Ammattilaiskoripalloilija Topias Palmi, 28, pääsi mukaan Suomen miesten koripallomaajoukkueeseen vuonna 2019. Samana vuonna alakoululainen Eetu Yliaho, 12, aloitti pelaamaan koripalloa Raholan Pyrkivässä.

Topias Palmi sekä muut Suomen maajoukkuepelaajat ovat Yliahon esikuvia koripallossa. Hänen haaveenaan on päästä pelaamaan jonakin päivänä Susijengiin.

Palmilla oli juniori-ikäisenä tismalleen sama unelma: Ensin haave koski omanikäisten maajoukkuetta ja vanhemmiten, kun se alkoi näyttää mahdolliselta, Susijengiä.

– Ammattilaisuudesta en osannut unelmoida ennen kuin noin kaksikymppisenä, Palmi sanoo.

Ammattilaisura urkeni 23-vuotiaana, Palmin omassa kasvattajaseurassa Tampereen Pyrinnössä. Palmi voitti joukkueessa koripallon Suomen mestaruuden. Pyrinnön lisäksi hän on pelannut ammattilaisena Joensuun Katajassa, Italian Vanoli Cremonassa ja Belgian Limburg Unitedissa. Juuri päättyneen kauden mies vietti Romaniassa, edustamassa SCM Craiovan joukkuetta. 

– Onhan tämä hienoa, että voin pelata koripalloa työkseni, Palmi sanoo.

Laji tarjoaa yhteishenkeä ja flow-tiloja

Sekä Palmi että Yliaho olivat 8-vuotiaita aloittaessaan koripallon pelaamisen. 

Ammattilais- ja juniorikoripalloilijaa yhdistää kokemus siitä, että koripalloa on kivaa pelata kavereiden kanssa. Molemmat ovat saaneet harrastuksen parista ystäviä.

Palmi kokee, että samanhenkisimmät ihmiset ovat löytyneet lajin parista, ja koripallon kautta hänelle on muodostunut laaja ystäväporukka. 

Yliaho on samoilla linjoilla. Hänen paras muistonsa koripallon parista on Espoon-turnausmatkalta.

– Yövyimme kavereiden kanssa hotellissa ja söimme hotelliaamiaisen, hän kertoo.

Topias Palmi ja Eetu Yliaho pelaavat koripalloa.
Topias Palmi ja Eetu Yliaho aloittivat molemmat pelata koripalloa 8-vuotiaana.

Myös Palmi muistelee lämmöllä juniorivuosien turnaus- ja pelimatkoja. Hän kiittelee valmentajaa, joka vei 12-vuotiaita koripalloilijoita muun muassa Baltian maihin pelaamaan. Nyt ammattilaisena pelimatkat ovat pidentyneet sekä kestoltaan että kilometreiltään.

– Romaniassa matka vieraspeliin kesti kolmesta tunnista yhdeksään tuntiin, ja kaupunkiin mentiin aina päivää ennen peliä, koripalloammattilainen kertoo.

Oli sitten juniorikoripalloilija tai ammattilainen, pelimatkoilla vallitsee joukkueen kesken hyvä yhteishenki. Pelin voittaminen tuntuu aina yhtä kivalta. Palmi kuvailee, kuinka joskus pelatessa pääsee koko joukkueen voimin flow-tilaan. Silloin kaikki vain sujuu.

– Se on huippufiilis, ja sitä on hienoa katsoa jälkikäteen videolta.

Pelaamisen vastapainoksi lepoa

Ammattilaiskoripalloilijoiden harjoitusten määrät vaihtelevat eri maissa ja joukkueissa. Italiassa Palmin joukkue treenasi kahdesti päivässä, mutta Romaniassa oli tavallisesti yhdet pidemmät treenit päivittäin. Pelipäivän jälkeisenä päivänä joukkueella ei yleensä ole harjoituksia.

Kun ammattilaiskoripalloilijalla on lepopäivä, hän ei ajattele koripalloa. Romaniassa vietetyllä kaudella Palmilla oli noin kerran viikossa vapaapäivä, joka kului yleensä kotona, Netflixin tai pleikkarin parissa. Lisäksi hän kävi kaupungilla syömässä.

Urheilun vastapainoksi Yliaho ja Palmi syövät terveellisesti ja nukkuvat hyvin. 

