Pornaisissa asuvien Mira Hamletten, 43, Liamin, 14, ja Noahin, 9, mediankäytön kulmakivi on kodin langaton verkkoyhteys.

Hamlettet, 158,67 €/kk: ”En raaski maksaa uutisista”

Kaksi läppäriä, tabletti, kolme älypuhelinta, kaksi pelikonsolia, pelitietokone ja televisio, jossa on smart-tv-ominaisuus, eli suomeksi nettiyhteys. Tällaiset laitteet mediankäyttöä varten on Mira Hamletten kolmihenkisessä perheessä.

Pornaisissa asuvaan perheeseen kuuluvat Hamlette sekä hänen 14- ja 9-vuotiaat lapsensa Liam ja Noah – aktiivisia mediankäyttäjiä kaikki kolme. Siitä huolimatta Hamletten tärkein periaate mediapalvelujen valinnan suhteen on kustannustehokkuus. Hän haluaa säästää mediakuluissa aina, kun se on mahdollista.

Esimerkiksi: Jos perhe lähtee monen viikon reissulle, Hamlette katkaisee toviksi tilaamansa tv-sarjojen ja elokuvien suoratoistopalvelun – eihän kotosalla ole reissun aikana ketään, joka voisi nauttia sen tarjonnasta.

– Reissun jälkeen taukoa usein venytetään vielä jonkin aikaa, esimerkiksi niin, että se on kaikkiaan kuukauden mittainen. Tauko tulee tarpeeseen kulujen lisäksi siksikin, että jos olemme käyttäneet palvelua vaikkapa kolme kuukautta, tuntuu jo siltä, että olemme nähneet kaiken, Hamlette sanoo.

Hänellä on käytössään muitakin säästökeinoja. Palataan niihin tuonnempana.

Langaton netti on tärkein

Kuinka paljon mahdollisimman mataliin kustannuksiin pyrkivä kolmihenkinen perhe maksaa mediankäytöstään kuukaudessa? Se selvisi, kun Hamletten perhe piti OP Median pyynnöstä kirjaa mediankäyttömenoistaan kuukauden ajan.

Lasku kuukauden mediankäytöstä oli yhteensä 158,67 euroa. Hamlettesta summa kuulostaa kohtuulliselta. Hän ei ole aikaisemmin laskenut, kuinka paljon mediankäyttöön tarkalleen menee rahaa.

– Tuntumani oli, että summa on reilusti päälle satasen.

Noin 160 eurolla perhe saa kotiin laajakaistayhteyden, kännykkäpaketit kaikille kolmelle, kaksi suoratoistopalvelua, yhden maksukanavapaketin sekä Hamlettelle yhden kahdesti kuussa ilmestyvän aikakauslehden.

– Langaton netti kotona on ehdoton. Siitä emme olisi valmiita luopumaan, Hamlette sanoo.

Lapsista vanhempi on hiljattain innostunut NHL-jääkiekosta. Tuore kiekkofani tahtoo nähdä erityisesti kaikki sellaiset ottelut, joissa pelaa suomalainen Patrik Laine. Siksi perheellä on nykyisin urheilua näyttävä maksukanavapaketti, mutta sekin pannaan kesäksi tauolle, kun otteluitakaan ei pelata.

Mira Hamletten tärkeä uutislähde on Washington Post. Sitä hän lukee verkossa.

Ilmaiset artikkelit houkuttavat

Säästösyistä Hamlette ei ole valmis maksamaan sanomalehden nettiversiosta, vaikka seuraakin aktiivisesti uutisia.

Hamlettella on tapana selata eri nettiuutislähteistä maailman tapahtumia monta kertaa päivässä. Sen hän tekee pääasiassa töissä silloin kun työt sallivat, sillä yksinhuoltajan arki on kiireistä, eikä netille jää vapaa-ajalla juuri aikaa.

– Asuin aikaisemmin Yhdysvalloissa, aivan Washington D.C.:n ulkopuolella. Siksi Washington Postin ilmainen nettiversio on minulle läheinen julkaisu.

Helsingin Sanomien nettiversiosta Hamlette lukee rajoitetun määrän ilmaisia artikkeleja. Kun ne on hyödynnetty, Hamlette etsii ilmaisia uutisia muulta, esimerkiksi iltapäivälehtien nettisivuilta. Lehtien nettiversiot ovat hänen pääasiallinen uutislähteensä, sillä Hamlette ei juuri ehdi katselemaan televisiota, ei myöskään tv-uutisia.

– Netti-Hesaria olisi kiva lukea, mutta en raatsi maksaa siitä. Ajattelen sitä, kuinka tilaukseen menevällä kympillä voisin saada jotain muutakin.

