Asuntoja, kuten asuntosijoittajiakin, löytyy moneen lähtöön. Toiset ostavat vain yhden sijoitusasunnon tulevaisuuden eläkepäivien turvaksi, toiset tekevät asuntosijoittamisesta liiketoimintaa ja ostavat useita kohteita.

Ennen sijoitusasuntokaupoille suuntaamista on tärkeää selvittää, minkälaisesta rahatilanteesta sekä lähtökohdista lähtee asunto-ostoksille.

Opiskelijakaupungeissa riittää vuokratuloja

Melko pienelläkin sijoitussummalla voi löytää kiinnostavan kohteen. Riskinsietokykyisempi saattaa hankkia pienellä paikkakunnalla sijaitsevan, remonttia kaipaavan asunnon, jonka arvo voi kohota vuosien saatossa.

Asunnon hintalappu kasvaa kaupungin koon sekä vetovoiman myötä. Eläväisissä opiskelijakaupungeissa sijoitusasunnot ovat pieniä paikkakuntia hintavampia, mutta niiden menekki vuokramarkkinoilla on varmempaa.

Jos tavoitteena on vuokrata sijoitusasunto opiskelijalle, kannattaa pitää silmällä erityisesti oppilaitosten läheisyydessä tai niistä näppärän matkan päässä olevia kohteita.

Minkä kokoinen sijoitusasunto toimii?

Vaikka asunnon ihannekokoon ei ole olemassa kultaista ohjesääntöä, herättävät erityisesti yksiöt sekä kaksiot vuokrakotia etsivien kiinnostuksen.

Sijoittaa voi myös hyväpohjaiseen kolmioon, jonka jokaiseen eri huoneeseen voi etsiä vuokralaisen. Niin kutsutun soluasunnon täyttäminen voi kuitenkin olla haastavaa, mikäli paikkakunta on pieni ja sillä on laaja vuokra-asuntotarjonta.

Taustatutkimus tärkeää

Kun sijoituskohteen sijainti sekä koko ovat selvillä, on aika siirtää huomio asunnon ikään sekä kuntoon. Uudiskohteeseen sijoittamalla voi todennäköisesti viettää ainakin seuraavan vuosikymmenen rauhallisin mielin, sillä suurimmat remontit häämöttävät kaukana tulevaisuudessa.

Iäkkäämpi asunto tai rakennus saattavat sen sijaan vaatia pikaistakin kunnostusta. Ylimääräisellä ajalla sekä remontointitaidoilla varustettu sijoittaja voi nostaa asunnon arvoa helposti remontilla.

Viimeisenä tulee kartoittaa taloyhtiön tiedot, joista erityisesti velat sekä taloudellinen tilanne on olen-naista ottaa tarkkaan syyniin.

Milloin taloyhtiössä on viimeksi tehty remontti, tai onko sellaista odotettavissa lähivuosina? Taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmasta myös selviää, onko hyvän kunnon ylläpitämiseen sitouduttu vuosiksi etukäteen.

Paras vinkki kiinnostavaa sekä ennen kaikkea omiin tarpeisiin sopivaa sijoituskohdetta etsiessä on kääntyä asiaan työkseen perehtyneen asuntovälittäjän puoleen. Näin kartoitat sopivimmat vaihtoehdot, ja välittäjä myös auttaa tekemään kohteelle perusteellisen taustatutkimuksen.

Juttuun on haastateltu asiantuntija OP Koti Pirkanmaan ylempää kiinteistönvälittäjä Virpi Siniä.

Sijoitusasuntolaina on suosittu keino rahoittaa asuntosijoittamista. Lue lisää sijoitusasuntolainasta ja hae lainaa!

Lue myös:

Kaikki asuntosijoittamisesta – ota haltuusi 9 kohdan opas

Katja laittoi kaikki säästönsä ensimmäiseen sijoitusasuntoon – nyt hänellä on jo kahdeksan asuntoa