Tunnetko jo nämä 1950-luvun muumitavarat, joita keräilijät himoitsevat?
Lähes jokaisesta suomalaiskodista löytyy muumimukeja, mutta tiesitkö, että myös muut muumitavarat voivat olla arvokkaita?
Arabia julkaisi Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi 9.8.2018 vain yhden päivän ajan myynnissä olleen muumimukin. Tempaus keräsi pitkät jonot myymälöihin ja sai kiihkeimmät muumifanit yöpymään makuupusseissa myymälöiden edustalla.
Arabian muumimukit ovat villinneet keräilijöitä koko 2000-luvun ajan. Mukien valmistus alkoi vuonna 1990 - samoihin aikoihin, kun televisiossa pyöri japanilais-suomalaisena yhteistyönä valmistunut animaatiosarja. Muumibuumi ei laantunut 2000-luvullakaan ja mukien hinnat ovat olleet nousussa, kun mukaan tulee yhä uusia muumimuki-keräilijöitä. Nyt himoituimmista harvinaisuuksista maksetaan jo tuhansia euroja.
Kun mukien hinnat ovat kivunneet korkealle, keräilijöiden katseet ovat kääntyneet ensimmäisiin, 1950-luvulla valmistettuihin tuotteisiin.
Ensimmäiset muumimukit syntyivät 1950-luvulla
Varsinainen lähtölaukaus muumi-tuotteiden valmistamiselle oli tavaratalo Stockmannin vuonna 1956 järjestämä tapahtuma Muumimäki. Se pidettiin, kun toinen varsinainen muumikirja Taikurin hattu julkaistiin suomeksi. Samalla tavaratalo hankki Tove Janssonilta oikeudet muumituotteiden valmistamiseen.
Nopeasti havaittiin, että muumihahmot soveltuivat hyvin erilaisiin tuotteisiin. Stockmannilla oli jo 1950-luvulla myynnissä niin marsipaanimuumeja kuin koulutarvikkeita, muumikynttilöitä, hameita, paperinukkeja, esiliinoja kuin paperinukkejakin.
Samaan aikaan myös Arabian keramiikkatehdas aloitti ensimmäisten muumi-astioiden valmistuksen. Tove Janssonin muumihahmot koristivat lastenastiastoa, johon kuului Niiskuneiti-, sekä Muumipeikko-aiheisia lastenlautasia ja -mukeja.
Tänä päivänä nämä lastenastiat ovat haluttuja keräilykappaleita. Hyväkuntoisesta mukeista, joiden kuviot eivät ole vuosien saatossa haalistuneet tai lasitepinta halkeillut, saa maksaa noin 350-450 euroa. Lautaselle hintaa voi kertyä noin 200-250 euroa.
Muumifiguurien yksityiskohdat maalattiin käsin
Stockmannin tavaratalon muumi-tapahtumaan tilattiin pieniä, keraamisia muumihahmoja. Tekijäksi Tove Jansson valikoi helsinkiläisen Leo Tykkyläisen, jonka keraamisia koriste-esineitä oli ollut aiemminkin myynnissä tavaratalossa.
Siitä, kuka keramiikka-muumien hahmot muotoili, ei ole dokumentoitua tietoa. Janssonin suvun perimätiedon mukaan Toven taiteilijaäiti Signe Hammarsten Jansson muotoili hahmot. Mutta lopullisen, sarjatuotantoon sopivan ilmeen niille antoi Leo Tykkyläinen, joka hallitsi keramiikan valmistustekniikat.
Hahmot Tykkyläinen valmisti omalla pajallaan Helsingin Maunulassa. Hän käytti apunaan muotteja, mutta yksityiskohdat hän viimeisteli ja maalasi käsin. Jokainen muumihahmo onkin hieman omanlaisensa.
Tykkyläisen keramiikkamuumit olivat suosittuja ja niitä valmistettiin 1950-luvulla yhteensä noin 15 000 kappaletta. 1960-luvun alussa Tykkyläinen tarjosi tuotettaan Arabian tehtaalle ja valmistusoikeudet sekä työvälineet siirtyivät Arabian haltuun. Myös Tykkyläinen palkattiin tehtaalle.
Keraamikko kehitteli muumeja teolliseen sarjatuotantoon sopiviksi, mutta lopulta tehtaanjohto päätti, ettei niitä otetakaan mallistoon. Monessa yhteydessä pieniä 1950-luvun muumihahmoja on virheellisesti luultu Arabian valmistamiksi.
1950-luvun keramiikkamuumien hinnat antiikkihuutokaupoissa ovat liikkuneet 100-250 euron välillä. Hintaan vaikuttaa paljon esineen kunto sekä itse hahmo.
Faunin muumi-figuureilla oli Marimekon vaatteet
Nahkaa, puupalikoita, karvaa, huopaa, rautalankaa ja värikkäitä Marimekon kankaita – näistä syntyi lasten leikkeihin ja koristeeksi sopivia muumihahmoja pienessä käsityöpajassa Atelier Faunissa 1950-luvulla.
Helena ja Martti Kuuskosken valmistamista keveistä muumihahmoista tuli suosittuja. Atelier Faunin toiminta kasvoi, kun yritys ryhtyi muumipeikkojen lisäksi valmistamaan omia suosittuja Fauni-peikkoja. Kiihkeimpinä vuosina yrityksessä oli töissä jopa 150 henkeä ja vuodessa syntyi yli miljoona erilaista peikkohahmoa. Muumihahmoja myytiin myös ulkomaille ja esimerkiksi Ruotsiin pelkästään yli 80 000 kappaletta vuonna 1969.
Tänä päivänä hyväkuntoisten Faunin muumien hinnat vaihtelevat 100-200 euron välillä. Näin korkeita hintoja maksetaan vain hyväkuntoisista hahmoista, joissa kaikki yksityiskohdat ovat tallella. Ne ovat harvinaisia, sillä pehmeistä ja herkistä materiaaleista valmistetut muumit ovat usein kuluneita ja ajan saatossa niistä on saattanut hävitä osia.