Radiojuontaja Ville ”Viki” Eerikkilä säästää puskuria tilille ja käyttää rahaa ennemmin lapsen vaatteisiin kuin omiinsa. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. 

Eerikkilän vastaa kahdeksaan kysymykseen rahasta ja kertoo, että suhde rahaan ja taloudenhoitoon muuttuivat nykyisen puolison tapaamisen ja oman lapsen syntymän myötä.

Ensimmäinen omaan rahaan liittyvä muistosi?

Ala-asteen lopussa meillä oli Tiernapojat-ryhmä. Kiersimme Kemissä paikallisissa marketeissa ja tilauskeikoilla pikkujouluissa esiintymässä. Keräsin knihtinä kolikot ja setelit hattuun, ja niillä rahoilla ostin Super Nintendon. En ymmärtänyt ihan täysin rahan arvoa, mutta säästäminen vaati itsehillintää, koska pelikone oli silloin kallis hankinta. Vanhemmat taisivat vähän jeesata. Kotona oli periaate, että jos jotain haluaa ostaa tai tehdä, siihen pitää olla rahaa. Ei voi elää yli varojen ja tuhlata jotain, mitä ei ole.

Millaisia omaan talouteen liittyviä suunnitelmia sinulla on ollut?

Olin aika pitkään melko huono säästämään tai suunnittelemaan mitään. Ja kun pääsin töihin, niin tilit eivät toisiaan nähneet. Kaikki meni ennen seuraavaa tilipäivää niin Kemissä kuin Helsingissäkin. Asuinpaikan kalleudella ei ollut merkitystä.

Opiskelin lukion jälkeen ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa ja tein töitä koko ajan. Olin muun muassa Helsingissä Subwaylla sandwich artistina, ja Kemissä tein paikalliselle mainostoimistolle nettisivuja freelancerina. Nuorena tuli reissattua ja juhlittua aika paljon, ja silloin se onnistui ihan hyvin vähän pienemmälläkin rahalla. Enää sama ei onnistu millään.

Milloin suunnitelmat järkevöityivät?

Vuonna 2012 pääsin radioon töihin. Palkkaa alkoi tulla vähän enemmän, mutta parin vuoden ajan sama tuhlaileva elämäntyyli jatkui. Sitten tapasin nykyisen vaimoni ja aloin miettiä rahaa ja säästämistä tarkemmin. Olin silloin jo kolmekymppinen.

Pääasia on, että panee edes vähän rahaa jemmaan säännöllisesti.

Mitä rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

No ihan kohta on asuntolainan koron tarkistus. Se jännittää, ja onkin ollut pakko ynnäillä, kuinka paljon enemmän korkoihin katoaa tililtä.

Viime aikoina olen muutenkin miettinyt kaikkia hankintoja entistä tarkemmin, kun hinnat ovat nousseet. Olen huomannut sen, kun olen rakentanut terassia ja leikkimökkiä: rautakaupassa menee aina vähintään tonni, ihan sama mitä ostaa.

Talouden suunnitteluun on vaikuttanut myös oma lapsi. Käytän rahaa mieluummin häneen kuin itseeni ja haluan säästää puskuria tilille tulevaisuutta varten. Kyllä nykyinen maailmantilanne ja talouden kehitys vetää välillä vakavaksi. 

Mikä on paras tapa varautua tulevaisuuteen taloudellisesti?

Itselleni se on ollut oma koti. Se tuntuu konkreettiselta ja sillä on tulevaisuudessakin joku arvo, vaikka asuntojen hinnat ovat nyt laskeneet. Haluaisin osata sijoittaa, mutta vielä minulla ei ole ollut tarpeeksi mielenkiintoa ja energiaa opetella sitä. Pääasia on, että panee edes vähän rahaa jemmaan säännöllisesti.

Ville "Viki" Eerikkälä

Mikä on viimeisin hankintasi?

Pari tuntia sitten kävin ostamassa visiirin uuteen jääkiekkokypärään. Se maksoi 69 euroa. Olen intohimoinen lätkän harrastaja ja olen pelannut koko ikäni. 

Millaisissa tilanteissa suhtaudut rahaan suurpiirteisesti?

Nautin paljon hyvästä ruoasta. Sadan euron ravintolalasku ei kirpaise läheskään niin pahasti kuin vaikkapa sadan euron housut. Ei, vaikka housut ovat paljon käytännöllisemmät ja pitkäikäisemmät. Ja kyllä minä yleensä tykkään laskun kuitata – ellei seurueessa jollain ole pinkka paremmin kunnossa.

Kuinka paljon rahaa on tarpeeksi?

Silloin, kun voi syödä ravintolassa kunnon illallisen tai ostaa 69 euron visiirin ilman tilin saldon tarkistamista.

———

Kuka?

Ville ”Viki” Eerikkilä

Ikä: 38

Koulutus: Opiskellut journalismia Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Teki koulutukseen kuuluneen harjoittelun YleX:llä ja vieraili YleX Iltapäivässä.

Mistä tunnetaan: Toiminut radio-juontajana yli kymmenen vuotta YleX:llä ja NRJ:llä. Tärkeimpänä aisaparina Juuso ”Köpi” Kallio, jonka kanssa juonsi YleX Aamua 2017–2022. Voittivat 41 tuntia kestäneellä Naurumaratoni-lähetyksellä yleisön suosikin Venlan vuonna 2020. Viki ja Köpi Show’ta sekä Vikin ja Köpin matkailuohjelmaa esitetään Yle Areenassa.

Ajankohtaista: Kuvaa parhaillaan studio-osuuksia Vikin ja Köpin matkailuohjelman toista kautta varten. Sarja ilmestyy Yle Areenassa keväällä 2024.

Motto: Ei se oo ku maistaa. – ”Murteellinen sanonta, joka tarkoittaa, ettei elämässä kannata turhaan pelätä ja aristella asioita, vaan pitää kokeilla kaikkea.”

Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Lue lisää.

Lue myös:

Henri Hujala tavoitteli taloudellista riippumattomuutta, kunnes tajusi, ettei se ole hänen unelmansa

Kuinka paljon on tarpeeksi rahaa, Sami Sykkö? 8 kysymystä rahasta

Minulla ei ole ollut koskaan luottokorttia – laulaja Evelina vastaa 8 kysymykseen rahasta