Se muu on matkailu, jota Hamletten perhe harrastaa ahkerasti ja johon pannaan myös kaikki ylimääräiset rahat. Vanhempi lapsista on käynyt 44 maassa ja nuorempikin jo 41 maassa, Hamlette laskee.

Noah pelaa ja katsoo videoita, joilla hänen suosikkitubettajansa kommentoi uutisia.

Ei vain haitallista hommaa

Median murros, suomeksi kaiken siirtyminen nettiin, on vaikuttanut myös Hamletten perheen käyttötapoihin.

– En edes muista, milloin olisin viimeksi istunut alas ja katsonut jonkin ohjelman perinteisestä televisiosta. Kummallakin lapsella on kolmet salibandyharjoitukset viikossa, ja yksinhuoltajana vastaan kuskaamisista pääasiassa itse. Katson ohjelmat nettipalveluista sitten kun ehdin.

Viime aikoina Hamlette on katsellut How to get away with murder -sarjaa, Shooteria, Downton abbeyä ja Designated survivoria.

Perheen nuorimmainen tykkää katsoa uutisia – YouTubesta. Lapsen suosikkitubettajan toimittaman lähetyksen ideana on, että uutiset koonnut tubettaja kertoo omin sanoin siitä, mitä maailmassa on tapahtunut.

Kumpikin lapsi pelaa pelejä pelikonsolilla, ja konsolin kautta he myös katselevat tv-sarjoja lähinnä Netflixistä omissa huoneissaan.

Myös Hamlette katsoo ohjelmia ja elokuvia samasta palvelusta.

– Aikaisemmin katselimme yhdessä telkkaria, mutta nykyään teini sulkeutuu yksin huoneeseensa, eikä häntä saa sieltä katsomaan ohjelmia minun ja nuoremman kanssa. Kuopuksen kanssa sentään katselemme silloin tällöin yhdessä komedioita, kuten Ostarikyttää, Hamlette sanoo ja nauraa.

Kun lapset olivat pieniä, heidän ruutuaikaansa rajoitettiin nykyistä tarkemmin. Vuosia sitten rajoittaminen oli nykyistä yksinkertaisempaa, kun eri laitteita oli vähemmän kuin nykyisin, eivätkä ne vielä kulkeneet tarvittaessa mukana kaikkialle.

– Ohjelmat katsottiin telkkarista tai dvd:ltä, ja laite suljettiin, kun ohjelma loppui, Hamlette sanoo.

Toisaalta Hamlette ei kuulu niihin vanhempiin, jotka näkevät lasten mediankäytössä pelkkiä haittapuolia. Hän tietää, että ainakin isommalle lapselle YouTuben tai sarjojen katselu on rentouttavaa tekemistä koulun ja illan treenien välissä.

– Lisäksi uskon, että netissä on paljon aidosti opettaviakin asioita, kuten uutiset, joita nuorempi lapsi katsoo YouTubesta.

Harva lapsi istahtaa sohvalle katsomaan tv-uutisia, Hamlette muistuttaa.

– Kun ajankohtaisista asioista kertoo lapsen seuraama tubettaja, ne jäävät mieleen ja lapsi oppii uutta.

Perheen mediankäyttökulut kuukaudessa:

Laajakaista 37,37 €

3 x kännykkäpaketti 51,70 €

Maksullinen urheilukanava Viaplay Sport 29,90 €

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify 9,90 €

Tv-sarjojen ja elokuvien suoratoistopalvelu Netflix 9,90 €

Aikakauslehtitilaus Kotivinkki 19,90 €

Yhteensä: 158,67 €

Esimerkkivuorokauden mediankäyttö:

Mira, 43:

Uutisia Ilta-Sanomien nettiversiosta

Uutisia Iltalehden nettiversiosta

Uutisia Helsingin Sanomien nettiversiosta

Uutisia Washington Postin nettiversiosta

Uutisia CNN.comista

Liam, 14:

Suosikkitubettajien kanavia YouTubesta

Noah, 9:

Uutiset suosikkitubettajan kanavalta YouTubesta

Lahtelaiset Esa Palkio, 43, ja Liinu Ristkari-Palkio, 43, sekä lapset Emilia, 18, ja Ella, 16, lukevat maakunnan sanomalehteä Etelä-Suomen Sanomia paperiversiona.

Palkiot, 131,28 €/kk: ”Paperilehdestä emme luovu – ainakaan vielä”

Hokeman mukaan kaikki on siirtynyt nettiin. Silti lahtelaiseen Ristkari-Palkion perheeseen tilataan paperista sanomalehteä.

