Aiemmin tilisiirto on arkenakin saattanut näkyä vastaanottajan tilillä vasta seuraavana päivänä, eivätkä maksut ole kulkeneet viikonloppuisin lainkaan – nyt maksut kulkevat lähettäjältä saajalle nopeimmillaan kymmenessä sekunnissa viikonpäivästä riippumatta.

OP on nopeutettujen maksujen suunnannäyttäjä valuutasta ja rajoista riippumatta. Asiakkaiden tekemät maksut välitetään vastaanottajalle reaaliaikaisesti aina, kun se on mahdollista.

Kyse on SEPA-pikasiirroista, jotka tavallisiin SEPA-tilisiirtoihin nähden nopeuttavat maksujen kulkua Suomessa ja 36 maan euromaksualueella. Tavoitteena on helpottaa ja yhdenmukaistaa euroalueen asiointia entisestään. Kaikki tähän systeemiin liittyneet pankit sitoutuvat reaaliaikaisiin maksuihin.

”Kuluttajat ovat tottuneet aina auki oleviin verkkokauppoihin ja nopeaan ostokäyttäytymiseen. SEPA-pikasiirrotovat ratkaisu asiakkaiden ihmettelyyn siitä, miten sähköiset maksut pankkien välillä ovat kulkeneet aiemmin niin hitaasti”, toteaa OP Yrityspankissa Business Leadina toimiva Hanna Äijälä.

Kaupankäynti helpottuu

Reaaliaikaistumisen paineeseen on pyritty jo aiemmin vastaamaan esimerkiksi mobiilisovelluksilla, kuten Pivolla. Niillä käyttäjä voi lähettää nopeasti pienehköjä summia rahaa.

Nyt reaaliaikaisuus tulee kännykkämaksamisen lisäksi muihinkin kanaviin. SEPA-pikasiirrolla voi siirtää myös isoja summia rahaa. Suomessa toimivien pankkien välillä SEPA-maksuissa ei ole ylärajoja. SEPA-alueella yleinen yläraja on tällä hetkellä 100 000 euroa. Suomen lisäksi summarajattomia SEPA-pikasiirtoja voi lähettää ja vastaanottaa esimerkiksi Alankomaihin ja Belgiaan.

OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa tehtävät maksut ovat pääasiassa reaaliaikaisia ja perillä maksunsaajalla melkein heti. Muutoksen myötä kauppa helpottuu erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla ja netin kauppapaikoilla käydään paljon kauppaa, jossa pitää toimia pian.

”Myyjä saattaa joutua pohtimaan, voiko todella luottaa siihen, että rahat ovat lähteneet ostajan tililtä. Kun ostaja maksaa kauppasumman OP:n tililtä, siirtyy raha saajan tilille ilman viiveitä eikä kuitteja tilisiirroista tarvitse enää lähetellä. Myös vaikkapa auton ostaminen viikonloppuisin käy aiempaa jouhevammin. Vaadittava käsiraha näkyy autokauppiaan omassa järjestelmässä lähes välittömästi”, Äijälä kuvailee.

OP on kehittänyt uuden ajan API-ratkaisuja, jotka ovat yhdistelmä SEPA-pikamaksuja ja uusia rajapintoja. API-ratkaisuilla yritykset voivat yhdistää reaaliaikaiset maksut ja datan suoraan omiin järjestelmiinsä, ja luoda automaattisia ketjuja. Yritykset voivat nyt suunnitella talouden prosessejaan kokonaan uudestaan ja kytkeä rahaliikenteen tietoa suoraan liiketoimintaprosesseihinsa. Vanhoilla järjestelmillä tällaisia ei pysty tekemään.

”OP:n asiakkaat voivat nyt valita, käyttävätkö uusia palveluita automatisoidulla API-ratkaisulla vai digipalvelulla – tai molemmilla. Myös asiakaspalvelu paranee, kun yritysten järjestelmät ovat ajan tasalla”, Äijälä kertoo.

Vaatimus SEPA-maksujen välittämisestä koskee pian kaikkia eurooppalaisia pankkeja

Suomessa kaikki pankit vähintäänkin vastaanottavat reaaliaikaisia maksuja. Tulossa on Euroopan laajuinen SEPA-pikamaksuregulaatio, jonka myötä jokaisen eurooppalaisen pankin tulee tarjota SEPA-pikamaksuja asiakkailleen kaikissa kanavissaan.

”Regulaatiossa määritellään käytännössä pitkälti asiat, joita OP on edelläkävijänä tarjonnut asiakkaille jo vuodesta 2019 lähtien”, Äijälä sanoo.

Asiakas voi halutessaan erilaisin keinoin varmistua siitä, että hänen maksunsa on mennyt perille reaaliaikaisena. Jos maksun vastaanottaja on tuttu, kätevintä on kysyä asiasta suoraan henkilöltä itseltään. Maksun tilaa voi kysellä myös op.fi:n chatista. Siellä OP:n Opotti-chatbot neuvoo pikasiirtoon liittyvissä kysymyksissä ja tarkistaa maksun tilan sekunneissa kaikilta tileiltä, joihin asiakkaalla on käyttöoikeus.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 8.11.2019.