Asuntosijoittaminen kiinnostaa lukuisia suomalaisia. Nykyisessä maailmantilanteessa sijoituskohde kannattaa valita erityisellä tarkkuudella. Vinkkejä ja neuvoja sijoitusasunnon valintaan löytyy ammattilaisten lisäksi myös netin keskustelupalstoilta, joita lukiessa törmää moniin asuntosijoittamiseen liittyviin väitteisiin sekä uskomuksiin. Mitkä väitteet ovat totta nykyisessä markkinatilanteessa?

Listasimme viisi yleistä asuntosijoittamiseen liittyvää uskomusta ja tarkistimme, pitävätkö ne vielä paikkaansa.

1. Sijainti on tärkein

Sijoitusasunnon sijainnin tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä hyvällä paikalla sijaitseva koti löytää varmasti vuokralaiset. Asunnon ei tarvitse sijaita aivan Helsingin keskustassa, mutta pääkaupunkiseudulla kiinnostavimmat kohteet ovat erityisesti raidelinjojen päässä keskustasta.

Jos sijoitusasuntoa etsii pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, katse kannattaa suunnata muuttovoittopaikkakunnille. Paras menekki on kohteille, jotka sijaitsevat koulujen, kauppojen sekä muiden palvelujen läheisyydessä. Kun sijainti on hyvä, asunnon saa myös tulevaisuudessa realisoitua rahaksi huomattavasti helpommin kuin syrjässä sijaitsevan kohteen.

2. Suosi yksiöitä tai kaksioita

Viimeisen 6−7 vuoden aikana etenkin pääkaupunkiseudulle on rakennettu runsaasti yksiöitä ja pieniä kaksioita – kenties kyllästymispisteeseen saakka. Pääkaupunkiseudun pienistä kohteista voikin tällä hetkellä olla ylitarjontaa vuokra- ja ostomarkkinoilla, siinä missä Tampereella ja Turussa sijaitsevien pienten kohteiden kysyntä ja tarjonta kohtaavat edelleen tasaisemmin.

Isompia asuntoja on viime vuosina rakennettu vähemmän, ja niiden kysyntä on varsinkin korona-aikana kasvanut myös vuokra-asuntomarkkinassa. Sen myötä esimerkiksi noin 60−65-neliöiset kolmiot ovat tulleet sijoituskohteena houkuttelevammaksi. Jos toivoo pitkäaikaisia vuokralaisia, on hyvä muistaa, että vuokralaiset viihtyvät tyypillisesti pidempään yksiötä tai kaksiota suuremmassa asunnossa. Siten myös asuntosijoittajan riski tyhjille kuukausille tai remonttitarpeille pienenee.

3. Paras tuotto flippaamalla

Välttävässä kunnossa olevan asunnon ostamista, remontointia ja myyntiä tai vuokraamista, siis “flippausta”, pidetään kannattavana tapana tehdä voittoa sijoitusasuntokaupoilla. Asuntoflippaus kannattaa noususuhdanteisessa asuntomarkkinassa. Tällä hetkellä hintojen ennustetaan menevän hienoisesti alaspäin, jolloin flippauksen hyöty vähenee tai katoaa.

4. Hyviä vuokralaisia on vaikea löytää

Hyviä vuokralaisia löytyy hyvillä paikoilla oleville sekä oikein hinnoitelluille asunnoille. Vuokralaiset ovat perillä vuokramarkkinan tämänhetkisestä tilanteesta, joten sijoitusasunnon vuokraa ei kannata nostaa suurempien tulojen toivossa turhan korkealle.

5. Asuntosijoittamalla osakesijoittamista vakaampi tuotto

Hyvällä paikalla sijaitsevaan asuntoon sijoittaminen on osakesijoittamista turvallisempaa ja vakaampaa tuottoa. Se sopii erityisen hyvin tasaista kassavirtaa tavoittelevalle sijoittajalle, jolla ei ole kiire realisoida asuntoa nopeasti rahaksi.

Riskihakuisempi sijoittaja valitsee osakesijoittamisen, jolloin tarkkaan tehty sijoitus voi poikia huomattaviakin pikavoittoja – mutta myös riski menetykseen on suurempi. Itselle sopivimmat sijoituskohteet kannattaa valita sen mukaan, millä perspektiivillä sijoittamaan lähtee.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana OP Varallisuudenhoidon ja kiinteistösijoitusten salkunhoitaja Antero Tenhusta.

Haaveissa asuntosijoittaminen ja ensimmäinen sijoitusasunto? Asuntosijoittaminen mahdollistaa vakaan vuokratuoton. Näillä vinkeillä pääset alkuun, kun sijoitusasunto on ajankohtainen hankinta. Lue lisää.

Lue myös:

Niina osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa kaksi vuotta sitten: "Yksi elämäni parhaista päätöksistä”

Kannattaako vanha koti jättää sijoitusasunnoksi? Lue, miksi se ei välttämättä ole hyvä idea