Juniorikoripalloilija puolestaan harjoittelee kolmesti viikossa. Sekä Yliaho että Palmi tietävät, että urheilun vastapainoksi on syötävä terveellisesti ja nukuttava hyvin. Palmi ottaa yleensä tunnin päiväunet ennen illan peliä. Yliaho puolestaan panostaa hyviin yöuniin.

– Pelipäivän aamupalaksi syön puuroa ja marjoja, Yliaho sanoo.

Palmi toteaa aamiaisen jäävän vähäisempään rooliin. Romaniassa hänelle tuli tavaksi napata kahvilasta rinkeli mukaan kahvin kanssa. Lounaalla hän tankkaa hiilihydraatteja, yleensä pastan muodossa.

Kumpaakaan koripalloilijaa ei varsinaisesti jännitä pelaaminen. Palmille haasteellisinta koripallossa on ammattilaisuuteen liittyvä kovuus. Kentällä on annettava itsestään kaikki eikä keskittyminen saa herpaantua. Palautetta on kyettävä ottamaan vastaan, oli se millaista hyvänsä.

Yliaholle haasteellisinta koripallossa on uusien asioiden opettelu. Esimerkiksi pomputtelu ja kikkailu tuntuivat aluksi vaikeilta.

– Riippuu vähän tilanteesta, mutta korin tekeminen on yleensä helppoa, Yliaho lisää.

Ammattilaiskoripalloilija iloitsee omistaja-asiakkuudesta

Kesälomalla Yliaho menee viikon kestävälle koripalloleirille. Romaniasta Suomeen palannut Palmi aikoo myös viettää kesälomaa.

– Pariin viikkoon en pomputa palloa laisinkaan.

Palmilla on suunniteltu kesälle harjoitusohjelma, mutta jos joku kaveri pyytää mökille, niin treenin voi siirtää seuraavana päivänä tehtäväksi.

Voimaharjoittelun lisäksi ammattilaiskoripalloilija liikkuu kesällä aktiivisesti muiden lajien parissa. Hän pelaa kavereidensa ja isoveljensä kanssa esimerkiksi tennistä ja jalkapalloa. 

Toistaiseksi Palmi ei tiedä, missä joukkueessa tai maassa hän pelaa ensi kautena. Viime vuonna mies oli syyskuuhun saakka Suomessa ennen kuin lähti Romaniaan. Se oli siinä mielessä hyvä asia, että hän ehti käydä katsomassa pari Ilveksen jääkiekkopeliä.

– Silloin iloitsin Osuuspankin omistaja-asiakkuudesta. Se tarjoaa kaksi lippua yhden hinnalla Ilveksen peleihin.

Molemmat koripalloilijat aikovat nauttia kesästä myös koripallokentän ulkopuolella.
Molemmat koripalloilijat aikovat nauttia kesästä myös koripallokentän ulkopuolella.

Palmi kiittelee omistaja-asiakkuuteen kuuluvia bonuksia, joilla hän kattaa paljon vuosittaisia kulujaan vakuutus- ja pankkiasioidensa hoitamisesta.

Yliahollakin on kokemusta omistaja-asiakkuuden tuomista alennuksista. Niitä on hyödynnetty koko perheen kylpyläreissuilla Nokia Edenissä. 

– Kesällä käymme uimassa Siivikkalassa ja Näsijärvessä, Yliaho lisää.

Palmin tapaan koripallojuniori nauttii kesästä myös koripallokentän ulkopuolella. Uimisen lisäksi hän hyppää pyörän selkään tai suuntaa skeittirampille skuuttailemaan kavereidensa kanssa.

Osuuspankit ovat tukenasi, kun tarvitset apua arjen raha-asioihin tai neuvoja unelmien saavuttamiseen. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat hyötyjä sujuvaan arkeen ja etuja elämäsi tärkeimpiin asioihin. Omistaja-asiakkuus on myös palkitsevaa, sillä mitä enemmän asioit, sitä enemmän hyödyt. Lue lisää.

Lue myös:

Omistaja-asiakkaan edut – miten minä hyödyn?

Isoisä Jouko ja pojanpoika Kaapo: Rakkaus metsään siirtyy sukupolvelta toiselle

Lääkäriopiskelija Martta ja eläköitynyt musiikinopettaja Tiina: ”Paras hetki on se, kun veneestä irrotetaan köydet"