Huijaukset kehittyvät nettikirppiksillä – näin vältät yleisimmät ansat
Lisää aiheesta
Nettikirppisten huijausyritykset ovat muuttuneet entistä ovelammiksi. Kymmeniä tuhansia euroja voi lähteä tililtä hetkessä, jos joutuu pahanlaatuisen huijauksen uhriksi.
Peruskuvio nettikirppisten ostohuijausten taustalla on rikoskomisario Teppo Viljasen mukaan ollut sama viimeiset viisi vuotta: huijari yrittää kalastaa myyjän pankkitunnuksia tai luottokorttitietoja. Tekotavat sen sijaan ovat kehittyneet koko ajan.
– Nyt syksyllä on nostanut päätään uusi ilmiö, jossa huijari esiintyy ylläpitona. Huijarin profiilikuvana voi olla hämäyksen vuoksi esimerkiksi nettikirppiksen tunnus, Viljanen sanoo.
Huijari iskee väliin, kun myyjä ja ostaja käyvät keskustelua kaupasta. Hän esittää, että kauppapaikka ei valitettavasti toimi tällä hetkellä, mutta on rakennettu varasivusto, jolla kaupantekoa voi jatkaa.
Sitten myyjä ja ostaja ohjataan huijaussivustolle. Siellä voi olla kuvake, jota myyjän pitää painaa, kun on saanut rahat kaupasta ja vahvistaa tämä syöttämällä pankkitunnuksensa sivustolle. Sen jos erehtyy tekemään, rahat lähtevät tililtä ja äkkiä, ja silloin puhutaan jopa kymmenien tuhansien vahingoista.
– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että nettikirppiksillä ei myyjän eikä ostajan tarvitse eikä pidä syöttää tunnuksiaan millekään sivustolle.
On tärkeää, että maksukorteille on asetettu turvarajat sekä tilille käyttörajoitukset. Molemmat tavat voivat hankaloittaa varojen pääsyä rikollisten käsiin.
Huijaus voi tuoda myyjälle kymmenien tuhansien eurojen vahingot
Huijariostaja voi houkutella myyjää käyttämään kuljetuspalvelua, jotta hän saa tavaran toimitetuksi perille vaivattomasti ovelta ovelle.
Aluksi huijari pyrkii siirtämään keskustelun kauppapaikka-alustalta muualle, esimerkiksi Messengeriin, WhatsAppiin, sähköpostiin tai jopa tekstiviesteiksi. Niihin hän pystyy tekemään aidon näköisen linkin.
Se johtaa huijaussivustolle, joka muistuttaa erehdyttävästi oikeata kuljetuspalvelusivustoa. Siellä myyjä pyydetään hyväksymään maksu joko pankkitunnuksilla tai luottokorttitiedoilla.
– Aikoinaan Huutonetissä ostaja maksoi kuljetusmaksun. Nyt tämä on kääntynyt oudosti päälaelleen.
Nettikirppiksillä ei myyjän eikä ostajan tarvitse eikä pidä syöttää tunnuksiaan millekään sivustolle.
Nettikirppiksillä tehdään tarpeettomia tunnistautumisia ehkä sen takia, että nykyään moneen paikkaan verkossa pitää kirjautua tai tunnistautua verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
– Joillakin huijaussivustoilla on ollut kuvake, jolla hyväksymisen on voinut tehdä myös mobiilivarmenteella, mutta yllättäen se ei toimikaan, vaan ohjaa tekemään hyväksymisen verkkopankkitunnuksilla tai luottokorttitiedoilla, Viljanen sanoo.
– Kun olemme asianomistajajutuissa yrittäneet selvittää huijatuilta myyjiltä, miksi he ovat antaneet tunnuksensa, kukaan ei ole osannut sanoa syytä. Usein he ovat jo minuutin sisällä tajunneet tulleensa huijatuiksi, mutta silloin se on usein jo liian myöhäistä. Ostajahuijauksissa vahingot voivat myös olla kymmeniä tuhansia euroja, Viljanen sanoo.
– Kun tajuaa tulleensa huijatuksi, ensiksi pitää olla yhteydessä pankkiinsa, kaiken muun voi unohtaa, siihen on aikaa myöhemmin. Pankki hallinnoi rahaliikennettä, kortteja ja tunnuksia. Pankki on ainoa, joka voi tehdä asialle jotain ja nopeasti.
Kun tajuaa tulleensa huijatuksi, ensiksi pitää olla yhteydessä pankkiinsa, kaikkeen muuhun on aikaa myöhemmin.
Huijariostaja voi myös pyytää myyjää ostamaan vakuutuksen, joka suojaa tavaraa kuljetuksen aikana. Vakuutusmaksu palautetaan sitten, kun tavara on ostajalla. Vakuutusmaksun ostamista varten myyjä on ohjattu aidon näköiselle huijaussivustolle.
– Liikaa ei voi korostaa, että myyjän ei tarvitse eikä pidä hyväksyä tunnuksillaan mitään nettikirppiskaupassa.
Huijatun ostajan vahinko voi olla 10–500 euroa
Huijarimyyjä yrittää myydä ostajille tavaraa, jota hänellä ei ole tai jota hän ei ole alun perinkään aikonut toimittaa ostajalle. Ostajia houkutellaan esimerkiksi merkkituotteilla tai konserttilipuilla.
Ostajan kannattaa aina tarkistaa myyjän profiili hakukoneella.
– Tällaiset huijaukset keskittyvät usein samoille tekijöille, jotka tekevät sarjahuijauksia, Viljanen sanoi.
– Saimme viime tammikuussa kiinni henkilön, joka oli tehnyt 114 myyntihuijausta puolen vuoden sisällä. Hän oli tutkintavankina pääkäsittelyyn asti, jossa käräjäoikeus vapautti hänet.
Yksittäisen myyntihuijauksen arvo on melko pieni, 10–500 euroa, mikä näkyy rangaistuksissa. Vapaaksi päästyään sarjahuijari jatkoi huijauksiaan ja oli ehtinyt tehdä toiset sata viime kesään mennessä. Silloin hänet vangittiin uudelleen, ja tällä kertaa hän sai vankeusrangaistuksen.
– Ostajan kannattaa aina tarkistaa myyjän profiili hakukoneella. Jos kyse on huijarista, yleensä aika nopeasti siitä kirjoitettu jollekin keskustelupalstalle, jolloin sarjahuijaus on mahdollista katkaista heti alkuunsa.