Kestävä vaate säästää lompakkoa – panosta materiaaleihin
Lisää aiheesta
Taloudellisesti kannattava vaatehankinta ei välttämättä ole vaatekaupan halvin pukine. Kaunis ja laadukas vaate kestää aikaa ja säästää luontoa.
Kestävä kuluttaminen kiinnostaa yhä useampaa. Luonnonvarojen tuhlaaminen ei ole muodikasta, tiedostava kuluttaminen sen sijaan on. Vaatteissa tämä tarkoittaa kertakäyttömuodin kiertämistä kaukaa.
Luonnonkuidut vs. keinokuidut
Luonnonkuituja eli esimerkiksi puuvillaa, silkkiä, villaa ja pellavaa pidetään vaatteissa yleisesti parempina materiaaleina kuin keinokuituja, kuten akryyliä, polyesteria ja polyamidia. Jaottelu on monimutkaisempi kuin ”luonnonkuidut hyvä, keinokuidut paha”. Usein tekokuitu on paikoillaan, jos vaate tulee käyttöön, jossa sen pitää kestää kovaa kulutusta tai esimerkiksi vettä. Materiaali määräytyy siis käyttötarkoituksen perusteella.
Luonnonmateriaalit ovat kuitenkin usein miellyttävämpiä päällä. Hyvin hankausta kestävä polyesteri toimii teknisissä vaatteissa, mutta se hiostaa ja sähköistyy helposti. Luonnonmateriaalit taas ovat ihanteellisia muuttuvissa lämpötiloissa, sillä ne hengittävät kuumalla ja lämmittävät kylmällä.
Vaatteen materiaali voi olla myös muuntokuitua, jonka perusraaka-aineet tulevat luonnosta, tai luonnon- ja keinokuidun sekoitetta, joka kestää usein käyttöä paremmin. Esimerkiksi villaneuleessa voi olla mukana polyamidia.
Lasten vaatteissa suositaan usein luonnonkuituja ulkovaatteita lukuun ottamatta. Esimerkiksi lasten talvi- ja välikausihaalarit ovat polyesteria ja niissä voi olla polyuretaanipinnoite. Akryylia ei kannata valita lapsen ylle paloturvallisuusriskin vuoksi.
Materiaalien ekologisuus
Keinokuidut kuten akryyli ja polyesteri ovat muovia, joten ne eivät maadu. Toisaalta polyesterin voi kierrättää ja sitä voi jalostaa helposti uudelleen, kun taas joidenkin luonnonkuitujen laatu heikkenee kierrätyksen tuloksena. Elastaania taas on hankala kierrättää. Fleeceä ja sofshelliä pidetään pahimpina mikromuovien päästäjinä.
Eri materiaalien ekologisuuden suhteen ei siis voi vetää mutkia suoriksi. Tärkeintä on tuntea käyttämiensä vaatebrändien taustat ja toimintatavat.
Edullinenkin voi olla laadukas
Hinta ei aina kerro mitään vaatteen laadusta ja kestävyydestä. Kalliimpaa design-vaatehankintaa osaa kenties vain arvostaa ja huoltaa paremmin. Nukkainen akryylipaita lentää helposti roskiin, kun taas nyppyyntynyt kashmirneule saa kaivamaan esille kashmirkamman, jolla nypyt saa hellävaraisesti irti ja neule on taas kuin uusi.
Ennen kertakäyttövaatteiden aikakautta vaatteiden kestävyyteen panostettiin. Siksi esimerkiksi kirpputorilta löytynyt edullinen villakangastakki saattaa päihittää uudet samanlaiset mennen tullen.
Hypistele ja tutki tarkkaan jo kaupassa
Tavallisen tallaajan on vaikeaa, ellei mahdotonta tietää ostotilanteessa, kuinka vaate kestää käytössä. Pahimmilta hutiostoksilta voi välttyä vaatetta tutkimalla ja hypistelemällä.
Silmäile, onko kankaassa langannousuja ja nukkaa jo valmiiksi. Joustavaa kangasta voi venytellä ja tutkailla, palautuuko se muotoonsa. Jos ei, se voi hyvinkin venähtää muutaman käyttökerran jälkeen. Myös saumat kannattaa syynätä: pitkät, kiireellä tehdyt pistot eivät kestä käytössä samoin kuin huolellisesti tehdyt lyhyet pistot.
Tyylin ajattomuus
Paras vaate on sellainen, joka kestää käytössä mahdollisimman pitkään. Niin ekologisesti kuin taloudellisesti kestävin vaate on niin laadukas, että se kestää kulutusta ja niin tyylikäs, että sitä haluaa käyttää vielä vuosienkin päästä.
Pohdi siis vaateostoksilla myös tyyliäsi: kannattaako räikeää trendivaatetta hankkia, jos aika ajaa sen ohi muutaman kuukauden päästä? Klassisista vaatehankinnoista kuten päällystakeista, mustista suorista housuista ja bleisereistä voi maksaa vähän enemmän, sillä ne ovat käytössä jopa vuosikymmeniä, kunhan materiaali kestää.
Tietoinen kuluttaja hankkii myös lastenvaatteet laadukkaina ja aikaa kestävinä, jotta ne voi kierrättää vaikka perheen seuraavalle lapselle.