Luottokorttivelkojen kanssa kamppailevat eivät ole yksin, sillä Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitalouksilla oli viime vuonna 15,2 miljardin edestä kulutusluottoja. Tästä tili- ja korttiluottojen osuus oli lähes viisi miljardia. Luottokorttivelkaa on siis reippaat 900 euroa jokaista suomalaista kohti.

Yksi suosituimmista luoton tavoista on pankkikortin yhteydessä oleva luottokortti. Luottokortin vuosittaiset korkokustannukset vaihtelevat parin tonnin lainasummalla karkeasti kuudesta prosentista kuuteentoista prosenttiin. Parin-kolmen tonnin luottokortille kertyy vuoden aikana helposti useampi satanen korkoa.

– Jos luottoa tarvitaan, niin lähtökohtaisesti kulutusluotto on halvempi vaihtoehto kuin luottokortti, kertoo OP:n kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen.

Kulutusluottojen korko on useasti luottokorttia edullisempi, sillä luottokortin ajatuksena on toimia väliaikaisena puskurina, ei pidempiaikaisena lainatapana. Luottokorteissa on usein kuukauden tai puolentoista koroton maksuaika, jota kannattaa hyödyntää esimerkiksi verkko-ostoksissa.

Erityisen hyvä se on myös mm. matkojen ostamisessa, jolloin matkalleen saa joissain tapauksissa peruuntumisturvan. Turvaa on tarjolla myös muissa verkko-ostoksissa, jos tavarat jäävät saapumatta. OP-Visa -kortissa on myös omistaja-asiakkaille ilmainen Tuoteturva, joka korvaa jos tuore ostos rikkoutuu tai varastetaan.

Eroon luottokorttikierteestä

Moni tuntuu käyttävät Visa-korttia säännöllisesti luotto-ominaisuudella. Palkkapäivän koittaessa luottokorttilaskua lyhennetään ja loppukuusta ostetaan uudelleen velaksi. Toimintatapa on monelle niin hyvin tuttu, mutta millä siitä pääsee eroon?

– Jos on tuollaisessa kierteessä, niin voi olla vaikea korjata sitä kerralla. Tällöin kannattaa asteittain siirtää kulutusta balanssiin. Hyvä tapa on ottaa tavoitteeksi saldon saaminen nollaan vaikkapa puolessa vuodessa tai vuodessa, pohtii Henna Mikkonen.

Yksi hyvä tapa korttiluoton kuolettamiselle on myös omien tulojen ja menojen seuraaminen. Vaikka Excelin pitäminen taloudesta on tylsää, kertoo se armotta mihin rahat oikein kuluvat. Talouden seuraaminen onnistuu esimerkiksi OP-mobiilin Talouden tasapaino -ominaisuudella.

Luottokortin, kuten Visan käytössä on kaksi erilaista käyttötapaa, joista toinen on maksuaikakortti. Visa-kortin käyttäminen sinänsä ei ole huono asia, jos laskun maksaa kokonaisuudessaan pois. Pienet luottomäärät eivät nekään ole ongelma, mutta velan kertymistä kannattaa seurata kriittisesti.

– Hälytysmerkki on se, että osuus kasvaa jatkuvasti ja laskun maksaminen alkaa tuottaa ongelmia.

Mikäli raha-asiat ovat menneet pahemmin solmuun, voi apua hakea Takuusäätiöltä, joka auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haastavassa elämäntilanteissa olevia.

Lue myös mitä ominaisuuksia Visa-korttiisii sisältyy.