Lottoamalla miljonääriksi – äkkirikastuminen on monen haave, mutta miten miljoonaomaisuus muuttaa oikeasti arkea?
Lisää aiheesta
Suurin osa voittajista kokee, että raha tekee elämästä helpompaa ja rennompaa. Kateus kuitenkin pelottaa, ja kaikki eivät kerro voitosta edes omille lapsilleen.
Oletko koskaan pohtinut, kuinka reagoisit lottovoiton osuessa kohdalle? Veikkauksen Pipsa Öhman tietää vastauksen paremmin kuin moni muu. Roolissaan Veikkauksen tiedottajana hän vastaanottaa tuoreita miljonäärejä virallisilla kakkukahveilla, joita perinteisesti järjestetään suurvoittajille.
– Suurin osa voittajista on iloisia mutta hämmentyneitä. Monet toistelevat, etteivät oikein usko tapahtunutta todeksi. Usein voittoriviä on tarkistettu jopa kymmeniä kertoja.
Jos voitto on pelistä, joka on pelattu ilman tunnistautumista, voittosumma myönnetään vain paperista tositetta vastaan ja lappusen säilyttäminen saattaa aiheuttaa kovaakin stressiä. Öhman on kuullut tarinoita, joissa sitä on pidetty talon palamisen varalta peltirasiassa tai piilotettu mahdollisilta varkailta mahdollisimman tylsän kirjan väliin.
– Joissakin tapauksissa tositteesta huolehtimiselle on jopa jaettu erillisiä vahtivuoroja.
Nyt tiedämme hieman aiempaa paremmin myös sen, mitä tapahtuu voiton jälkeen. Veikkaus toteutti vuoden 2017 lopussa suurkyselyn, johon se pyysi vastauksia vuosina 2007–2017 Veikkauksen peleistä yli 500 000 euroa voittaneilta. Anonyymiin kyselyyn vastasi 78 henkilöä, joista yli puolet oli Loton päävoittajia.
Voitto tuo elämään rentoutta
Millainen suomalainen lottovoittaja sitten on? Öhmanin mukaan lottoa pelaavat Suomessa keskimäärin yli 50-vuotiaat, ja tämä heijastuu myös voittajien ikäjakaumaan. Eurojackpotissa voittajat tapaavat olla hieman nuorempia.
Hieman yli puolet kyselyyn vastanneista oli voittanut jotain yhden ja viiden miljoonan euron väliltä. Noin kolmanneksen voittosumma sijoittui 500 000 euron ja miljoonan väliin.
Kyselystä selviää myös se, ettei suurvoitto välttämättä muuta elämää niin radikaalisti kuin moni kuvittelee. Puolet vastaajista oli sitä mieltä, että voitto muutti elämää jonkin verran, noin neljänneksen mielestä elämä muuttui vain vähän. Vain 13 prosentin mielestä elämä muuttui erittäin paljon.
Suurin osa kuvailluista muutoksista oli positiivisia.
– Todella moni on sanonut, että vaikka raha ei tuo onnea, se tekee elämästä rennompaa ja helpompaa. Esimerkiksi läheisille on enemmän aikaa, eikä tarvitse roikkua työssä, josta ei erityisemmin välitä.
Joillain voittoon liittyy myös negativiisia tunteita, kuten pelkoa rahojen menettämisestä. ”Rahaa pitäisi jakaa kuulemma kaikille, vaikka voittosumma on pieni”, toteaa eräs vastaaja.
”Ensin luulin, että nyt on kaikki mahdollista, mutta sitten huomasin, että rahallakaan ei kuitenkaan saa kaikkea”, kuvailee tuntemuksiaan toinen.
Voitosta ei kerrota monelle
Hieman yllättävänä voi pitää sitä, että kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista ajatteli ihmisten suhtautuvan heihin täysin samalla tavoin kuin ennen voittoa.
– Se voi tosin liittyä siihen, että voitosta ei yksinkertaisesti kerrota kovin suurelle porukalle, lisää Öhman.
Niistä voittajista, joilla oli lapsia, kaksi kolmaosaa kertoi rahoista lapsilleen. 87 prosenttia vastaajista oli kertonut voitostaan puolisolleen tai kumppanilleen.
– Moni pelkää ihmisten kateutta ja sitä, että tullaan pyytämään jatkuvasti lainaa. Suomessa on hieman sellainen asenne, että jos äkkirikastuu, ajatellaan, ettei sitä ole ansaittu, toteaa Öhman.
Osassa vastauksia kuvastuukin syyllisyys omasta hyvästä onnesta: miksi juuri minä voitin, ansaitsenko tämän?
Rahaa käytetään maltillisesti
Öhman tiivistää yleisen stereotypian lottovoittajista näin: äkkirikastuminen, josta seuraa täydellinen sekoaminen rahan kanssa. Veikkauksen kysely kuitenkin kertoo, että suurimmalla osalla voittajista kulutus tuntuu pysyvän hyvin hanskassa.
– Monet ovat kiitollisia ja positiivisella fiiliksellä. Aika moni sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin, ja ajattelee talouttaan pitkälle tulevaisuuteen.
Jopa 92 prosenttia voittajista auttoi rahasummallaan myös muita. Moni halusi tukea erityisesti lapsiaan opiskelussa tai aikuiselämän käynnistämisessä. Myös hyväntekeväisyyteen lahjoitettiin melko usein.
Keskimääräinen suomalainen lottovoittaja ei siis lähde hulluttelemaan rahalla. Tyypillistä on Öhmanin mukaan se, että voiton osuessa kohdalle monet villeimmistä haaveista kutistuvat huomattavasti maltillisempaan muotoon.
– Sen näkee voittajien ajamissa automerkeissäkin. Ykkösenä on Audi, kakkosena Mercedes Benz ja kolmanneksi suosituin merkki on Nissan. Suomalainen ei halua niin erikoista autoa, että se kiinnittäisi naapurien huomion.
Maltillisen tuhlailun kiteyttää hyvin myös erään voittajan vastaus kymykseen ”Mikä on hulluin asia, jonka olet tehnyt voittorahoilla?”
”200 euron samppanjapullo, joka oli kaiken lisäksi pahaa. En ollut aiemminkaan kuohari-ihminen, joten tuo ostos jäi voiton jälkeen ensimmäiseksi ja viimeiseksi.”