Helsinkiläinen Niina Eeva osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa vuoden 2019 marraskuussa. Alun perin Kauhajoelta kotoisin oleva Eeva on edelleen OP Etelä-Pohjanmaan asiakas, ja idea sijoitusasuntoon tulikin pankin asiakkuusneuvojalta, joka sattuu olemaan Eevan perhetuttu.

– Hän kertoi kokemuksistaan asuntosijoittajana kenties hieman avoimemmin kuin tavalliselle asiakkaalle ja heitti vaihtoehtona, että myös minä voisin säästöilläni ostaa sijoitusasunnon.

Vaikka Eeva ei ollut koskaan aikaisemmin ajatellut asiaa, palaset alkoivat loksahdella paikalleen nopeasti. Eeva opiskeli asuntosijoittamisen perusasioita muun muassa lukemalla Joonas Oravan ja Olli Turusen kirjoittaman Osta, vuokraa, vaurastu -kirjan. Teos sisälsi konkreettisten ohjeiden lisäksi myös erilaisia laskukaavoja.

Excel-ihmiseksi itseään kuvaava Niina Eeva laati innolla esimerkkitaulukoita asuntojen hintojen, lainan määrän sekä vuokratulojen yhtälöistä. Lisäksi hän liittyi asuntosijoittamista käsitteleviin sosiaalisen median ryhmiin.

– Ymmärsin, että asuntosijoittaminen on periaatteessa lainarahalla tehtävää sijoitustoimintaa. Yli 40-vuotiaana täytyy myös katsoa noin 25 vuoden päässä häämöttäviin eläkepäiviin. Ajattelin asunnon tekevän puolestani töitä maksamalla itse itseään, hän kertoo.

Erilaisiin rahastoihin varojaan säästänyt Eeva teki nopeasti päätöksen sijoitusasunnon ostamisesta, ja pankki hyväksyi hänen lainapyyntönsä hetkessä. Eeva määritti kohteelle tarkat kriteerit ja alkoi haravoida sopivia asuntoja pääkaupunkiseudulta.

– Halusin tietynkuntoisen, hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä olevan asunnon. Taloyhtiössä sekä asunnossa ei myöskään saanut olla näkyvissä suurempia remontteja, hän kertoo.

Helsinkiläinen Niina Eeva on innokas sekä itseoppinut asuntosijoittaja, joka kartuttaa tietämystään aiheesta muun muassa erilaisiin webinaareihin osallistumalla.

Vuokralainen kuin asiakas

Vain noin puoli vuotta idean saamisesta, Eeva solmi kaupat Vantaan Kaivokselassa sijaitsevasta 27-neliöisestä yksiöstä. Kohde oli ollut markkinoilla jo useita viikkoja, ja Eeva sai neuvoteltua asunnon hintaa mukavasti alas. 60-luvulla rakennetussa kerrostalossa sijaitseva asunto oli niin sanottu “flippikohde”, jonka edellinen omistaja oli juuri remontoinut lattiasta kattoon.

– Asunto oli todellinen karkki, ja ihastuin siihen heti. Minulla oli heti mielessäni selkeä kuva siitä, minkälaiselle ihmiselle haluan sen vuokrata.

Pian asuntoon muutti profiiliin sopiva reilu parikymppinen nuori nainen, joka asui yksiössä 1,5 vuoden ajan. Nykyinen asukas on niin ikään nuori yksin asuva nainen.

Nälkä kasvaa syödessä. Hoksattuani asuntosijoittamiseen liittyvän matematiikan olen alkanut katsella uutta sijoitusasuntoa.

Eeva kokee asettuneensa uuteen vuokranantajan rooliinsa luontevasti, vaikka alku luonnollisesti jännittikin. Prosessissa oli monia uuden opettelua vaativia asioita.

– Mietin, teinkö vuokralaisen suhteen oikean ratkaisun, muistinko varmasti tarkastaa kaikki tärkeät asiat, ja teinkö vuokrasopimuksen oikein. Kaikki on kuitenkin mennyt todella hyvin.

Eeva suhtautuu vuokralaiseen kuin asiakkaaseen, jonka kanssa hän haluaa pitää avoimet sekä ystävälliset välit. Nuorena itse vuokralla asuessaan hän koki jääneensä asuntoon liittyvien huolien sekä murheiden kanssa yksin.

– Pyrin luomaan vuokralaisen suuntaan viestiä siitä, että minua on helppo lähestyä minkä tahansa ongelman kanssa. Toistaiseksi eteen tulleet haasteet ovat olleet pieniä.

Toinen kohde haussa

Eevan asunnossa on 20 vuoden laina-aika, ja suunnitelmien mukaan asunto on maksettu pois muutamia vuosia ennen eläkepäivien koittoa. Hän kuvailee asuntosijoittamista turvalliseksi sekä mukavaksi tavaksi varautua tuleviin eläkevuosiin, ja aihe on vienyt hänet täysin mennessään.

Eeva kartuttaa tietouttaan osallistumalla muun muassa erilaisiin webinaareihin sekä olemalla aktiivisesti mukana sosiaalisen median asuntosijoitusryhmissä. Kaivokselan yksiö ei suinkaan ole jäämässä Eevan ainoaksi sijoituskohteeksi.

– Nälkä kasvaa syödessä. Hoksattuani asuntosijoittamiseen liittyvän matematiikan olen alkanut katsella uutta sijoitusasuntoa. Sain lainalupauksen toiseen asuntoon jo 1,5 vuotta sitten, hän nauraa.

Toistaiseksi sopivaa kohdetta ei ole tullut vastaan asuntomarkkinoiden kuumenemisen vuoksi: parhaat kohteet saatetaan myydä vain vuorokaudessa niiden listauksesta. Kasvanut tietoisuus on tehnyt Eevasta entistäkin kriittisemmän asunnon ostajan, mutta hän rohkaisee kaikkia lähtemään mukaan asuntosijoittamiseen, jos vain on mahdollisuuksia siihen.

– Vaikka tiedänkin nykyään enemmän, koen edelleen tehneeni hyvät kaupat. Parasta on, että ostin ensimmäisen sijoitusasuntoni ja pääsin alkuun. Pidän sitä yhtenä elämäni parhaista päätöksistä, hän kuvailee.

Asuntosijoittaminen mahdollistaa vakaan vuokratuoton. Näillä vinkeillä pääset alkuun, kun sijoitusasunto on ajankohtainen hankinta. 

Lue myös:

Katja laittoi kaikki säästönsä ensimmäiseen sijoitusasuntoon – nyt hänellä on jo kahdeksan asuntoa

Asunnon vuokraaminen ja myyntivoittovero – mitä pitää tietää?