Apua, tarvitsen lastenhoitajan! Mutta mistä ja miten ihmeessä maksan palkan?
Kipeä lapsi ja tiukka työaikataulu, hääjuhlat ilman lapsivieraita ja parisuhdettakin pitäisi ehtiä hoitaa - syitä tilapäiseen lastenhoitoapuun on monia, mutta mistä ja miten sitä saisi? Kysyimme neuvoa Mannerheimin lastensuojeluliitosta ja verottajalta.
Mannerheimin Lastensuojeluliitosta koulutettu hoitaja mihin vuorokaudenaikaan tahansa
Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) tarjoaa lastenhoidon välityspalvelua valtakunnallisesti. Hoitajan voi tilata joko verkkopalvelusta tai soittamalla oman alueen välityspisteeseen. MLL:n asiantuntijat valitsevat perheen tarpeiden mukaan hoitajan. Kaikki hoitajat ovat joko käyneet MLL lastenhoitokurssin tai ovat alan ammattilaisia ja opiskelijoita.
– Opiskelijoilta edellytämme tiettyä määrää opintoja ja parin tunnin perehdytykseen osallistumista. Lisäksi hoitajilta on tarkistettu rikosrekisteriote, kertoo Uudenmaan piirin koordinaattori Anu Hämäläinen.
MLL:n kautta hoitajan voi palkata hoitamaan lapsia mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Vain pyhäpäivistä tarvitsee maksaa lisäpalkkaa, muuten tuntihinta on 8,20 euroa. Palkanmaksusta ja sen sivukuluista huolehdit itse.
– MLL suosittelee maksamaan palkan käteisenä heti hoidon päätteeksi. Kannattaa muistaa varata aikaa siihen sekä ennen hoitoaikaa hoitajaan tutustumiseen ja käytännön asioiden läpikäymiseen, Anu Hämäläinen vinkkaa.
Yrityksen kautta palkatessasi ei tarvitse huolehtia työnantajavelvollisuuksista
Lastenhoitopalvelua tarjoaa myös moni yritys, kuten Väestöliiton Kotisisar Oy ja Stella. Kun palkkaat hoitajan yrityksen kautta, ostat palvelun yritykseltä ja yritys huolehtii palkanmaksusta sekä muista työnantajan velvollisuuksista. Yritysten listoilla olevat hoitajat ovat yleensä koulutettuja ja alan ammattilaisia. Tuntihinta vaihtelee, mutta esimerkiksi Väestöliiton Kotisisar Oy:ssä perustuntihinta lastenhoidolle on 31,80 euroa.
Lastenhoitosivustoilta voit valita hoitajan itse
Netissä on myös sivustoja, kuten care.com tai babysitter.fi, jotka toimivat lastenhoitotyön välittäjinä. Rekisteröitymällä pääset selaamaan työtä etsivien hoitajien ilmoituksia ja voit valita hoitajan itse. Voit myös lisätä oman ilmoituksen.
Hoitotyönhakijaksi voi rekisteröityä kuka tahansa eikä hakijoilla ole välttämättä koulutusta tai kokemusta lastenhoidosta. Rekisteröityminen on yleensä ilmaista, mutta oma ilmoitus tai viestin lähettäminen hoitajalle maksaa. Palkan maksat hoitajalle ja huolehdit työnantajavelvollisuuksista.
Miten toimia kun perheestä tulee työnantaja?
Jos palkkaat lastenhoitajan itse tai lastenhoitosivuston toimit hoitajan työnantajana ja sinun täytyy huolehtia palkanmaksusta ja siihen liittyvistä sivukuluista ja ilmoituksista.
Ylitarkastaja ja palkka.fi-palvelun sovellusomistaja Anna-Maija Lahti Verohallinnosta neuvoo toimimaan näin:
• Tee työsopimus kirjallisesti. Voit käyttää esimerkiksi yrityssuomi.fi:stä löytyvää lomaketta. Sovi palkan määrästä, maksupäivästä ja mistä palkka koostuu.
• Pyydä hoitajalta verokortti.
• Tee palkkalaskelma. Helpoiten se onnistuu verkon palkanlaskupalvelujen avulla. Palvelut ohjaavat laskemaan myös sivukulut ja tekevät työnantajailmoitukset. Lopputuloksena saat palkkalaskelman.
• Toimita laskelma hoitajalle.
• Muista maksaa palkka ajoissa. Jos oma tilisi on eri pankissa kuin hoitajan, rahat siirtyvät maksamisesta seuraavana arkipäivänä.
MLL:n kautta palkatessasi pääset vähän vähemmällä. Palkka on sovittu valmiiksi, eikä sinun tarvitse tehdä työsopimusta. Verokortin tarvitset vasta, jos palkkaa kertyy maksettavaksi yli 1500 euroa vuodessa. MLL omalta nettisivulta löytyy tarkempaa tietoa työnantajavelvoitteista.
Palkkalaskelman tekemiseen ja palkan maksamiseen löytyy netistä käytännön apua
Sivukulujen määrä riippuu maksettavan palkan määrästä.
• Jos tarvitset lastenhoitoa silloin tällöin ja maksat palkkaa alle 1200 euroa vuodessa, maksettavaksi tulee lähinnä työeläkevakuutus.
• Jos palkkaa kertyy maksettavaksi vuoden aikana yli 1200 euroa maksat työeläkemaksun lisäksi työttömyysvakuutusmaksun sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen.
• Jos palkkaa kertyy maksettavaksi yli 1500 euroa vuodessa, maksat edellisten lisäksi työnantajan sairausvakuutusmaksun sekä ennakonpidätyksen.
Sivukulujen ja palkan laskemiseen löytyy onneksi netistä käytännön apua. Maksuttomalla Palkka.fi:llä voit laskea palkan sivukuluineen ja saat palkkalaskelman. Palvelu lähettää ilmoitukset Verohallintoon, työeläkeyhtiöön ja Työttömyysvakuutusrahastoon sekä muodostaa maksut palkasta ja työnantajamaksuista. Sinun tarvitsee vain maksaa maksut verkkopankissa. Palkka.fi:n kautta hoidat myös kotitalousvähennyksen hakemisen.
Erillisen laskun saat työttömyysvakuutuksesta Työttömyysvakuutusrahastolta. Jos palkkaa kertyy maksettavaksi yli 1200 euroa, täytyy sinun ottaa hoitajalle vielä työtapaturmavakuutus, josta saat laskun vakuutusyhtiöltä.
Maksullisissa verkkopalveluissa, kuten palkkaus.fi:ssä tai suoratyo.fi:ssä palkanmaksu sujuu yhdellä verkkopankkimaksulla, sillä palvelut hoitavat sivukulut automaattisesti oikeisiin osoitteisiin. Verkkopalveluissa on mukana myös vakuutusyhtiö, jonka työtapaturmavakuutuksen saat ostettua suoraan palvelun kautta. Palvelun käyttö maksaa yleensä jonkin prosenttiosuuden maksettavasta palkasta.
Tarkka ohje kotitalouksille työnantajana toimimisesta löytyy vero.fi:stä.