Oma asunto on monelle ilon aihe ja rauhan satama. Usein siihen liittyy myös asuntolaina, johon sitoudutaan kymmeniksi vuosiksi. Pitkän laina-ajan varrelle mahtuu monenlaisia muutoksia niin ympäröivässä maailmassa kuin omassa elämässäkin.

Lähes joka kolmannella suomalaisella kotitaloudella on asuntolainaa, ja monelle niistä lainanhoitokulut ovat suurin yksittäinen kuluerä arjessa: asuntoluotollisten kotitalouksien käteen jäävistä kuluista lainanhoitokulut haukkaavat keskimäärin lähes kolmanneksen. *

Oman talouden suunnittelu huomispäivää pidemmälle auttaa varautumaan yllätyksiin. Kuitenkin yli puolet suomalaisista suunnittelee omaa talouttaan korkeintaan puoleksi vuodeksi kerrallaan. Menojakaan ei aina seurata kovin tarkasti: kaksi kolmasosaa suomalaisista seuraa menojaan säännöllisesti, mutta kuusi prosenttia ei seuraa niitä lainkaan. *

Oletko pohtinut tulevaa – miten selviäisit lainoistasi, jos tulosi laskisivat? Tee testi!

Jos sairastuisit tai loukkaantuisit vakavasti ja joutuisit jäämään pitkälle sairauslomalle, tulosi tippuisivat. Sairauspäiväraha on aina pienempi kuin vuositulot, yleensä noin 70 % palkasta.

Jos sairastuisit tai loukkaantuisit niin vakavasti, että menettäisit työkykysi ja joutuisit jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle, tulotasosi alenisi pysyvästi. Työkyvyttömyyseläkettä maksetaan kertyneen työeläkkeen mukaan. Se on vähintään takuueläkkeen suuruinen eli noin 855 euroa kuukaudessa.

Myös työttömyyden myötä talous voi olla koetuksella, varsinkin jos uutta työtä ei pian löydy. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on noin 60 % palkasta. Jos et saa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, peruspäiväraha on keskimäärin 742 e /kk ilman korotuksia.

Jos olet perheellinen, selviäisitkö yhteisistä lainoistanne yksin? Puolison menehtyminen on aina shokki ja valtava suru, ja se vaikuttaa monin tavoin myös lesken ja lasten toimeentuloon.

Entä, jos korot nousevat tai kukkaroasi koettelee yllättävät uudet kulut?

Korkojen nousu on viime aikoina huolettanut monia. Esimerkiksi 150 000 euron suuruisessa asuntolainassa, jossa laina-aika on 25 vuotta ja marginaali 0,8 %, viitekoron nousu 1 %:sta 3 %:iin tarkoittaisi kuukausierän kasvua 630 eurosta 780 euroon, eli 150 euron nousua!

Elämä tuo joskus tullessaan iloja ja suruja, jotka aiheuttavat myös uusia kuluja. Perheenlisäys on iloinen tapahtuma, mutta se kasvattaa esimerkiksi ruokamenoja. Kodissa tapahtuvat yllättävät vahingot taas aiheuttavat remonttikustannuksia ja jos taloyhtiössä tehdään isoja remontteja, nekin nostavat asumiskuluja. Miten sinun taloutesi kestäisi nämä muutokset?

Lue myös:

Paljonko palkasta säästöön ja muut hyvät talousvinkit

*Lähteenä on käytetty Finanssialan Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimusta (2021).

Korkokaton myöntää osuuspankki. OP Vakava sairaus ja henkiturva- sekä Luoton takaisinmaksuturva –vakuutukset myöntävät Pohjola Vakuutus Oy ja OP-Henkivakuutus Oy, joiden asiamiehinä osuuspankit toimivat. Säästämisen ja sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.