Perheen tärkein uutislähde on suomalainen perinteinen media – iltapäivälehtien lisäksi oman alueen sanomalehti. Etelä-Suomen Sanomia on tilattu keskeytyksettä kotiin toistakymmentä vuotta, kertoo perheen isä Esa Palkio.

Lahdessa asuvaan nelihenkiseen perheeseen kuuluvat vanhemmat Esa Palkio ja Liinu Ristkari-Palkio sekä lapset Emilia, 18, ja Ella, 16.

– Tällä hetkellä paperista lehteä taitaa lukea eniten perheemme nuorimmainen eli Ella. Omakaan aamukahvihetkeni ei silti lähde kunnolla käyntiin, jos pöydässä ei ole printtilehteä. Sitä on pakko vähintään selailla, Esa Palkio kertoo.

Silti Palkio tunnustaa tykkäävänsä lehden digiversiosta paperista versiota enemmän.

– Kännykällä ja tabletilla lehti on luettavissa ajasta ja paikasta riippumatta. Jos aamun printtilehden selailusta jää jokin juttu mieleen, luen sen myöhemmin kunnolla digiversiosta.

Tilauksesta ehkä luovutaan, jos alkaa tuntua siltä, ettei paperilehdelle ole enää käyttöä. Raha ei päätöstä ratkaise:

– En ole seurannut hintoja niin tarkasti, että olisin selvillä siitä, mitä pelkkä digiversion tilaus maksaisi.

Palkiot ovat ahkeria kilpailuttajia. He vertailevat esimerkiksi puhelinoperaattorien hintoja säännöllisesti.

Musiikin suurkuluttajat

Kuinka paljon paperiselle sanomalehdelle uskollisen perheen mediankäyttö maksaa kuussa? Se selvisi, kun myös Ristkari-Palkion perhe piti kuukauden ajan kirjaa mediankäyttökuluistaan.

Summa kuukauden mediankäytöstä oli 131,28 euroa. Sillä perhe saa – paperilehtensä ja sen digiversion lisäksi – netin kotiin, kännykkäpaketit kaikille sekä musiikin ja tv-sarjojen suoratoistopalvelut.

Palkio kertoo olevansa kuluista tarkka mediankäyttäjä, mutta täsmällistä kuukaudessa kuluvaa summaa hänellä ei ollut etukäteen tiedossa.

– Lopullinen summa ei ollut suuri yllätys, Esa Palkio kommentoi 130 euron kuukausikuluja.

Kuluja Palkio kertoo hillitsevänsä esimerkiksi siten, että hän ottaa tarvittaessa yhteyttä perheen käyttämään puhelinoperaattoriin ja pyytää palveluihin muutoksia, jotta hinta ja laatu varmasti kohtaisivat. Yhdeltä operaattorilta on hankittu sekä kodin netti että kaikkien perheenjäsenten puhelinliittymät.

– Aika usein joudun soittamaan operaattorille ja pyytämään liittymiin pieniä muutoksia.

Erityisesti musiikin suoratoistopalvelusta Spotifystä perhe maksaa mielellään, vaikka siitä olisi tarjolla myös ilmaisversio.

Ristkari-Palkioilla on käytössään perheversio, joka mahdollistaa musiikin kuuntelun ilman mainoksia ja lisäksi sen, että kaikki perheenjäsenet voivat kuunnella kappaleita omista laitteistaan samaan aikaan.

– Ensin latasimme palvelusta ilmaisen version. Pian nuoret ryhtyivät kuitenkin ostamaan itselleen kympin hintaisia latauskortteja, joilla mainoksetonta versiota pystyi kuuntelemaan omalla koneella. Laskin summia yhteen, ja tajusin, että perheversion tilauksella pääsemme halvemmalla kuin kortteja ostelemalla, Esa Palkio kertoo.

– Molemmat nuoret ovat käyneet musiikkiluokat, ja Emilia jatkaa musiikkilukiossa, joten lapset ovat musiikin suurkuluttajia.

Mediankäyttö muuttui kolme vuotta sitten

Suoratoistopalvelut tulivat osaksi perheen käyttämiä mediapalveluja pari kolme vuotta sitten. Samoihin aikoihin perinteisen television katselu alkoi vähentyä. Nykyisin Ristkari-Palkioilla on sama tilanne kuin monilla muillakin: tv-sarjat katsotaan lähinnä suoratoistopalvelusta.

Erityisesti sarjojen suoratoistoa suosivat perheen lapset ja Esa Palkio.

