Ilmoitus uudesta deittikumppanista kilahti Eijan puhelimen treffisovellukseen loppusyksystä 2020. Muutaman viestin jälkeen Eija ja mies siirtyivät viestittelemään pikaviestisovelluksessa.

Englanniksi kirjoittava mies kertoi olevansa alun perin Ranskasta, mutta asuvansa Suomessa. Ammatiltaan hän oli lentokonemekaanikko, ja teki eläkkeellä vielä satunnaisia keikkatöitä.

Rakkaudenosoitukset alkoivat muutaman päivän kuluttua. George kuvaili tunteitaan vuolaasti. "Olet lahja jumalalta”, hän saattoi kirjoittaa, ja paljon muuta. Eijan mukaan siihen jäi omalla tavallaan koukkuun. 

– Epäilin hänen tarkoitusperiään, mutta sellaisiin viesteihin lähtee helposti mukaan, Eija sanoo.

Noin viikko viestittelyn alkamisesta mies kertoi olevansa lähdössä Saksaan korjaamaan lentokonetta. Eija olisi halunnut tavata miehen ennen työmatkaa, mutta tämä vetosi matkakiireisiinsä.

Matkalta George lähetteli kuvia lentokoneesta ja itsestään. Eijaa epäilytti. Hän etsi kuvia verkosta kuvahaulla, mutta mitään ei löytynyt. Miehen koko nimellä verkosta ei löytynyt mitään.

– Haluan myös kertoa muille uhreille, että tästäkin selviää. Häpeä ei kuulu uhrille, vaan huijarille.

Sinua ei taida olla olemassa, Eija viestitti miehelle. Mies selitti, että ei tykkää jakaa omia tietojaan netissä.

– Sanoin hänelle myös, että on aika outoa vannoa ikuista rakkautta näkemättä, saati keskustelematta puhelimessa. Hän vakuutteli tunteittensa aitoutta.

Kun Eija painosti Georgea soittamaan, mies soitti hätäisen, noin parinkymmenen sekunnin puhelun, jossa hän ehti kehua Eijan täydellistä englanninkielentaitoa.

– Jälkikäteen olen tajunnut, että ensimmäisessä puhelussa oli erilainen miehen ääni kuin myöhemmissä puheluissa.

Kun Eija pyysi saada nähdä miehen passin, mies ensin syyllisti häntä epäilyistä, mutta laittoi sitten kuvan passistaan. Se näytti aidolta.

Syyllistäminen ja vakuuttelu hämmensivät

Parin viikon päästä Georgella oli huonoja uutisia. "En kehtaisi vaivata sinua huolillani”, hän viestitti ensin. Sitten hän kertoi tarvitsevansa rahaa lentokoneen moottorin rahtimaksun lunastamiseen.

– Viestitin hänelle, ettei minulla ollut sellaisia rahoja. Kerroin olevani erittäin vihainen, että hän pyysi rahaa, Eija sanoo.

Eija sai myös miehen siskoksi väitetyltä henkilöltä viestin ja kuvan naisen ajokortista: jos Eija nyt auttaisi, sisko maksaisi Eijalle rahat takaisin. "Siskosta" oli ihanaa, että Eija ja George olivat löytäneet toisensa.

Vihaisena Eija esti Georgen yhteydenotot hetkeksi. Pian hän kuitenkin taas laittoi miehelle viestiä.

Joulukuun alussa Eija siirsi Georgen toimeksiantajan ulkomaiselle pankkitilille rahaa ensimmäisen kerran. Sitä ennen Eija sai puhelun mieheltä, joka väitti olevansa Georgen pomo. Viestejä tuli myös Georgen tyttäreksi väitetyltä henkilöltä. Viesteissä vakuuteltiin, että George rakasti Eijaa ja oli aivan epätoivoinen, kun Eija ei halunnut auttaa miestään.

Tuhannella eurolla mies pystyisi viimeistelemään työnsä ja pääsisi Eijan luo Suomeen. Eijan siirrettyä rahaa George soitti kiireisen kuuloisena.

– Voitko kirjautua tililleni? Maksan palkat työntekijöilleni, ja sinä saat lainasi takaisin, George selitti.

Mies antoi Eijalle pankkitunnuksensa. Tilillä vaikutti olevan huomattava summa rahaa, mutta kun Eija yritti tehdä tilisiirron, tili lukittui. Nyt George väitti hätäisenä, että Eijan täytyisi lainata palkkarahat, sillä tili oli lukossa. Eija empi, mutta maksoi lopulta summan toimeksiantajan tilille.

