Juhlien järjestämisessä on lukuisia suuria ja pieniä asioita, jotka pitää ottaa huomioon ja päättää hyvissä ajoin. Jos budjetti on rajallinen, kannattaa miettiä, mihin haluaa panostaa ja missä taas voi pihistää. Poimi vinkit omannäköisiin juhliin.

Juhlapaikka

Vieraiden määrä vaikuttaa juhlapaikan valintaan, ja sillä on myös iso vaikutus siihen, mitä juhlat tulevat maksamaan.

Pihistä: Juhlat kotona on edullisin, mutta ei aina houkuttelevin vaihtoehto. Jos koti on pieni, juhlavieraiden saapumista voi porrastaa. Omalle pihalle voi vuokrata juhlateltan, joka tuo reilusti lisätilaa eikä säästä tarvitse huolehtia. Edullinen juhlatila voi olla oman tai tuttavan taloyhtiön kerhotila.

Kohtuuhintaisia juhlatiloja voi kysellä yhdistyksiltä, seuroilta ja järjestöiltä. Niihin voi yleensä myös itse viedä tarjoilut.

Helpoin keino säästää on karsia vieraslistaa.

Panosta: Jos on valmis maksamaan juhlatilasta, valinnan varaa on trendikkäistä kahviloista hulppeisiin kartanoihin. Samalla välttyy kodin siivoukselta ennen ja jälkeen juhlien sekä tarjoiluiden valmistamiselta, ehkä jopa koristelultakin. Jos vanhemmat ovat eronneet, neutraali juhlapaikka on toimiva ratkaisu.

Tilaa valitessa voi myös miettiä, halutaanko iltaa jatkaa samassa paikassa esimerkiksi saunomalla tai yöpymällä.

Tarjoilut

Hyvä ruoka ja juoma kuuluu olennaisesti juhliin, mutta niissä vähempikin voi olla riittävästi. Kun joku muu on vastuussa keittiöstä, juhlan järjestäjä voi paremmin nauttia juhlahumusta. 

Pihistä: Säästä tekemällä mahdollisimman paljon tarjoiluja itse, vaikka hyvissä ajoin pakkaseen leipomalla tai tuunaamalla puolivalmiita. Pöytään ei tarvitse kattaa lukemattomia vaihtoehtoja. Kahvin kanssa voi olla tarjolla vain näyttävä kakku ja yhtä sorttia pikkuleipiä. Suolaisten suupalojen sijaan voi tarjota keittolounasta itse tehdyillä sämpylöillä, tai pitää juomatarjoilu alkoholittomana. 

Juhlat voi järjestää myös nyyttärimeiningillä. Mitä jos pyytäisit vieraita tuomaan tarjoilupöytään omia bravuureitaan? Samalla vieraan lahjapulma on ratkaistu. Astioita voi lainata lähipiiriltä tai vuokrata astiapalveluista.

Panosta: Tilaa tarjoilut ravintolasta tai konditoriasta. Juhlatarjoilussa voi miettiä päivänsankarin mieltymyksiä. Kirsikaksi juhlahumuun sopii teeman tai päivänsankarin nimen mukaan koristellut leivokset tai pikkuleivät.

Jos vieraita tulee pitkän matkan takaa, he varmasti ilahtuvat, jos kotiin ei tarvitse lähteä tyhjällä vatsalla. Samppanja ja ruoille sopiviksi valitut juomat kruunaavat tarjoilun. Jos juhlat jatkuvat myöhään, ilahduta vieraita suolaisella iltapalalla.

Sukujuhlissa voi olla kivointa se, että ehtii vaihtaa rauhassa kuulumisia.

Pukeutuminen

Juhlapukeutuminen kohottaa tunnelman. Mieti, onko pukukoodi tarpeen kertoa kutsussa vai onko se pääteltävissä tilaisuuden syystä, ajankohdasta ja paikasta. 

Pihistä: Juhlavaatteet ovat vähällä käytöllä, joten uuden vaatteen oston sijaan käänny vaatelainaamon puoleen tai lainaa ystävältä. Vanhaa juhla-asua voi päivittää asusteilla, lasten juhlavaatteita ja persoonallisia asusteita etsiä kirpputoreilta. 

Panosta: Hanki klassinen asu, jota voit käyttää pitkään ja monen tyyliseen tilaisuuteen. Vanhan tai perityn juhla-asun voi viedä ompelijalle modattavaksi. Saat samalla hyvää jutunjuurta juhliin.

Ohjelma

Puheet kohottavat tunnelmaa, mutta erilaiset leikit ovat monelle kauhistus. Sukujuhlissa voi olla kivointa se, että ehtii vaihtaa rauhassa kuulumisia.

Pihistä: Tervetulopuheen lisäksi sen kummempaa ohjelmaa ei välttämättä tarvitse olla. DJ:n virkaa hoitaa itse koottu soittolista ja lapsille voi varata tekemistä sisä- ja ulkoleikkeihin. Voit myös pyytää vierailta lahjaksi ohjelmanumeron, jos heidän joukossaan on innokkaita esiintyjiä. 

Panosta: Persoonallinen ohjelmanumero on päivän kohokohta. Ilahduta päivänsankaria häntä ilahduttavalla ohjelmalla: tulisiko joku laulamaan hänen lempikappaleensa tai tilaisitko hämärtyvään iltaan tulishown?