– Nuoret katsovat sieltä vanhoja Frendejä ja uusista sarjoista esimerkiksi Orange Is the New Blackia. Itse katson tällä hetkellä erittäin hyvää Breaking Bad -sarjaa jo toista kertaa.

Perheenjäsenistä oikeastaan vain Liinu Ristkari-Palkio saattaa silloin tällöin katsella perinteistä tv:tä, kuten Johanna Vuoksenmaan tv-sarjoja, historiasta kertovia dokumentteja, Lentoturmatutkintaa – ja tv-uutisia.

Esa Palkiolle illan tv-uutislähetykset sisältävät usein jo kuultuja juttuja.

– Koska seuraan vaikkapa Twitteriä, saan päivän aikana tietooni tuoreet jutut niin, että illan tv-uutiset ovat vanhaa tietoa. Siksi katson nykyisin enää hyvin harvoin uutislähetyksiä tv:stä.

Emilia ja Ella Palkio ovat musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn suurkuluttajia.

Ei rajoitteita

Perheen nyt 16- ja 18-vuotiaat lapset saivat ensimmäiset kännykkänsä alakoulun ensimmäisillä luokilla, Esa Palkio muistelee. Kännyköiden käyttöä ei ole ollut tarpeen rajoittaa.

– Meidän mielestämme lasten kännykät olivat turvatekijä, koska heille pystyi soittamaan ja kysymään, missä mennään. Kun netti tuli myöhemmin puhelimiin, emme alkaneet rajoittaa tyttöjen viestittelyä, sillä se on aina pysynyt hyvin aisoissa.

Aikarajoja ei ole perheessä asetettu myöskään konsolipelien pelaamiselle tai telkkarin katselulle. Se on johtunut esimerkiksi siitä, että perheen suosimat pelit ovat olleet pääosin liikunnallisia versioita, eivät pelkkää paikoillaan istumista, Palkio sanoo.

Ja nykyisin mediankäyttö on myös perhesuhteiden hoitamista, ei pelkkää tiedonhankintaa tai tiedon antamista. Ristkari-Palkioilla on oma WhatsApp-ryhmä, joka on jokaisella perheenjäsenellä ahkerassa käytössä.

– Sinne pystyy lähettämään kätevästi vaikka puheviestin omista menoistaan. Ryhmään lähetellään myös kuvia sieltä, missä kukakin sattuu menemään. Ei viestintä saa olla pelkästään asiapitoista, sehän olisi ihan tylsää!

Perheen mediankäyttökulut kuukaudessa:

Laajakaista kotiin ja 4 x kännykkäpaketti 80 €

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify, perheversio 14,99 €

Tv-sarjojen ja elokuvien suoratoistopalvelu Netflix 7,99 €

Sanomalehtitilaus Etelä-Suomen Sanomat, lehti kotiin ja digiversion lukuoikeus, 28,30 €

Yhteensä 131,28 €

Esimerkkivuorokauden mediankäyttö:

Esa, 43:

Juttuja Etelä-Suomen Sanomien printtilehdestä

Juttuja Eelä-Suomen Sanomien verkkolehdestä

Juttuja Ilta-Sanomien mobiiliversiosta

Juttuja Iltalehden mobiiliversiosta

Uutisia Ylen Uutisvahdin mobiilista

Uutisia Ampparit.comista ja sen mobiiliversiosta

Sarjoja Netflixistä

Musiikkia Spotifystä

Radio-ohjelmaa Supla-sovelluksesta

Facebook

Musiikkia, puheohjelmia ja uutisia erinäisiltä radiokanavilta

Liinu, 43:

Juttuja Ilta-Sanomien mobiiliversiosta

Juttuja Etelä-Suomen Sanomien verkkolehdestä

Juttuja Uuden Lahden verkkolehdestä

Musiikkia, puheohjelmia ja uutisia erinäisiltä radiokanavilta

Artikkeleita esimerkiksi Kodin Kuvalehdestä Facebookin uutisvirran kautta

Dokumentteja Yle Teemalta

Uutiset tv:stä MTV3:lta

Emilia, 18:

Musiikkia Spotifystä

Sarjoja ja elokuvia Netflixistä

Musiikkia, puheohjelmia ja uutisia erinäisiltä radiokanavilta

Etelä-Suomen Sanomien printtilehden selailua

Instagram

Snapchat

Uutisvirtaan tulleita viihdeuutisia ja muita juttuja Facebookin kautta

Ella, 16:

Juttuja Etelä-Suomen Sanomien printtilehdestä

Musiikkia Spotifystä

Sarjoja Netflixistä

Instagram

Snapchat

Facebook