Nollapäästöpäivää vietetään perjantaina Suomessa toista kertaa. Sen tarkoitus on herättää huomiota yhteisen asian puolesta – ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii konkreettisia toimia.

– Alkuperäisenä ideana tapahtumassa on ollut antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja kiinnittää ylipäänsä huomiota haitallisiin päästöihin. Olemme halunneet nostaa esiin sitä, että aivan jokainen ihminen voi vaikuttaa kulutusvalinnoilla omassa arjessa, kertoo nollapäästöpäivää koordinoiva Climate Leadership Coalitionin Sari Siitonen.

Hän painottaa, että pienilläkin teoilla on vaikutusta. Kuluttajien toiveet ohjaavat yritysten toimintaa.

– Yritykset tuottavat sellaisia asioita, joita ihmiset haluavat ja joille on kysyntää. Jokainen meistä voi olla mukana lisäämässä ilmastoystävällisten tuotteiden ja palvelujen tuontia markkinoille.

Hän kertoo, että 20 viime vuoden aikana suhtautuminen ilmastonmuutokseen on muuttunut:

– Ensin ilmastonmuutos oli puhtaasti ympäristöasia, eikä se kiinnostanut juuri ketään. Nyt siitä on entistä suuremmassa määrin tullut taloudellinen kysymys, johon yritykset ja rahoituslaitokset ovat heräämässä.

Tämä näkyy esimerkiksi siten, että yritykset asettavat konkreettisia päästövähennystavoitteita ja ottavat ilmastonäkökulman huomioon strategiassaan ja tuotekehityksessä. Enää pelkkä päästöraportointi ei riitä.

Näillä teoilla otat askeleen kohti ilmastomyönteisempää toimintaa ja kulutusta.

1. Valitse uusiutuva energiamuoto

Millaisella energialla kotisi lämpenee? Siitonen suosittelee suosimaan uusiutuvan energian vaihtoehtoja, kuten tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa fossiilisten polttoaineiden sijasta.

2. Kiinnitä huomiota valaistukseen ja kodinkoneisiin

Vanhat hehkulamput kannattaa Siitosen mukaan vaihtaa ledeihin, jotka vähentävät sähkönkulutusta. Uusia kodinkoneita hankkiessa kannattaa suosia A+++-energialuokan saaneita laitteita.

3. Vältä yksityisautoilua tai valitse vähäpäästöisempi vaihtoehto

Jos mahdollista, suosi kävelyä, pyöräilyä tai julkista liikennettä. Myös yhteiskäyttöautot ovat tapa pienentää liikkumisen päästöjä. Samoin kimppakyydit vähentävät päästöjä.

Autoilun osalta suurin osa päästöistä syntyy aina käytön aikana. Siksi kannattaa suosia mahdollisimman vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

– Sähkö-, hybridi- ja biokaasuautot ovat parempia kuin vanhat autot. Uusiutuva diesel on hyvä vaihtoehto dieselkäyttöisiin autoihin.

4. Lomaile lähellä

Lentäminen on merkittävä päästölähde. Kun suunnittelee matkaa, kannattaa miettiä, minne ja kuinka usein lähtee reissuun.

– Valitsenko joka vuosi kauas matkustamisen vai voisiko matkoja tehdä harvemmin? Kotimaanmatkailu on ympäristöystävällinen vaihtoehto.

5. Älä heitä ruokaa roskiin

Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitalouksien ruokahävikki on vuositasolla 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–25 kiloa henkilöä kohden.

Ruokahävikin minimointi on Siitosen mukaan tärkeä keino pudottaa ruokailun ilmastovaikutuksia.

– Aina ei tule ajatelleeksi, että jos heitämme ruokaa roskiin, ilmastovaikutukset tulevat koko ketjun osalta: ruoka on tuotettu, kuljetettu ja säilötty turhaan, eikä kukaan hyödy siitä.

Myös kasvisten, satokausituotteiden ja järvikalan suosiminen kannattaa.

6. Osta laadukasta ja vain mitä tarvitset

Kulutusta voi ohjata siihen suuntaan, ettei osta mitään sellaista, mitä ei oikeasti tarvitse.

– Esimerkiksi vaatteissa kestävämpää olisi lähes kertakäyttöisten vaatteiden sijasta hankkia laadukkaampia, pidempään kestäviä tuotteita. Ja jos itse ei enää käytä jotain, sen voi laittaa kiertoon myymällä tai lahjoittamalla.

Verkkokaupasta tilaaminen voi myös kuormittaa ympäristöä.

– Aika usein kuulee sanottavan, että Suomi on pieni maa ja päästömme pienet, Kiinassahan niitä päästöjä syntyy. Mutta me teemme valinnat, ostammeko verkkokaupasta halvalla jonkin tavaran, joka kuljetetaan Kiinasta tänne. Ja jos emme pidäkään siitä, palautamme sen. Pahimmillaan se heitetään käyttämättömänä roskiin.

7. Vaikuta myös sijoittamalla

Yksi tapa vaikuttaa on myös sijoittaa vastuullisesti toimiviin yhtiöihin. Siitonen kertoo, että kiinnostus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen näkyy jo sijoituspäätöksissä.

– Nyt entistä enemmän sijoittajat alkavat katsoa, minkälaisia hankkeita tai yrityksiä he rahoittavat. Jos ilmastoasiat sivuutetaan, se nähdään jo liiketoiminnallisena riskinä. Kun rahavirrat alkavat ohjautua ilmastomyönteisin hankkeisiin, se muuttaa tätä maailmaa aika paljon.