Milloin pihistää, mihin panostaa? Fiksu ostaja ei tuijota vain hintalappua
Ostosta harkitessa kannattaa miettiä erityisesti tuotteen käyttöastetta, asiantuntija vinkkaa.
Mieti viimeisintä kauppakäyntiäsi. Millä perusteella tuotteet päätyivät ostoskoriisi? Ajattelitko kenties hintaa tai ympäristöä, menitkö nautinto edellä vai teitkö valinnat sen enempää miettimättä ikään kuin autopilotilla?
On hyvin todennäköistä, ettet osaa itsekään sanoa. Ostaminen ei yleensä ole järkivetoinen prosessi, vaan siihen liittyy motivaatioita, arvoja ja arjen pieniä tekijöitä, joita emme tiedosta valintaa tehdessämme.
– Yhteistä kaikille on se, että me haluamme olla onnellisia ja elää hyvää elämää. Ostovalintoja ohjaa eniten oma hyöty, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran Kestävä arki -projektin johtaja Markus Terho sanoo.
Sitra on tutkinut suomalaisten kuluttamista ja muodostanut tutkimusaineiston perusteella seitsemän erilaista kestävän kuluttamisen motivaatioprofiilia. Suurin osa (24%) suomalaisista kuuluu niin sanottuihin ”perinteisiin tolkun ääniin”. He tekevät ostoksia harkitsevaisesti ja säästäväisesti, mutta ennen kaikkea tarve ja käytännöllisyys edellä.
– Tutkimuksen suurin yllätys on se, että käytännöllisyys ja ostoksen tuottama ilo ohittavat valintakriteereissä rahan. Suurin osa suomalaisista siis tekee valintansa muun kuin pelkän hintalapun perusteella.
Mieti käyttöastetta
Fiksu kuluttaminen nähdään Sitralla erityisesti ekologisuuden kautta. Terho kuitenkin korostaa, että ympäristön kannalta järkevä valinta on usein fiksu myös muilta kanteilta. Hän käyttää esimerkkinä vaateteollisuutta.
– Jos valitset vaatteen, jonka materiaali on kestävää ja jota voi tarpeen tullen korjata, se tulee kestämään paljon pidempään kuin niin kutsuttu ”halpamuoti”. Maksat vaatteesta aluksi enemmän, mutta lopulta se tulee sinulle edullisemmaksi.
Terho kehottaa miettimään ostovalinnoissa käyttöastetta. Niihin asioihin kannattaa panostaa, jotka ovat eniten käytössä.
– Ilmalämpöpumppu on mittava rahallinen panostus, mutta sijoitusta kannattaa katsoa pidemmällä tähtäimellä. Paljonko se säästää lämmityskuluissa kymmenessä vuodessa?
Ekologisuus nousussa
Ilmastonmuutos ja huoli ympäristöstä ohjaavat yhä useamman suomalaisen kulutuskäyttäytymistä.
Sitran vuonna 2017 tekemästä kyselytutkimuksesta selvisi, että 29 prosenttia oli muuttanut asumista, liikkumista, ruokatottumuksia tai palveluiden ostamista ilmastonmuutoksen takia. Vuonna 2019 tehdyssä seurantatutkimuksessa luku oli 49 prosenttia.
– Nousussa ovat tavaran kierrättäminen ja niin kutsuttu kiertotalous, jossa asioita ei omisteta, vaan käytetään. Uskon, että molemmat trendit tulevat kasvamaan entisestään digitaalisten palveluiden kehittyessä.
Terho näkee, että ekologisuus leviää enenevissä määrin myös palveluihin ja pankkitoimintaankin.
– Jo nyt lainan korko saattaa määräytyä sen perusteella miten ekologinen hankinta on. Yrityksille tämä on ollut arkipäivää pidempään, mutta nyt ilmiö on tulossa myös yksityishenkilöille myönnettäviin lainoihin: jos hankit lainarahalla jotakin ympäristön kannalta kestävää, laina on sinulle edullisempi.
Vaikka motiivit ostamisen taustalla ovat usein tiedostamattomia, fiksua ostamista voi Terhon mukaan harjoitella. Yksi konkreettinen työkalu on Sitran kehittämä Elämäntapatesti, jolla voi selvittää oman hiilijalanjälkensä. Testin tulos kertoo, millaisia muutoksia omiin kulutustottumuksiin voisi tehdä, jotta elämäntapa tukisi kestävää kehitystä.
Tutkimuksissamme on selvinnyt, että fiksusti kuluttavat ihmiset ovat onnellisempia. Kyse ei ole siis siitä, että karsitaan kaikesta ja eletään kurjuudessa, vaan valintojen kokonaisjärkevyydestä, Terho sanoo.
Ekologisuus, edullisuus ja mukavuus eivät sulje toisiaan pois.
Vinkit fiksuun kuluttamiseen
- Mieti ostoksen käyttöastetta. Mitä enemmän tuote on käytössä, sitä enemmän siihen kannattaa panostaa.
- Ajattele ostosta sijoituksena. Hintalappu saattaa olla nyt korkeampi kuin muilla tuotteilla, mutta paljonko se säästää sinulle esimerkiksi 10 vuoden aikana? Jos ostat esikoiselle laadukkaat toppakengät, niitä voivat käyttää myös nuoremmat lapset.
- Huolla ja korjaa. Esimerkiksi kodinkoneiden käyttöikä pitenee huomattavasti huoltamalla. Ota vaateostoksilla huomioon materiaalin laadukkuus, hoito-ohjeet sekä mahdollisuudet korjata vaatetta.
- Maksa hyvästä palvelusta ja myyjän tietotaidosta. Varsinkin isot ja tärkeät ostokset kannattaa tehdä asiantuntijaa etukäteen konsultoiden.
- Tarkista tuotteen jälleenmyyntiarvo. Panostus laadukkaaseen tuotteeseen ja vastuulliseen merkkiin kannattaa usein myös jälleenmyynnin kannalta.
Ota taloutesi haltuun – me autamme:
Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!
#rahapuhetta #omatalous