Maksun jälkeen Eija sai kuvan aidon näköisestä lentolipusta ja alkoi valmistella miehen tapaamista. Mutta jälleen George soitti. Oli uusia vastoinkäymisiä, joista hän pääsisi ulos vain Eijan rahallisella avulla. Eijalle soittelivat vuoronperään henkilöt, jotka esiintyivät poliisina ja lakimiehenä. Milloin Georgea uhkasi poliisin pidätys, milloin uusi kiireellinen rahtimaksu tai puuttuva työtekijän palkka, joka esti taas matkustamasta Suomeen.

Myöhemmin Eija on kuullut, että huijauksissa toistuvat usein samat teemat.

– Epäilin miehen aitoutta ja tarinaa kaiken aikaa, mutta monelta suunnalta tullut syyllistäminen ja vakuuttaminen tarinan aitoudesta hämmensivät ja saivat jatkamaan rahan antamisen kierrettä, Eija sanoo.

”Suurimpia rikoksia, mitä voi toiselle tehdä”

Loppuvuodesta Eija joutui myöntämään itselleen: minua on huijattu pahemman kerran.

Hän oli siirtänyt ulkomaisille tileille yhteensä noin 16 000 euroa eri luottokorteiltaan.

Viimeiseksi George pyysi Eijalta suomalaista prepaid-liittymää ennen lentoaan Suomeen. Se oli Eijalle liikaa.

– Haukuin hänet. Sitten blokkasin henkilöt yhteystiedoistani ja tein asiasta rikosilmoituksen.

Eija on pohtinut paljon sitä, miksi hän, fiksu työssäkäyvä viisikymppinen nainen, joutui huijarin uhriksi.

– Luulen, että pohjimmainen syy on, että vaikka elämässä on kaikki tosi hyvin, puuttuu se läheinen ihmissuhde, mitä kaipaan, Eija sanoo ja hiljenee hetkeksi.

– Olen tosi kiltti. Uskon ihmisten hyvyyteen ehkä enemmän kuin moni muu.

Eija ei ole uskaltanut paljastaa tapahtunutta edes lähimmille ihmisilleen.

– Olen vihainen huijarille ja itselleni. Tämä on suurimpia rikoksia, mitä voi toiselle tehdä, koska luottamus ihmisiin murenee täysin.

Kun Eija laittoi myöhemmin rahtimaksulapun verkon kuvahakuun ja Georgen rakkausviestit Google-hakuun, hän päätyi romanssihuijauksia ilmiantavalle romanticscammer.com-sivustolle. Samoja kuvia ja viestejä on todennäköisesti käytetty huijaamaan tuhansia muitakin ympäri maailman.

– Kaikenlaiset dokumentit ja sivustot voidaan väärentää, ja varastettuja ajokortti- ja passikuvia voidaan käyttää vääriin tarkoituksiin. George ei koskaan suostunut videopuheluun. Se olisi ollut hyvä keino varmistua henkilön aitoudesta.

Eija haluaa jakaa tarinansa, jotta muut huijareiden houkuttelemat voisivat huomata tilanteen jo ennalta ja viheltää pelin poikki.

– Haluan myös kertoa muille uhreille, että tästäkin selviää. Häpeä ei kuulu uhrille, vaan huijarille.

 

Eija ei esiinny tässä jutussa oikealla nimellään asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Miten rakkaushuijari toimii?

Huijaukset tuntuvat etenevän lähes poikkeuksetta samalla tutulla kaavalla. Siihen on syynsä, sillä rakkaushuijaukset ovat liukuhihnatyötä, jonka takana on järjestäytynyt rikollisuus. Huijari pyörittää samaan aikaan useampia huijattavia, joten perustarina pysyy samanlaisena.

Kyseessä on miljoonabisnes, josta osa jää piilorikollisuudeksi, koska uhrit eivät ilmoita tapahtuneesta poliisille ja pankille.

Mitä tehdä, jos tulee huijatuksi?

Jos epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi, kannattaa olla heti yhteydessä pankkiin. Pankissa osataan tunnistaa asiakkaan kertoman perusteella, onko kyseessä huijaus. Pankissa osataan myös ohjeistaa huijauksen uhria jatkotoimissa.

Lisäksi asiasta pitää tehdä heti rikosilmoitus, ja toimittaa kopio siitä omaan pankkiinsa. Mikäli rahansiirron tueksi on lähetetty huijareille henkilökohtaisia tietoja sisältäviä dokumentteja, on suositeltavaa tehdä oma luottokielto.

Lue seuraavaksi:

Miten verkkohuijauksen voi tunnistaa? Lue vinkit!