Eräs huutokaupoissa haluttu vanha esine pölyttyy monilla kaapissa: vinyylilevy.

– Kun jättää pois klassisen musiikin ja jazzin, niin lp-levyt myyvät hyvin: Elvis, Beatles, Abba, Kirka, Irwin, Juice, Hector… Vinyylilevyillä on oma valveutunut kuulijakuntansa, kertoo huutokauppakeskus Turengin meklari Petri Vuorinen.

Hän ei osaa sanoa, käyvätkö vanhat fanijulisteet kaupaksi, mutta ainakaan niistä ei todennäköisesti saa isoja rahoja. Fanit tosin varmasti kiinnostuvat signeeratuista julisteista.

– Yllättävät laitteet, joita nyt halutaan ostaa huutokaupasta, ovat 80- ja 90-lukujen flipperipelit ja jukeboxit. Niistä on suorastaan pula. Parhaat flipperit on tehty 80-luvulla, ja ne toimivat yhä, Vuorinen mainostaa.

Myös 80–90-lukujen alkuperäinen Nintendo NES 8-bit -pelikonsoli ja sen pelit ovat suosittuja.

Luksusbrändit ovat aina haluttuja

Hyväkuntoiset vanhat design-asusteet ja -esineet ovat nyt jopa kalliimpia kuin silloin, kun ne olivat uusia. Tällaisia ovat esimerkiksi kasarin ja ysärin naisten käsilaukut ja huivit Louis Vuittonilta, Hermèsiltä ja muilta luksusbrändeiltä. Ne voidaan myydä huutokaupassa satoja tai jopa tuhansia euroja alkuperäistä ostohintaa kalliimmalla. Sen sijaan vanhat vaatteet myyvät paremmin kirpputorilla, lukuun ottamatta jalkineita.

Rolexin ja vastaavien luksusbrändien miesten automaattirannekellot ovat myös kuumaa kamaa.

– Hyvä ohjesääntö maallikolle on se, että ottaa rannekellon käteensä ja ravistaa. Jos kello lähtee käyntiin, se on automaattikello. Silloin kello kannattaa laittaa heti myyntiin, Vuorinen sanoo.

Kannattaa myös muistaa vanhat menopelit.

 –Jos heinäladossa makaa 80-luvun autoja, mopoja tai moottoripyöriä, ne ovat haluttuja. Erityisesti 80-luvun hyväkuntoiset Mersut ja Bemarit voivat olla arvokkaita. Älkää vain viekö niitä romutukseen! Kasarin urheiluautot ovat myös tulleet taas suosituiksi.

Harvinaiset lasiesineet ja söpö keramiikka myyvät

Lasiesineissä suuri nimi maailmalla on Oiva Toikka.

– Jos löydät Toikan signeeraamia esineitä tai Toikan uniikkiesineitä, niistä voi saada kovia hintoja. Ulkomaalaiset keräilijät kiinnostuvat. Linnuista esimerkiksi Toikan Kiikkuri-lintu on tuhansien eurojen arvoinen, Petri Vuorinen kertoo.

Keramiikkataiteilijat Dorrit von Fieandt, Rut Bryk, Birger Kaipiainen ja Esteri Tomula ovat kovassa huudossa.  Suomalaisten huutokauppojen tuotteita ostetaan verkkosivujen kautta paljon ulkomaille, erityisesti Aasiaan, ja siellä Japaniin ja Kiinaan.

– Aasialaiset rakastavat naivistisia ja söpöjä aiheita, Vuorinen vinkkaa.

Vältä yleinen virhe

– Tämän päivän design-henkeen sopivat vanhat hopeaesineet, yhdistetty hopea ja tiikki sekä teräs ja tiikki, Petri Vuorinen kertoo.

Vanhat arvokorut myyvät myös hyvin.

– Kultaesineet ja -korut kannattaa tuoda huutokauppaan eikä viedä palveluihin, jotka vaihtavat kullan rahaksi. Tässä ihmiset tekevät usein pahimman virheen. Jos sinulla on näyttävä kultaesine, se myydään huutokaupassa paljon yli romukullan hinnan. Rikkinäiset vihkisormukset voi viedä sulatukseen, mutta ehjä kultakoru tai hopeaesine kannattaa tuoda huutokauppaan, Vuorinen sanoo.

Vinkki! Punavuoren Patina -kirpputorilta vinkataan, että nuoret aikuiset himoitsevat kasarin ja ysärin vaatteita. Jos sinulta löytyy hyväkuntoisia retrovaatteita, muuta ne rahaksi kirpparilla!

Lue myös:

Tunnetko design-lasin arvon? Nämä lasiesineet menevät kaupaksi

Pokémon-korteista satasia – näin hyvin vanhoilla keräilykorteilla voi tienata