Saako sängyn ottaa mukaan? Voiko kummisedän pakettiautoa lainata? Kun nuori haluaa muuttaa omilleen, saattavat asiat tapahtua nopeasti. Siksi vanhemman kannattaa valmistautua nuoren itsenäistymiseen hyvissä ajoin sekä säästämällä että opettamalla rahataitoja.

Vararahasto täytyy olla

Perheiden taloudellinen tilanne saattaa vaihdella, mutta poismuuttavalla lapsella on hyvä olla pesämuna turvanaan. Se voi olla vanhemman kartuttama tai nuoren itse esimerkiksi kesätöillä keräämä. 

– Kuukauden tai parin käyttövarat tilillä olisivat ihanne. Se voi olla nuorelle liian iso summa säästettäväksi etukäteen, mutta jonkinlainen summa tilillä olisi hyvä olla, jota ei käytetä arkimenojen maksamiseen, vaan jolla voi maksaa tarpeen tullen muita yllättäviä menoja, kotitalouden asiantuntija Katri Pellikka Uudenmaan Martoista sanoo. 

 – Jos täysi-ikäistyvä saa hallintaansa sijoituksia, olisi hyvä, että olisi käyty läpi, miten niiden kanssa toimitaan ja minkälaisia riskejä sijoituksissa on, Pellikka sanoo.

Ruuanlaittotaidot haltuun

Pesämunaakin tärkeämpää Pellikka sanoo olevan se, että opettaa lapselle taloustaitoja. Yhdessä voi tutkia kuitteja, vertailla hintoja ja opetella käyttämään verkkopankkia ja sen ominaisuuksia, kuten omien menojen ja tulojen seuraamista.

Huonoa omatuntoa ei tarvitse tuntea, jos lapselle ei pysty ostamaan osakkeita, Pellikka sanoo. Sen sijaan jokainen voi opettaa lapselle, kuinka tehdä ruokaa tai huoltaa vaatteet ja säästää näin rahaa.

Tulot ja menot selville

Ennen kuin muuttoauto on pakattu, tulisi nuorella olla oman itsenäisen elämän kulut selvillä, Pellikka sanoo. Yhdessä kannattaa laskea minkälainen summa syntyy, kun yhteen lasketaan esimerkiksi kotivakuutus ja joka kuukausi menoja aiheuttavat kulut: vuokra, sähkö, vesimaksu, internetyhteys, puhelinliittymä ja bussikortin lataaminen. Entä kuinka paljon nuori arvelee, että hänen kauppalaskunsa suuruus olisi? Lisäksi muutettaessa ensimmäisen vuokran lisäksi tulee maksaa yleensä takuuvuokra, joka voi olla useamman kuukauden vuokran suuruinen. 

Sekin kannattaa varmistaa, onko nuorelle selvää minkälaiset hänen tulevat tulonsa ovat. Esimerkiksi Kelan sivuilta voi laskea opintotuen suuruuden.

Sänky, mutta ehkä myös juustohöylä

Kotiin tarvittavien asioiden määrä ja etenkin niihin kuluva raha voi yllättää. Jos nuoren uudessa kodissa on käytössä pesutupa, ei omaa pyykkikonetta tarvitse hankkia. Kaikenlaista suurta ja pientä hankintalistalle helposti kertyy, kuten vaikkapa sänky ja lakanat siihen. Ruokailuvälineiden lisäksi melko välttämättömiä ovat pari kattilaa ja paistinpannu, mutta ehkäpä myös esimerkiksi juustohöylä ja kahvinkeitin tuntuvat tarpeelliselta. Kotiin tarvitsee myös asioita, joita ei ehkä heti tule ajatelleeksi kuten perussiivous- ja ensiapuvälineet.

Jokaista asiaa ei ehkä tarvitse ostaa. Kotoa voi antaa mukaan tarpeellista ja täysi-ikäistyvä nuori voi pyytää joulu- ja syntymäpäivälahjaksi hyödyllisiä asioita. Imuri on loistava lahja valmistuvalle. Ehkä tavaroita voi myös saada ilmaiseksi sukulaisilta tai vaikkapa oman paikkakunnan Facebookin roskalava-ryhmästä. Kaikkea ei tarvitse omistaa, lapsen kanssa voi myös sopia, että esimerkiksi työkaluja voi tarvittaessa lainata. 

Tonni kodinperustukseen

Oman kodin perustamiskuluihin kannattaa varata ainakin reilu tuhat euroa, jolla maksaa huonekaluja, takuuvuokran ja kotivakuutuksen.

Huonekaluja ja kodin tavaroita tavaratalosta

Jenkkisänky204
Keittiönpöytä39,90
Kattovalaisin19,99
Aterimet4,99
Pussilakana ja tyynyliina5,99
Tiskiharja1,90
Yleisliina3,95
Keittiöliinapakkaus2,90
Vessaharja1,99

Kierrätyskeskuksen keskihintoja

Sänky40
Sohva50
Keittiönpöytä35
Keittiön tuolit (2 kappaletta)30
Työtuoli15
Kattolamppu20
Kohdevalaisimet15
Verhot (kpl)9
Matto13
Ruokailuvälineet/kpl0,5
Mikroaaltouuni25
Pesukone100

Elektroniikkaa alan liikkeistä

Mikroaaltouuni39
Kannettava tietokone222
Pölynimuri29

Takuuvuokra

Esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin vakuusmaksu on kämppisasunnossa ja huoneessa jaetussa asunnossa 260 euroa, muissa asunnoissa 500 euroa.

Kotivakuutus

Nuoren (taustatiedot: 20-vuotias, vuokralla Helsingissä kerrostalossa, joka 1960 rakennettu, 25m2) omakoti-vakuutuksen sekä vastuu- ja oikeusturvavakuutusten hinta yhteensä on noin 150 euroa vuodessa eli 12,5 euroa/kk. Jos nuori on myös Pohjola Vakuutuksen etuasiakas, saman paketin hinta olisi noin 120 euroa vuodessa eli 10 euroa/kk.

OP:n valikoimassa on erilaisia vaihtoehtoja säästämiseen. Esimerkiksi sähköisen OP Säästölipas -palvelun avulla nuori voi itse kerryttää pienillä summilla itselleen pottia muuttokassaan. Vanhemmat taas voivat aloittaa hyvissä ajoissa säästämisen vaikkapa OP Sijoituskumppanin avulla, joka valitsee rahastot. 

Myös nuori hyötyy omistaja-asiakkuudesta. Mitä enemmän asiointia, sitä enemmän kertyy OP-bonuksia. Lue lisää! 

Lue myös:

Viisi talousvinkkiä nuorelle – näin hallitset omaa talouttasi

”Ajattelin ensin, että olisin lyönyt homman läskiksi” – opiskelija kertoo, miltä tuntui muuttaa omaan talouteen

Taloudellisesti itsenäinen lapsi muutti pois kotoa - näitä talousneuvoja äiti antoi hänelle