Oletko saanut poikkeuksellisen hyvältä kuulostavia sijoitustarjouksia puhelimitse, sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta? Onko sinulle luvattu huimia tuottoja nopealla aikavälillä? Mikäli vastasit kyllä, olet todennäköisesti ollut sijoitushuijarin kohteena.

Sijoitushuijaus on erittäin yleinen huijausmuoto ja niihin voi törmätä päivittäin. Linkki huijaussivustolle voi tulla vastaan vaikka sosiaalisessa mediassa. Taustalla voi olla huijareiden tekemä verkkosivu, johon on väärennetty toteutuneita tuottoja sijoituksille. Tähän huijaukseen myös Martti (nimi muutettu) kompastui.

Rahaa huijareille

Martin lukema tekaistu uutinen Facebookissa kertoi tutusta hahmosta, joka oli rikastunut nopeasti sijoittamalla hyvin pienen pääoman kryptovaluuttaan. Juttu sisälsi linkin, jonka kautta Martti pääsi tekemään ensimmäisen sijoituksena. Tuolloin Martilla ei käynyt mielessä, että kyseessä voisi olla petollinen taho.

– Seuraavana päivänä yritin nostaa muutaman sadan euron sijoitusta. Rahaa nostaessa olin puhelimella yhteydessä tähän kyseiseen sijoitusyhtiöön ja minut saatiin uskomaan, että sijoitus olisi kasvanut jo huomattavan paljon vuorokaudessa. Rahan nostamiseksi minun piti kuitenkin avata pankkitili.

Lopulta Martti päätyi maksamaan huijareille uudelleen muutaman sadan euron suorituksen, mutta kyseessä olikin täysin eri yritys.

– Yritin kotiuttaa varojani vielä seuraavanakin päivänä, mutta tällä kertaa huijarit onnistuivat vedättämään minua niin, että siirsimme koneelleni asennetun etäyhteyden avulla pankkitililtäni lähes 50 000 euroa huijareiden tilille.

– Seuraavana päivänä ymmärsin tilanteen ja menin pankkiin. Pian pankissa käynnin jälkeen sain kuitenkin OP:lta huojentavan puhelun, jossa kerrottiin varojen palautuneen tililleni.

Ole tarkkana

Monesti huijarit pyytävät asentamaan etäyhteysohjelman tietokoneelle. Etäyhteyden saatuaan huijari pyrkii ohjailemaan sijoittajaa tekemään erilaisia toimenpiteitä, kuten paljastamaan henkilökohtaisia tietoja verkkopalvelussa. Jos huijarille antaa pääsyn tietokoneelle, voi tämä kerätä tietoa ja tehdä maksuja pankkitililtä verkkopalveluistunnon ollessa auki.

Martti kertoo, että sijoitushuijarit yrittivät lähestyä häntä vielä muutama kuukausi tapahtumien jälkeen.

– Sain tekstiviestejä ja vaikka minkälaisia yhteydenottoja ympäri maailmaa. Onneksi en ole reagoinut näihin enää mitenkään.

Martin tarina ei ole ainut laatuaan vaan vastaavanlaisia sijoitushuijauksia tapahtuu jatkuvasti.

Neuvoja huijausten välttämiseen:

  • Mikäli sinua lähestytään puhelimitse tai sähköpostitse tai näet verkossa houkuttelevan mainoksen sijoitustuotteesta, jolla voi saada poikkeuksellisen hyviä tuottoja, on tarjoukseen syytä suhtautua varauksella.
  • Vaikka mainoksessa olisi pankin tai muun luotettavan toimijan logo, kannattaa olla yhteydessä pankin tai toimijan omilta sivuilta löytyvään asiakaspalveluun ja varmistaa, että kyseessä on oikea toimijan mainos, eikä toimijan logoa käyttävä huijaus.
  • Ennen mihinkään sijoitustuotteeseen sijoittamista tarkista yrityksen tiedot ja varmista, että sillä on asianmukainen toimilupa eikä yritys ole Finanssivalvonnan varoituslistalla.
  • Luotettavat toimijat eivät koskaan pyydä asentamaan etäyhteysohjelmistoa käyttämällesi tietokoneelle.
  • Jos epäilet tulleesi huijatuksi tai että tietokoneellesi olisi asennettu etäyhteysohjelma, ole välittömästi yhteydessä OP:n puhelinpalvelun numeroon 0100 0500. Puhelinpalvelun palveluajan ulkopuolella sulje tunnuksesi ja korttisi soittamalla Sulkupalveluun + 358 20 333 (24 h/vrk). Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua.
  • Jos epäilet, että tietokoneellesi on asennettu etäyhteysohjelma, puhdistuta se ammattilaisella ennen kuin käytät uusia tunnuksiasi laitteella.

Epäiletkö joutuneesi huijauksen kohteeksi tai ovatko tietosi päätyneet vääriin käsiin? Lue ohjeet.

Lue myös:

Varo huijauksia – tästä tunnistaa aidon viestin pankilta

Romanssihuijari vei Eijan rahat – "Nyt tiedän, että kaikkea voidaan väärentää"

Juhon identiteetti varastettiin: “En osannut edes kuvitella, että tällaista voi tapahtua”