On taas se aika vuodesta, kun ihmiset pohtivat kuumeisesti joululahjabudjettiaan ja joululahjahankintojaan. Moni saattaa tuskailla saajaa aidosti ilahduttavan lahjan keksimisessä ja kohteliaan lahjaetiketin navigoimisessa.

Mikä on joululahjaan sopiva budjetti? Kuinka paljon rahaa käyttää esimerkiksi puolison, ystävän tai kummilapsen joululahjaan? Kysyimme asiaa OP Median Facebook-seuraajilta ja tapakouluttaja, tietokirjailija Helena Valoselta.

”Vielä kaksi lapsenlasta uskovat joulupukkiin, joka jo tilattu, on sinne lahjasäkkiin paketteja oltava. Minulla 30€/lahja on yläraja. Aikuisille 1 lahja, ja lapsille kerääntyy yhteensä monta pakettia yleensä.”

”Ei ole ylärajaa, mutta sen on oltava jotain hyödyllistä.”

”Riippuu täysin saajasta ja tuloista. Jotkut antavat paljon, heille antaa paljon ja toiset muistavat ehkä pienellä jutulla, muistan myös heitä pienellä jutulla. Sisarukset/kaverit/kaverien lapset/ opettajat saavat 5–15€ hlö, poikkeuksena pari, joille 20–40€. Omille lapsille 50–100€, puolisolle tarpeen mukaan. Halvin on ollut parin euron konvehtirasia ja kallein 1500€ lahjakortti.”

Helena Valonen muistuttaa, että lahjan antamisen lähtökohtana tulisi aina olla läheisen ilahduttaminen. Joululahjan ostamisen ei pitäisi olla ”pakkotoimitus”.

– Tärkeää on myös, ettei tarvitse jännittää sitä, maksaako lahja liikaa tai liian vähän. Lahja on aina idea, ei vain tietyn hintainen ostos.

Entä jos on vaikka viisi kummilasta ja pienet tulot? Tai jos ystävä antaa arvokkaan lahjan, johon itsellä ei ole varaa?

”Lahjat on hankittu tänä vuonna 24:lle ja pienipalkkainen olen. Hankinkin lahjoja pitkin vuotta, ja nyt jo on lahjoista osa ensi vuoden jouluksi tulossa.”

Valonen toteaa, että esimerkiksi kummilapsille lahjoja ostaessa kannattaa ensin miettiä, mikä on heidän ikätasolleen sopivaa ja kysellä vanhemmilta, millaiselle lahjalle olisi tarvetta. Erityisesti nuorille lapsille löytyy toimivia lahjoja edullisesti kirpputoreilta.

– Kun lahja on kauniisti paketoitu, ei tarvitse selitellä mitään. Eikä lahjan ideaan muutenkaan kuulu, että kerrottaisiin, mistä se on ostettu.

On selvää, että esimerkiksi ystävillä voi olla elämässä hyvin erilaiset taloudelliset tilanteet. Jokainen antaa lahjoja, jotka ovat omaan budjettiin sopivat.

– Ystävyys on tietysti se tärkein, ja kun jotain annetaan, annetaan se rinta rottingilla. Meillä on nykyään niin paljon tavaraa, että kekseliäs idea tai kaunis ele korostuu enemmän kuin kalliilla ostettu juttu, Valonen sanoo.

Miten ehdottaa, ettei ostettaisi lahjoja ollenkaan?

”Meillä sovittiin jo aikoja sitten, ettei osteta aikuisille lahjoja. Kaksi lastenlasta saavat vanhempiensa toiveen mukaisen lahjan. Ystävät saavat kukan tai suklaata, hyvä mieli jää myös antajalle.”

”Nollabudjetilla jo kodista löytyvillä tarvikkeilla ja materiaaleilla olisi tarkoitus askarrella jotakin mukavan erilaista. Aikuisille ei tarvitse lahjoja. Kummitytölle voisi kerrankin jotain lähettää, ja omille lapsille voisi tehdä jotakin pientä.”

Valosen mielestä on täysin hyväksyttävää ehdottaa lahjatonta joulua. Mitä läheisemmät välit, sitä helpompi on puhua henkilökohtaisista näkemyksistä lahjojen suhteen.

– Tärkeintä on kommunikoida asia hyvin. Jos vaikka ystäville ei haluaisi ostaa lahjoja, voi kertoa, että haluaisin sen sijaan tarjota teille glögi-illan, tai viedä ystävän taidenäyttelyyn tai konserttiin.

Yksi vaihtoehto on myös sopia, että lahja saa olla esimerkiksi pieni ruokaherkku tai -juoma, ei mitään sen kalliimpaa tai että tiettyä rahasummaa tai budjettia ei saa ylittää.

Onko kohteliasta pyytää tai antaa joululahjaksi rahaa?

”Koska asun ihan pohjoisessa ja jo aikuistuvat lapsenlapset pääkaupunkiseudulla tavarataivaiden vieressä, niin annan vanhempien avulla viisikymppisen kortin väliin. Silloin kun vietetään joulu yhdessä, niin enpä juuri osaa laittaa isoille lapsille muuta kuin parinkympin pehmeitä paketteja.”

Rahan antaminen on tänä päivänä yleisesti ottaen hyväksytty lahjamuoto. Moni saattaa kuitenkin arkailla rahan pyytämistä joululahjaksi.

Tässäkin kohtaa on Valosen mukaan tärkeää tuntea lahjan saaja ja hänen tilanteensa hyvin.

– Pitää ymmärtää, että aikuistuvalle nuorelle tai opiskelijalle raha tulee yleensä aina tarpeeseen. Se voi olla parempi lahja kuin esimerkiksi vaate, jonka tyyli ei välttämättä osu kohdilleen.

Myös rahan voi sujauttaa kauniiseen kirjekuoreen ja laittaa sen mukaan esimerkiksi suklaata.

– Vieraille ihmisille ei tietenkään anneta rahaa lahjaksi, se olisi outoa. Puolitutulle tai työkontaktille voi antaa esimerkiksi viiniä jos tietää, että henkilö pitää viinistä.

Lue myös:

Stressaako joululahjat tai ahdistaako tavara? Ilahduta aineettomilla lahjoilla!