydenottojen perusteella, että suomalaiset menettävät joka vuosi miljoonia euroja rakkaushuijauksiin.

Vuoden 2021 tammikuun ja 2022 kesäkuun välisenä aikana poliisille tuli Suomessa noin 700 ilmoitusta rakkaus- ja dokumenttihuijauksista. Näiden petosten rikoshyöty on rikosilmoitusten mukaan ollut noin 8,8 miljoonaa euroa.

Varttunut nainen istuu pöydän ääressä ja nojaa poskeaan rystysiinsä.
Tuula Visaa huolestuttaa se, kuinka psykologisesti taitavia rakkauspetosten tehtailijoiden tarinat ovat. Ne on tehty vakuuttamaan uhrit rakkauden aitoudesta ja rahan lähettämisen kiireellisyydestä.

Visa on kiitollinen saamastaan julkisuudesta, koska sen kautta hän saa sanomaansa esille. Hän käy puhumassa ilmiöstä esimerkiksi toimittajille, pankkien työntekijöille ja sosiaaliviranomaisille.

Kohtaamisissa hän tähdentää, että uhrit ja omaiset tarvitsevat apua.

Visa toivoo, että jos läheiset tekevät omaisestaan huoli-ilmoituksen nettipetoksen takia, viranomaiset perehtyvät asiaan. Huijauksesta tulisi heti ilmoittaa pankille ja tehdä aina rikosilmoitus poliisille, vaikka rahoja ei saisikaan takaisin.

Siten ongelman mittakaava näkyisi rikostilastoissa ja sen ennaltaehkäisyyn osoitettaisiin lisää yhteiskunnan varoja. 

Kun on itse tarkka, auttaa muita

Neuvojakin Visalla on.

– Hyväksy somessa kaveriksi vain ne, jotka olet tavannut joskus. Nykyään huijataan myös suomalaisilla nimillä. Viestittelyyn ei tarvitse vastata edes kohteliaisuudesta.

Yhteystietojaan ei kannata pitää esillä somessa.

Kaveripyynnön lähettäneen Facebook-profiilista voi etsiä merkkejä huijauksesta: löytyykö uskottavia kuvia, kommentoivatko kaverit päivityksiä?

Visa on omistautunut auttamiselle siksi, että on nähnyt, kuinka paljon vahinkoa huijaukset saavat aikaan.

Kun on itse tarkka, auttaa myös muita.

– Jos erehtyy hyväksymään huijarin kaverikseen, tämä pääsee käsiksi myös kaverilistaan. Kymmenistä uusista kaveripyynnöistä aina joku tarttuu syöttiin.

Visa on omistautunut auttamiselle siksi, että on nähnyt, kuinka paljon vahinkoa huijaukset saavat aikaan.

– Muistutan aina uhreja, jotka eivät ole uskoa joutuneensa huijatuksi, että heidän varojaan käytetään kansainväliseen rikollisuuden rahoittamiseen. Se ei ole oikein.

Jos epäilet kohdanneesi rakkauspetoksia tekevän huijarin, ota yhteyttä Tuula Visaan: puhelinnumero 044 357 0994. 

Rikosuhripäivystys  neuvoo nettihuijausten uhreja. Myös poliisi  kampanjoi nettipetosten ehkäisemiseksi.