Meitä oli kolme veljestä. Asuimme vanhempien kanssa sodan jälkeisessä Turussa. Meillä oli hellahuone köyhälistökorttelissa, ja raha oli – kuten siihen aikaan monella muullakin – tiukilla. Muistan, miten ihailin isoveljeni Sepon housuja ja odotin, milloin hän kasvaa niistä ulos. Kaikki vaatteet kulutettiin loppuun, ja äidin kanssa leikkasimme alennuskuponkeja lehdistä. Lapsuus ja kodin malli opetti hyvin hintatietoiseksi, Teppo Ruohonen kertoo.

Ruohonen vastaa seuraavassa kysymyksiin rahasta.

Mihin käytit ensimmäiset palkkasi?

Olen ollut suurimman osan elämästäni yötyöläinen. Nuorena jaoin aamun lehtiä, ja teimme paikallisia keikkoja Sepon ja Matin kanssa. Pelasimme myös jalkapalloa TPS:ssä, mutta B-juniori-iässä äiti tuli sanomaan, että meidän pojat keskittyvät nyt musiikkiin! Muistan joulun, jolloin laitoin kesän tienestejä perheen yhteiskassaan. Siitä ostettiin Matille kitara.

Oletko säästäjä vai tuhlaaja?

Lapsuudenkodista tullut hintatietoisuus on kulkenut mukana läpi elämän. Huumorimielessä on menty myös pihiyden puolelle. Joskus olen heittänyt keikallakin herjaa pihiydestäni, että kun ostan vaimolleni lahjaksi huulipunan, niin saan sen pikkuhiljaa takaisin! En ole luksuksen perään ja olen elänyt vaatimattomasti. Mutta kun täytin seitsemänkymmentä, vein koko lössin Teneriffalle. Kun tulee juhlan paikka, niin osaan lyödä överiksi! Lomalla kaikki oli viimeisen päälle.

Paljonko lempiherkkusi maksaa?

Lempiherkkuni karitsan sisäfile maksaa 29 euroa kilo. Ostamme sitä noin kerran kahdessa viikossa, ja teen päälle konjakkikermakastikkeen.

Mihin kannattaa aina investoida?

Kotiin ja perheeseen. Vaikka kotimme ei ole ylellinen, se on turvapaikka, jonka olen saanut jakaa rakkaan ihmisen kanssa 45 vuotta. 120 neliöön on mahtunut aikanaan asumaan koko kolmen lapsen pesue. Olemme pitäneet tämän sen takia, että on yhä paikka, johon mahtuu koko pesue kasaan.

Periaatteessa teemme kaikki ruuat kotona. Samalla hinnalla, jolla kävisimme kahdestaan syömässä ravintolassa, pystymme ruokkimaan pojat ja heidän lapsensa sekä vielä tyttären kaverit. Ne ovat hienoja hetkiä, kun ollaan kaikki yhdessä.

Voiko raha tehdä onnelliseksi?

En ehkä käyttäisi sanaa onnellinen, mutta se on toki monessa asiassa välttämätön kuvio. Olemme tällä hetkellä vaimon kanssa todella onnellisia, että meillä ei ole minkäänlaisia lainoja. Olemme myös päättäneet, että ei ole sellaista investointia, johon lainaa enää otettaisiin.

Millaiset tilanteet elämässäsi ovat muuttaneet suhtautumistasi rahaan?

En ole todellakaan mikään bisnesmies, joka ajattelisi asiat rahan kautta. Joskus on tullut luottotappiota ja on pitänyt miettiä, mistä saisi rahaa ja pärjäisi. Matti on ollut noissa tilanteissa optimisempi: 90-luvun laman aikaankin hän osti uuden mersun.

Jaetaanko ravintolassa lasku tasan vai maksaako jokainen omansa?

Kyllä se on ollut viime vuodet niin, että jos saadaan porukka – lapsenlapset ja lapset kasaan – niin pappa betalar! On kiva auttaa junioreita, joiden tienestit työelämässä tuntuvat olevan epävarmempia kuin meidän sukupolvella.

Matti, 73, ja Teppo, 74, Ruohosen Ollaan kuin ennen -albumi julkaistiin kesällä. Kesät keikkaileva kaksikko hiljentyy talveksi eläkkeelle.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa. 

Lue myös:

Uutisankkuri Matti Rönkä: En tuhlaa, mutta teen isojakin hankintoja nopeasti

Arja Koriseva: Yleensä säästän ensin, ja sitten vasta ostan