Näin pukeudut vastuullisesti: 6 vinkkiä
Lisää aiheesta
Onko kirpputorilöytö vihreämpi valinta kuin arvokas, vastuullisesti tuotettu vaate? Miten tehdä ekologisempia vaatevalintoja? Vastuullisen pukeutumisen asiantuntija Anniina Nurmi neuvoo.
Jos haluat pienentää hiilijalanjälkeäsi, kurkista vaatekaappiisi. Ellen MacArthur -säätiön tutkimuksen mukaan tekstiiliteollisuuden vuotuiset päästöt vastaavat lento- ja laivaliikenteen yhteenlaskettuja päästöjä. Se on mykistävä fakta.
Helpoin ja tehokkain ohje ekologiseen pukeutumiseen on tämä: älä osta.
– Jos vaatekaapissa on jo viisi mustaa mekkoa, voi miettiä, tarvitseeko kuudetta. Usein ostamisessa haetaan jotain tunnetta: iloa ja hyvää oloa. Mutta ilo tuotteesta kestää usein vain kassalle asti, sanoo vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi.
Vaatteen ei pitäisi olla kertakäyttöhyödyke. Parempi on miettiä todellista tarvetta ja omaa tyyliä. Vanhoja vaatteita voi korjata ja muokata.
– Vaikka kaapissa olisi ei-vastuullisesti tuotettuja vaatteita, niitä ei tarvitse heittää pois. On hyvä käyttää vaate loppuun.
Kierrättäminen ei ole aina vastuullista
Nurmi on iloinen siitä, että vaatteiden vuokraaminen on nousussa. Aina ei tarvitse omistaa. Ilo voi tulla siitä, että vaate saa pitkän käyttöiän. Tästä voisi tulla bisnesidea: valmistetaan mahdollisimman kestäviä vaatteita ja vuokrataan niitä alihankkijan kautta kuluttajille.
Mutta jos kuitenkin aikoo ostaa, onko ekologisempaa hankkia kirpputorilta halpamuotia edustava vaate vai säästää vastuullisesti tuotettuun merkkiin?
– Molemmissa on puolensa. Kirpputorilta ostettu vaate on siinä mielessä ekologinen, ettei sitä varten ole tarvinnut tuottaa uutta hyödykettä.
Toisaalta ei ole vastuullista ostaa käytettynä vaatetta, jota ei tarvitse. Eikä vaatteen kierrättäminen ole mikään vapaalippu, jonka varjolla voi ostaa taas lisää.
Mutta jos vaatetta ei löydy kierrätettynä, kannattaa satsata uuteen, vastuullisesti tuotettuun tuotteeseen, jota tulee käytettyä vuosia.
– Mitä vahvempi tunneside, sitä paremmin vaatetta tekee mieli huoltaa.
Ota huomioon tuotteen elinkaari
Ekologisia materiaalivaihtoehtoja ovat luomupuuvilla, hamppu, nokkonen ja selluloosapohjainen lyocel, jonka kauppanimi on tencel. Myös teollisuuden leikkuujätettä kierrättämällä valmistetaan vaatteita, tulevaisuudessa myös vanhoista vaatteista. Parhaiten pystytään kierrättämään materiaaleja, jotka eivät ole sekoitteita.
Joskus tuotetta markkinoidaan ekologisena harhaanjohtavasti. Esimerkiksi bambukuitu on valmistettu samalla energiaa kuluttavalla menetelmällä kuin viskoosi.
– On myös superhuono juttu, jos ekomateriaalista valmistetaan huonolaatuisia tuotteita.
Vastuullisuus on käsitteenä laaja. Nurmen mukaan sen pitäisi kattaa koko tuotteen elinkaari: materiaalin ja tuotannon ekologisuus ja eettisyys, vaatteen käyttö sekä kierrätys.
Sertifikaattienkin kirjo on suuri. Gots eli Global Organic Textile Standard on yksi tunnetuimmista. Hyviä ovat myös Fair Trade, SA8000, Fair Wear Foundation (FWF) ja Fair Labour Association (FLA). Suomessa tunnetuin lienee BSCI-sertifikaatti, jota on kritisoitu väljistä kriteereistä.
Lähellä tehdyn vaatteen tuotanto-oloja on helpompi valvoa. Toisaalta Made In Finland voi merkitä sitä, että tuote on ommeltu Suomessa ties mistä materiaalista.
Kysele tietoa valmistajilta
Vastuullisen vaatteen tunnistaminen ei ole helppoa. Vaatemerkkien pitäisi Nurmen mukaan kertoa tuotannostaan läpinäkyvämmin.
Ennen kaikkea vaateteollisuuden rakenteiden on muututtava. Merkeiltä voi kysellä vaatteiden tuotanto-oloista ja toivoa vastuullisempia vaihtoehtoja.
– Kannattaa olla aktiivinen päättäjien suuntaan ja vaatia tiukempaa säätelyä. Onneksi on paljon hyviä järjestöjä, kuten Finnwatch ja Sask, jotka tekevät töitä vastuullisuuden eteen.
Anniina Nurmen vinkit vastuulliseen pukeutumiseen
1. Harkitse ostamista
Tarvitsetko todella uuden vaatteen? Entä jos yhdistelisit vanhoja vaatteita uudella tavalla tai korjaisit niitä? Jos ostaminen tuo sinulle iloa, voisitko saada sitä jostain muualta?
2. Harkitse lainaamista
Löytyisikö sopiva juhla-asu vaatelainaamosta tai kaverin kaapista?
3. Osta käytettynä
Kiertele kirpputoreja tai tee löytöjä netin kierrätysryhmissä.
4. Sijoita tulevaan
Ennen ostamista mieti, miten vaate sopii yhteen muun vaatekaappisi kanssa. Tuleeko sitä käytettyä? Kestääkö se?
5. Syynää vaatteen taustoja
Miten ja missä vaate on tuotettu? Onko työntekijöiden oloista tietoa? Onko materiaali ekologista? Mitä yritys kertoo tuotannosta nettisivuillaan?
6. Vaadi enemmän
Pyydä kaupoilta ja merkeiltä vastuullisia vaihtoehtoja ja lisää tietoa vaatteista.