Oletko aiemmin ilmoittanut kotisiivouksesta aiheutuneet maksut, työmatkakulut tai muut verovähennykset vasta veroilmoituksessa? Vähennyksien ilmoittaminen vaikka heti on myös mahdollista, jolloin ne lasketaan hyväksi jo tämän vuoden verokortissa eikä hyvityksiä tarvitse odotella vuoden 2018 verotuksen valmistumiseen asti. Vähennykset voit ilmoittaa verkossa samalla, kun haet muutosverokorttia.

1. Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut

Jos työpaikkasi on eri kunnassa tai kaupungissa kuin missä asut, voit vähentää asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia, kunhan ne ylittävät 750 euron omavastuun. Vähennys lasketaan useimmiten edullisimman kulkuneuvon mukaan, mikä tarkoittaa yleensä oman auton sijaan bussia tai muuta julkista kulkuvälinettä.

Työmatkan ei tarvitse olla myöskään pitkä. Vähennyksen hakemiseen riittää, että esimerkiksi asut Vantaalla ja käyt Espoossa töissä ja joudut hankkimaan itsellesi seutulipun työmatkoja varten. Seutulippu ylittää omavastuun rajan, toisin kuin esimerkiksi Helsingin sisäinen lippu.

2. Kotitalousvähennys säännöllisistä palveluista

Käykö kotonasi säännöllisesti siivooja? Kotitalousvähennystä on mahdollista hakea kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tehdystä kotitaloustyöstä tai remontoinnista.

Jos kyse on vaikkapa toistaiseksi voimassa olevasta pidemmästä siivoussopimuksesta, kustannukset voit huomioida verokortilla koko vuoden osalta. Jos kesken vuotta päädyt kuitenkin toisiin ajatuksiin ja hankkiudut eroon siivoojasta, muista muuttaa verokorttia, jotta säästyt ikäviltä yllätyksiltä.

Jos kyse on kertaluontoisista kustannuksista, kuten remontista johtuvasta laskusta tai sälekaihtimien asennuksesta, vähennystä voi hakea vasta, kun kustannus on maksettu.

Vähennys korvaa 50 prosenttia maksamasi työn hinnasta. Vuodessa vähennystä voi saada enintään 2400 euroa, kun omavastuu sata euroa on ylittynyt. Verottajan sivuilta löytyy taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä.

3. Työhuonevähennys tulonhankkimiskuluna

Jos työskentelet täysipäiväisesti kotona, voit hakea työhuonevähennystä jo verokortissa. Esimerkiksi freelancer-toimittaja voi vähentää 840 euroa vuodessa. Myös osapäiväisesti kotona työskentelevä tai huomattavia sivutuloja hankkiva, kuten opettaja tai sisällöntuottaja, voi vähentää 420 euroa vuodessa. Asuntoaan satunnaisen sivutulojen hankkimiseen käyttävä voi vähentää 210 euroa vuodessa.

Myös työasuntovähennys voidaan huomioida ansiotuloista tulonhankkimiskuluna, ja se on enintään 250 euroa kuukaudelta. Silloin työasunnon pitää olla vuokrattu varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi, se ei saa olla omistusasunto ja verovelvollisella tulee työasunnon lisäksi olla vakituinen asunto, jossa hän asuu puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa. Vähennystä ei siis saa, jos ei ole muualla vakituista asuntoa, jossa asuu perheen kanssa. Työpaikan ja työasunnon tulee sijaita vähintään sadan kilometrin päässä vakituisesta asunnosta.

4. Tarkista asuntolainan korot

Asuntolainan korot tulevat esitäytettynä veroilmoitukselle. Tarkista, että lainan käyttötarkoitus on ilmoitettu oikein eli että asuntolaina näkyy asuntolainana tai ensiasunnon lainana ja sijoitusasuntolaina tulonhankkimislainana. Niiden vähennysoikeus on erilainen.

Asuntolainastasi maksamasi koron saat yleensä vähentää verotuksessa joko osittain tai kokonaan. Korkojen vähennyskelpoisuudessa on eroja sen mukaan, minkälaisesta lainasta on kyse. Jos laina kohdistuu perheesi vakituisen asunnon hankkimiseen tai peruskorjaukseen, voit vähentää korkoja. Vuonna 2017 koroista sai vähentää 45 prosenttia. Asunto voi olla omakotitalo tai asuinhuoneisto. Sijoitusasunnon lainan korot ovat kokonaan vähennyskelpoisia verotuksessa.

Vakituisen asunnon peruskorjaukseen kohdistuvan lainan korot voit vähentää verotuksessa samalla tavoin kuin vakituisen asunnon hankintaan otetun lainan korot. Perusparannusta ovat omaisuuden laajennus-, muutos- tai esimerkiksi uudistustoimenpiteet.

Vuosikorjauksesta perusparannus eroaa siten, että perusparannuksessa rakennusta laajennetaan tai muutetaan tasokkaammaksi. Vuosikorjauskuluiksi katsotaan muun muassa asunnon maalaus, tapetointi sekä aikaisempaa tasoa vastaavien keittiökalusteiden hankinta.

Huomioi myös nämä

● Myös elatusvelvollisuusvähennyksen voi huomioida jo verokortissa. Summa on enintään 80 euroa per lapsi. Vähennyksen voi saada, jos maksaa lapsesta sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä vahvistettua elatusapua. Vähennyksen saaminen saattaa edellyttää muutosverokortin itse tulostamisen sijaan virkailijakäsittelyä.

● Tulontasaus voidaan myöntää ja huomioida verokortilla, jos olet vuoden aikana saanut vähintään 2 500 euron ansiotulon, joka on kertynyt kahdelta tai useammalta vuodelta ja on vähintään neljäsosa vuoden aikana saamastasi puhtaasta ansiotulosta. Tulontasaus vaatii käyntiä verotoimistossa.

● Vähennyksiä kannattaa vaatia verkkopalvelussa eli tee veroilmoitus mieluummin verkossa kuin paperilomakkeelle. Järjestelmä huolehtii, että kaikki tarvittavat kohdat on täytetty oikein.

● Vähennyksistä ei tarvitse toimittaa kuitteja. Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa.

● Verohallinto on merkinnyt esitäytetylle veroilmoitukselle vähennyksiä työnantajilta, pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä saatujen tietojen perusteella. Tarkista, että tiedot ovat oikein.

Asiantuntija: ylitarkastaja Minna Palomäki, Henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö, Verohallinto

Lue myös: Voi laittaa verotukseen: tiedä tämä verovähennyksistä ja säästä jopa tonneja vuodessa