Kello on viisi aamulla. Ville Kasarin, 29, herätyskello soi. Hän ottaa surffilaudan mukaansa ja suuntaa rannalle, kun on vielä pimeää. Päivän ensimmäiset tunnit kuluvat merellä surffikavereiden kanssa kuulumisia vaihdellen ja auringonnoususta nauttien. Surffihetken jälkeen on yhteisen aamupalan aika. Puoliltapäivin Kasari aloittaa työpäivänsä suomalaisen Asenne Surf -yrityksen Balin-toimistolla.

Talvet Balilla, kesät Suomessa

Vuonna 2005 perustettu Asenne Surf toimii sekä Suomessa että Balilla, jossa se valmistaa surffilautoja ja vaatteita muine oheistuotteineen sekä järjestää surffileirejä. Asenteen taustalta löytyy Fin Trading Oy, jonka perustajajäseniin kuuluvat Kasarin lisäksi Ville Rinta sekä toimitusjohtaja Kimmo Jaakonsaari.

Ville Kasari vastaa Asenteen verkkotoiminnoista, kuten muun muassa verkkomarkkinoinnista ja -kaupasta, jossa yritys myy tuotteitaan. Balilla hänen työhönsä kuuluvat myös surffilautojen tuotantoon ja laadun tarkistukseen liittyvät toimet sekä surffileirien organisointi. Asenteen leivissä hän on viihtynyt jo kolmen vuoden ajan.

Balilla Kasari oleilee suurimman osan vuodesta – silloin, kun Suomessa on pimeää ja kylmää.

– Olen yleensä tullut vapun aikoihin Suomeen. Sitten kun päivät alkavat lyhentyä ja alkaa tehdä mieli lähteä surffaamaan, tulee aika nopeasti lähtö Helsinki-Vantaan lentokentälle, hän kertoo.

Kesäisin Suomessa aika on kulunut parina viime vuonna Asenteen perustaman suppailu- eli stand up paddling -palveluja tarjoavan SUP Station -ketjun parissa: Vaasassa SUP-ohjaajana sekä markkinointi- ja myyntitehtävissä.

Surffin perässä Balille

Kasari on lumilautaillut ja rullalautaillut pienestä pojasta lähtien. Vähän vanhempana surffaus alkoi kiinnostaa, sitä oli pakko päästä kokeilemaan. 21-vuotiaana hän vietti vuoden Australiassa ja sai ensikosketuksen lajiin, joka vei heti mennessään.

Ensimmäisen kerran Kasari vieraili Balilla vuonna 2010. Kun seuraavana vuonna tarjoutui mahdollisuus lähteä Balille opiskelijavaihtoon Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, hän ei epäröinyt hetkeäkään. Balilla opiskellessaan Kasari tutustui lähemmin Asenteessa toimivaan porukkaan ja aloitti vuonna 2012 työharjoittelun brändin leivissä, rakkaudesta lajiin, ja jäi sille tielleen.

– Bali tuntui aika nopeasti kodilta. Se sopii hyvin nykyiseen elämäntapaani, jossa pystyn yhdistämään surffauksen ja työnteon vaikka päivittäin. Suomessa asuessa odottelisin lomia, jolloin pääsisin pitkästä aikaa jälleen aalloille.

Kasari käy surffaamassa noin 4–5 kertaa viikossa, kerrallaan 2–3 tuntia. Työtä tulee välillä tehtyä surffin ehdoilla. Etätyöt onnistuvat myös surffireissujen lomasta kätevästi läppärillä.

– Jos on hyvää aaltoa tiedossa, käyn surffaamassa päivittäin. Viikonloput ovat yleensä vapaita, arkisin tähtään noin kahdeksan tunnin työpäivään. Pelkkään surffaamiseen en pysty, välillä pitää myös tehdä työtä, Kasari kertoo elämästään tropiikissa.

Surffauksessa Kasaria kiehtoo hyvä fiilis ja adrenaliiniannokset – kauniista maisemista, auringon laskuista ja -nousuista ja lämmöstä puhumattakaan. Pelon voittaminen tuo myös hyvän tunteen. Erityisen hyvän fiiliksen saa, kun pääsee murtuvan aallon sisälle niin sanottuun tuubiin, ja jos onnistuu pysymään siinä.

– Olen adrenaliini-nisti, surffaus antaa sen tietyn annoksen vauhtia ja hurjuutta, joka on pakko saada. Samalla se on tietynlaista luonnon kanssa leikkimistä, jossa merta pitää kunnioittaa. Mies, meri ja lauta -kombolla saa aikaan hyvää fiilistä ja onnistumisen tunteita.

– Haluan kokea kaiken mahdollisen ja nauttia, ja nyt siihen on mahdollisuus, kerran täällä vain eletään.

Yksinkertaista elämää pienin kustannuksin

Balilla kaikki maksaa vähemmän kuin Suomessa, mikä näkyy tietysti pienempinä elinkustannuksina.

– Pienellä tulen toimeen. Elätän itseni, siten että pärjään. Simppeliä elämää täällä eletään.

Rahaa Balilla saa toki palamaan niin paljon kuin haluaa, mutta halvalla pääsee, jos tietää mistä löytää edullisimman vaihtoehdon, Kasari kertoo.

Kuukauden aikana suurimmat menoerät koostuvat asumisesta, moposkootterilla kulkemisesta ja ulkona syömisestä.

– Täällä pärjää 500 eurolla kuussa, jos on valmis vähän karsimaan jostain. Kustannusten kurissa pysyminen vaatii sen, että asuu edullisemmassa kämpässä ja syö edullisissa paikoissa.

Ville maksaa pienestä kolmen makuuhuoneen asunnostaan vuokraa 250 euroa kuussa. Edullisten vuokra-asuntojen kuukausivuokra kulkee noin 120–250 euron tietämillä. Villellä on käytössään moposkootteri, jonka vuokra on 40–50 euroa kuussa. Bensa kustantaa noin 50 senttiä litralta.

Eniten rahaa kuluu vuokran lisäksi syömiseen. Ville valmistaa usein itselleen aamupalasmoothien edullisista, tuoreista hedelmistä, muulloin hän syö edullisissa ravintoloissa, paikallisella kielellä warungeissa. Työpaikka sijaitsee sopivasti ruokapaikkojen lähellä, joissa lounas maksaa noin 1–2 euroa.

– Lisäksi tulevat tottakai vakuutukset ja lentoliput. Halvimmillaan lentoliput ovat maksaneet 290 euroa per meno tai 590 euroa meno-paluu, jolloin matkan kesto on ollut parilla pysähdyksellä noin 24 tuntia. Jos haluaa nopeammin perille, joutuu maksamaan reilummin.

Tällä hetkellä Kasari ei omista Suomessa mitään pysyvää. Aiemmin Balille suunnatessaan hän myi television, pesukoneen ja kaiken muun, mitä ei enää tarvinnut. Suomeen hän saapuu kesäksi rinkka selässään, sinne mahtuvat kaikki tarvittavat asiat. Majapaikaksi kelpaa kesäksi vuokrattu asunto tai ystävän omakotitalon yläkerta.

– Se vähäinen omaisuus, mikä on jäljellä, on varastossa Isokyrössä. Aika vähällä huomaa nykyään tulevansa toimeen.

Kati Jalagin