Juhannus on vanha hedelmälisyyteen liittyvä juhla. Sen perusta on pakanallinen, ja vielä parisataa vuotta sitten juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi Suomen vanhan mytologian pääjumalan mukaan. Katolinen kirkko muutti juhlan Johannes Kastajan juhlapäiväksi, josta sen nykyinen nimi tulee.

Juhannusta vietetään muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Britanniassa Stonehengelle kerääntyy kesäpäivänseisauksen aikaan ihmisiä.

Juhannuksena perinteiset taiat liittyvät naimaonneen ja hedelmällisyyteen. Tulevasta sulhosta voi esimerkiksi uneksia vasemman jalan sukka väärin päin jalassa, juhannuskokon savu puolestaan kääntyy sen suuntaan, joka pääsee pian naimisiin.

Taikoja voi tehdä myös varallisuuteen liittyen.

Taikavoimia saniaisesta

Internetin syövereistä kaivamamme tiedon mukaan saniaiseen liittyy taikavoimia, joita voi halutessaan yrittää käyttää vaurastumiseen.

Saniainen on kasvi, joka on oikeestaan pelkkä lehti. Saniaisen itiöt ovat lehden alapinnalla, eli saniainen lisääntyy ikään kuin ilman kukkia. Jos juhannusyönä näkee kuitenkin saniaisen kukkivan, ja jos vielä poimii kukkivan saniaisen, voi saada taikavoimat.  

Miten taikavoimat liittyvät vaurastumiseen? Mallia voi ottaa kreikkalaisen mytologian kuningas Midaksesta, jonka kerrottiin voivan muuttaa kullaksi kaiken, mihin koskee. Siinä on vaurastumista tukeva taikavoima.  

Koivu tuo hyvää onnea

Koivu on ollut aikanaan omistajalleen todella arvokas. Se on ollut hyvää raaka-ainetta kovan puuaineksen ansiosta. Siitä on voinut tehdä kestäviä esineitä, kuten astioita, sekä jalassa varmasti mukavat tuohivirsut. Koivun mahlasta on voitu tehdä lääkkeitä ja juomia.

Keski-Euroopassa vihdottiin aikoinaan lehmiä koivuvitsoilla, millä varmistettiin, että lehmät lypsäisivät hyvin.

Meillä juhannuskoivujen idea on koristeellisuuden lisäksi siinä, että ne tuovat hyvää onnea ja voimia. Koivukin on siis kaikin puolin taikaisa kasvi.  

Virvatulen alta löytää aarteen

Oletko kuullut virvatulesta? Monissa kansantarinoissa kerrotaan pimeässä, asumattomilla alueilla lähellä maan- tai vedenpintaa näkyvistä valoista, jotka ovat liekin kaltaisia tai esimerkiksi valopalloja. Ilmiöstä käytetään myös nimeä aarnivalkea.

Jos juhannuksena näkee virvatulen palavan, sen alta löytyy aarre.  Virvatulea kannattaa lähestyä varoen, sillä sen kerrotaan etääntyvän, kun sitä lähestyy.

Kuuntele Rahapuhetta-podcastin juhannusjakso, jossa käsittelyssä on muun muassa ei niin tutkitut tavat vaurastua.

Miten vaurastua ilman taikatemppuja? Säästäminen on hyvä tapa. Lue vertailu kolmesta helposta säästöreseptistä eri kuukausituloille.