Vuonna 2020 Henri Hujala makasi kotisohvallaan ja pohti. Siihen oli hyvin aikaa, sillä hän oli juuri tullut Espanjasta ja vietti neljätoista vuorokautta koronakaranteenissa yksin asunnossaan Turussa.

Hujala oli 24-vuotias ja toimi johtajana elämyspalveluyrityksessä. Hänellä oli turvallinen taloudellinen tilanne, sillä hän oli aloittanut sijoittamisen jo 15-vuotiaana. 

Hujala oli matkalla kohti päämäärää, jonka hän oli asettanut 20-vuotiaana: taloudellinen riippumattomuus 45-vuotiaana.

Mutta nyt hän makasi sohvalla ja mietti, mistä on kyse, kun tuo tavoite ei kiinnostanut häntä enää yhtään.

Se tuntui tyhjältä ja merkityksettömältä – jonkun muun unelmalta.

Tiesitkö, että alle 26-vuotiaana avaat arvo-osuustilin maksutta ja sijoitat osakkeisiin aina ilman kuukausimaksuja? Tutustu arvo-osuustiliin.

Talous alkoi kiinnostaa teini-iässä

Kun Hujala oli teini-ikäinen, hänen papallaan oli usein Teksti-tv auki. Ruudussa vilisi osakekursseja, ja Hujala kysyi, mitä nuo ovat.

Pappa kertoi, ja parivaljakko alkoi keskustella talousasioista ja sijoittamisesta.

– Kun oivalsin ensimmäistä kertaa korkoa korolle -ilmiön, olin, että wau! Tajusin, että pitkäjänteisesti sijoittamalla pienilläkin rahasummilla voisi rikastua, Hujala sanoo.

Hujala on kirjannut kaikki menonsa ylös vuodesta 2014 asti. Siitä on paljon ollut hyötyä.

Hän asui maaseudulla. Kotona ja sukulaisten luona oli paljon erilaisia askareita, joita tekemällä Hujala sai taskurahaa. Hän keräsi usein pulloja ja palautti niitä, ja synttäri- ja joululahjaksikin tuli silloin tällöin rahaa.

Tarkka talouden seuranta on se kaikkein mullistavin asia, jonka aikoinaan opin.

Hujala säästi, ja 15-vuotiaana hän teki ensimmäisen osakeostonsa.

– Ensimmäiseksi ostin Peab-nimisen yrityksen osakkeita. Se meni ihan mutulla. Olin lukenut kyllä uutisia ja niin edespäin, mutta esimerkiksi tunnusluvuista en silloin ymmärtänyt mitään.

Mitä enemmän Hujala tutustui talousmaailmaan, sitä kiinnostavammaksi se paljastui. Hän alkoi pikkuhiljaa hahmottaa talousuutisista syitä ja seurauksia, ja aihe kiehtoi häntä.

Tärkeintä on tiedostaa oma taloutensa

Merkittävin asia, jonka Hujala nostaa sijoittamisensa onnistumisen syyksi, on tarkka taloudenpito.

Hän vetää esille vihon. Siihen on merkitty joka ikinen kerta, kun Hujala on käyttänyt rahaa vuodesta 2014 asti.

– Nykyään ne merkinnät eivät ole enää ruutuvihossa vaan Excelissä. Mutta tarkka talouden seuranta on se kaikkein mullistavin asia, jonka aikoinaan opin: olen koko ajan tiennyt, missä mennään.

Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Selvitä oma taloutesi ja täytä menosi ja tulosi talukkoon.
Käytä excel-taulukkoa
Käytä printattavaa kaavaketta (pdf)

Kun Hujala pääsi ylioppilaaksi, hän koki olevansa todella etuoikeutettu: hän sai vanhempien säästämän muutaman tuhannen euron pesämunan käyttöönsä. Sen turvin hän pystyi sijoittamaan taas pikkuisen enemmän.

Opiskellessaan liikunta-alaa Hujala oli tarkka taloudestaan, mutta osasi hän pitää hauskaakin. Hujala teki keikkatöitä Båltsit-elämysyrityksessä ja oli yhtenä kesänä kaupassa töissä. Töistä saamansa rahat hän pääosin sijoitti.

Hujalalla oli liian monta innostavaa ja stressaavaa projektia päällekkäin. Hän paloi loppuun.

– Kesätöiden sekä opintotuen ja -lainan avulla saatoin viettää hauskaa opiskeluelämää, ja silti rahaa jäi aina sen verran säästöön, että pystyi sijoittamaan.

Kun Hujala oli saanut opintonsa suoritettua, hänet nimettiin vanhan työpaikkansa Båltsit-yrityksen johtajaksi vuonna 2019.

Pesti irtosi, kun firman omistaja muutti Espanjaan. Omistaja oli pistänyt merkille Hujalan hyvän asenteen firman kehittämisen suhteen jo aikaisemmin. 

Hujala teki paljon töitä. Hän osti myös asunnon ja remontoi sen. Hujalalle kävi kuten monelle muulle, joilla on liian monta innostavaa ja stressaavaa projektia päällekkäin: hän paloi loppuun.

Arvojen pohtiminen johti muutokseen

Kun Hujala vietti vuonna 2020 kaksi viikkoa karanteenissa, ajatukset alkoivat selkiytyä.

– Arvomaailmani ei mennyt uusiksi, mutta pohdin arvojani tosissani: sitä, mikä on tärkeää ja miksi. Tajusin, että taloudellinen riippumattomuus tietyssä iässä, minkä olin asettanut tavoitteekseni, ei merkitse minulle mitään.

