Mainosta ennakkoon

Joulupukin kannattaa mainostaa itseään lehdessä tai netissä. Esimerkiksi Pukki jouluksi ja Joulupukkipalvelu-sivustoilla voi kertoa, missä päin Suomea ja millä hinnalla tekee joulupukin hommia.

– Meidän pukkipalvelua markkinoitiin ympäri kaupunkia ilmoitustauluilla ja tolpissa. Kyllä se kannattikin, sillä vielä jouluaattona ihmiset soittelivat pukkia paikalle, joulupukin apulainen kertoo.

Aikatauluta huolella

Ammattimainen joulupukki käy läpi edellisenä päivänä jouluaaton aikataulut, reitin ja perheiden toiveet.

– Olemme aina saaneet listan joulupukin tilanneista perheistä ja heidän osoitteistaan, joulupukin apulainen vahvistaa.

Kolmekymppinen apulainen toimi opiskeluaikansa joulupukkibisneksessä ja kiersi joulupukin kanssa 20–30 varsinaissuomalaisessa kodissa jakamassa lahjoja.

Aatonaattona parivaljakko ajoi reitin läpi harjoitusmielessä, katsoi että postilaatikossa tai luukussa on oikea nimi ja mietti, mihin auton voi jättää, jotteivät perheen lapset heti huomaa pukin kurvaamista pihaan.

Heittäydy rooliin

Joulupukki listaa myös jokaisen perheen lasten nimet ja harrastukset sekä selvittää etukäteen, haluaako joku esittää pukille jotain. Vanhemmat esittävät usein toiveita siitä, että lapsen koulumenestystä tai sählyssä pärjäämistä kehutaan ja mainitsevat, mikäli perheessä on asioita, joista aattona mieluiten vaietaan.

– Jos vaikka perheen isoisä on juuri kuollut, isovanhemmista ei puhuta.

Joskus lapsia hieman ujostuttaa aluksi, mutta kaikki lapset ovat aina kohteliaita ja innoissaan.

– Kun lapsi pääsee lahjojen pariin, tilanne vapautuu eivätkä pukin jorinat enää kiinnosta.

Ilmoita tulot verottajalle

Yleensä pukin palkkio maksetaan käteisellä, mutta kaikki keikkapalkkiot ovat silti veronalaista tuloa.

– Rehellisenä ihmisenä joulupukki ilmoittaa tulonsa veroilmoituksessa, joka tulee keväällä postissa kotiin. Pukkikin hoitaa ilmoituksen nykyään verkossa osoitteessa vero.fi/veroilmoitus, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Teppo Noopila sanoo.

Verotuksessa voi vähentää joulupukin vaatteet ja aattoillan kilometrikorvaukset.

– Jos vaikka on ostanut 100 euron joulupukinvaatteet ja saa illasta 500 euroa, verotettava tulo on 400 euroa.

Jos joulupukin vuositulot jäävät 10 000 euroon, erinäisten vähennysten takia pukki ei käytännössä joudu maksamaan tuloistaan veroa. Oman veroprosentin voi laskea kätevästi verottajan sivulta.

Ilmeisesti moni pukki kuitenkin tekee töitä pimeänä. Joulupukin apulainen kertoo, että he yrittivät viedä ensimmäisenä jouluna heidät palkanneelle pääpukille verokorttia.

– Pomo nauroi ja sanoi, että siinä olisi ensimmäinen joulupukki, joka tekee hommaa verokortilla.

Apulainen kertoo tienanneensa illassa kuutisensataa euroa, ja kaikki tapahtui kirjekuoreen sujautetulla käteisellä.

Pukin off-season: muita kausi- ja sivutöitä

Sama veronalaisten tulojen ilmoituskäytäntö koskee myös pukin muita sivutuloja ja kausitöitä. Esimerkiksi kesällä kuka tahansa voi kerryttää sivutuloa marjanpoiminnasta ja talvella vaikkapa lumen luomisesta.

– Tosin itse poimittujen marjojen, sienien ja eräiden muiden luonnontuotteiden myynnistä saatu tulo on verovapaata. Näistä löytyy ohje vero.fi-sivustolta, Noopila lisää.

Ympäri vuoden taas kaivataan lastenvahteja, koti- ja toimistosiivousta sekä koiranulkoiluttajia.

Kaikkiin hommiin pääsee käsiksi samoin kuin pukkibisnekseen: Markkinoi ensin kunnolla, tee työsi hyvin ja kokoa hyvä työnantajaverkosto ympärillesi.