Karoliina ja Atte Pentikäisen perheessä ei kyräillä raha-asioissa.

– Jotkut pariskunnat riitelevät siitä, kumpi joutuu maksamaan. Meillä taas väitellään siitä, kumpi saa maksaa tällä kertaa, Karoliina Pentikäinen naurahtaa.

Pentikäiset ovat olleet yhdessä nelisen vuotta, ja heidän perheeseensä kuuluu Karoliinan 9-vuotias esikoinen sekä yhteiset puolivuotiaat kaksoset. Sosiaalisen markkinoinnin töistä äitiysvapaalla oleva Karoliina kirjoittaa uusperheen elämästä kertovaa Kolmistaan-blogia sekä kolumneja Me Naiset -lehdelle. Atte työskentelee Innolink-konsernin asiakaspäällikkönä.

Tampereen Pyynikissä asuvalla pariskunnalla on alusta asti ollut yhteiset rahat. He eivät erittele ravintolalaskuja tai ole sopineet, että ruokakaupassa maksetaan vuoron perään.

– Emme ole ikinä riidelleet rahasta. Ajattelemme, että raha-asiat kyllä tasaantuvat, jos olemme loppuelämän yhdessä.

Alusta asti selvää

Seurustelun alkuaikoina Atte asui Saksassa pelaamassa jääkiekkoa, ja Karoliina esikoisineen lensi usein vierailulle hänen luokseen. Jo silloin oli selvää, että lentoliput ostaa se, kummalla sattuu olemaan enemmän rahaa tilillä.

Pentikäisten perheessä kaikki lapset ovat samalla viivalla. Atte osallistuu Karoliinan esikoiseen kohdistuviin hankintoihin, ja esikoinen saa tarvittaessa pyytää rahaa isäpuoleltaan.

– Lasten eritteleminen omiin ja yhteisiin tuntuisi erikoiselta, koska olemme yhtä perhettä. Jos joku lapsista tarvitsee jotain, voidaan se hankkia riippumatta siitä, kumman vanhemman kanssa hän sattuu olemaan kaupassa.

Karoliina kokee, että lapsia on nykymaailmassa haastava kasvattaa ymmärtämään rahan arvoa. Hän ei haluaisi huolestuttaa lapsiaan sillä, ettei rahaa ole, muttei myöskään opettaa siihen, että rahaa sataa taivaalta loputtomasti.

– Kun blogiyhteistyöhön liittyen kotiin tulee vaatepaketti, käyn esikoisen kanssa keskustelua vaatteiden taustasta, jotta hän ymmärtää, että äiti on tehnyt töitä niiden eteen.

Samanlaiset kulutustottumukset

Aikaisemmin Karoliina ei ollut tottunut jakamaan rahojaan kenenkään kanssa. Aten kanssa homma toimii, koska heillä on rahasta samanlaiset ajatukset ja käyttötottumukset: Kumpikaan ei pidä toista liian pihinä, muttei myöskään tarvitse pelätä, että toinen tuhlailisi järjettömyyksiin.

Jonkin verran yhteisiä menoja on kuitenkin jaettu, sillä toinen lyhentää asuntolainaa ja toinen tekee useammin ruokaostoksia.

– Sitä en tajua ollenkaan, että jos toinen tienaa viisi tonnia ja toinen kaksi, niin yhteiselle taloustilille pitäisi kuitenkin laittaa sama summa. Kuukausitulomme eivät ole samat, joten suhteutamme menot niiden mukaan, Karoliina sanoo.

Hän muistuttaa, että vaikka rahojen jakaminen sopii heille, ei se tarkoita, että sama toimii kaikissa suhteissa.

– Uusperheitä on monenlaisia. Jos on yhteisiä lapsia ja lisäksi vielä molemmilla lapsia entisten puolisoiden kanssa, voi lopputulos olla aikamoinen sillisalaatti.

Vanhanaikainen tapa

Netin rahakeskusteluja seuratessaan Karoliina on huomannut, että moni kokee pariskunnan yhteiset rahat vanhanaikaisena ja jopa riskinä. Myös tuttavapiirissä omista rahoista pidetään kiinni.

– Kaveripariskunnilla on maksimissaan yhteinen taloustili, jonne kumpikin osapuoli laittaa kuukausittain tismalleen saman summan. Harvassa suhteessa on näin liberaalit rajat kuin meillä. Yhteisistä rahoista huolimatta emme kontrolloi toistemme ostoksia, vaan minä voin halutessani ostaa paidan ja Atte golfmailan.

Karoliina uskoo, että suhtautuminen rahaan kertoo ihmisten välisestä suhteesta – oli kyse sitten kavereista tai pariskunnasta. Läheiselle voi välillä tarjota drinkin olettamatta, että seuraavalla kerralla on hänen vuoronsa.

– Itse ajattelen, että jos luotat rakkauteen ja yhteiseen tulevaisuuteen, niin silloin ei ole väliä, kumpi ostaa tänä keväänä grillin.

Lue myös:

Avopari uskoo tasapuolisuuteen kuluissa: ”Molemmat maksavat suunnilleen saman verran”