Tavoite oli ollut jonkun muun asettama – median, yhteiskunnan tai ympäröivän maailman – sen sijaan, että se olisi kummunnut Hujalan omasta arvomaailmasta. Tuo tavoite vain kuulosti 20-vuotiaana coolilta.

Henri Hujala kävelee tyhjässä teollisuusrakennuksessa
Hujala tiedostaa, ettei sijoittaminen ole kaikille mahdollista. Hän kuitenkin kannustaa niitä, joille on. Kaikki alkaa oman talouden tiedostamisesta.
Rahastosijoittamisen voit aloittaa alkaen 10 eurolla kuussa ja osakesijoittamisen 100 eurolla kuussa.  Katso, miten pääset alkuun helposti. 

Samana vuonna Hujala ja Båltsitin omistaja myivät yrityksen. Hujala ei itse omistanut yritystä mutta hoiti yrityskauppaa Suomesta käsin omistajan ollessa Espanjassa.  

Oman talouden haltuunotto voi olla raskas prosessi: sen tajuaminen, kuinka paljon rahaa menee turhiin asioihin.

Hujala oli ensimmäistä kertaa elämässään työtön. Hän opiskeli omatoimisesti psyykkistä valmennusta ja etsi harjoitteita sekä työkaluja alan kirjallisuudesta. Vuoden 2021 alussa Hujala aloitti yritystoiminnan inspiraatiopuhujana.

– Halusin päästä toteuttamaan itseäni ja tajusin, että yrittäjänä se onnistuisi. Olen ollut 15-vuotiaasta asti kiinnostunut taloudesta ja sijoittamisesta ja haluan kannustaa ihmisiä sekä yrityksiä näiden asioiden pariin.

Nyt Hujala elättää itsensä paitsi puhujana, myös sijoitusasunnon tuotoilla. Hujalalla oli aikaisemmin sijoitusasunto myös siskojensa kanssa, ja hän sai sen myymisestä myyntivoittoa.

Lisäksi Hujala tekee sivutoimisesti liikunta-alan töitä sekä pienimuotoisia metsätöitä. Hän myös tuottaa Instagramiin sisältöä @budjettihiiri nimisellä tilillään.

Tärkeimmät vinkit taloudenpitoon

Kun kysyy Hujalalta talousvinkkejä, hän nostaa kaksi sormea pystyyn.

– Ensimmäinen asia on, että tuntee taloutensa. Nettipankista pystyy seuraamaan talouttaan, mutta kannustan ihmisiä kirjaamaan tulot ja menot myös johonkin muuhun sovellukseen, koska se jättää muistijäljen.

Oman talouden haltuunotto voi olla raskas prosessi: sen tajuaminen, kuinka paljon rahaa menee turhiin asioihin.

– Sen pitääkin tuntua vähän pahalta, sillä se on osa sitä herätystä, että oikeasti tiedostaa, mihin rahaa menee.

Halu miellyttää muita merkitsee esimerkiksi sitä, että täytyy olla yhtä hieno auto kuin naapurilla.

Toinen tärkeä asia on priorisoida rahankäyttöään. Nyt Hujala nostaa ylös kolme sormea.

– Tarve, halu, ja halu miellyttää muita, hän luettelee.

– Ja rahankäyttö pitää priorisoida kahteen ensimmäiseen.

Halu miellyttää muita ei tarkoita esimerkiksi sitä, että ostaa lahjan puolisolleen tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Se merkitsee muiden arvojen mukaan elämistä ja näyttämisenhalua. Esimerkiksi sitä, että täytyy olla yhtä hieno auto kuin naapurilla.

Sellainen ei ole omien arvojen vaan jonkun muiden arvojen mukaan elämistä, muiden miellyttämistä. 

Moni pystyisi sijoittamaan, jos tunnistaisi tilanteensa

Tällä hetkellä monilla on tiukkaa. Voisiko itse kukin Hujalan mielestä nipistää sen verran jostain, että pääsisi nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä sijoittamalla edes vähän?

– Karu fakta on se, että osa ihmisistä on sellaisissa elämäntilanteissa, että se ei kerta kaikkiaan ole mahdollista. Mutta väitän silti, että isolle osalle ihmisistä se on mahdollista, jos tunnistaa oman taloutensa ja rahankäyttönsä.

Hujala sijoittaa edelleen ja kannustaa kaikkia toimimaan samoin, jos se suinkin onnistuu. Taloudellinen riippumattomuus ei silti ole enää hänen tavoitteensa.

– Onnellisuuttaan ei kannata sitoa tiettyyn lukuun pankkitilillä, mutta sijoittaminen tuo taloudellista turvaa, jonka pohjalta voi tehdä itselleen tärkeitä asioita – tulla sellaiseksi ihmiseksi, joka elää omasta mielestään merkityksellistä elämää.

Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Lue lisää.

Lue myös:

Kun Ida Paarnio erosi, hän joutui turvautumaan yhteiskunnan apuun – “Elämästä tuli parempaa, sillä minulla on taloudellinen vapaus”

Leena ja Raimo Pulkkinen säästävät pussinsulkijatkin: ”Jos on kolme kahvipakettia kympillä, silloin lähdetään!”

Stressaavan velkakierteen selättänyt Niilo: ”Ymmärsin, että en voi aina ottaa uutta lainaa”