Vanhan kodin jättäminen sijoitusasunnoksi voi olla hyvä idea, jos asunto on sellainen, jolle löytyy kysyntää vuokramarkkinoilla. Muutama muukin asia kannattaa huomioida.

Kokosimme yhdessä kiinteistönvälittäjä Saija Miettisen kanssa tarkistuslistan pohdinnan tueksi.

Miksi olen jättämässä vanhan kodin vuokralle?

Sijoitusasuntoa pitäisi aina miettiä lähtökohtaisesti sijoituksena, ei hätäratkaisuna tai tapana lykätä ongelmaa. Vanhaa kotia ei siis kannata jättää vuokralle siksi, että sen myynnin arvellaan olevan hankalaa. Jos isoja yhtiöremontteja on tulossa, on usein kannattavampaa myydä asunto pois. Remontit näkyvät asunnon arvossa vasta, kun ne on tehty. Myöskään tunneside vanhaan kotiin ei ole pätevä syy jättää sitä myymättä.

Millainen asunto kannattaa jättää sijoitusasunnoksi?

Pienelle, tehokkaalle kodille keskustassa, lähellä keskustaa tai esimerkiksi yliopiston läheisyydessä on aina kysyntää vuokramarkkinoilla. Sellaisen jättämistä sijoituskäyttöön kannattaa ehdottomasti harkita. Sijainti ja neliöt ovat tärkeitä. Jos esimerkiksi itse ostit asunnon nuorena aikuisena ensikodiksi, osaat arvioida sitä, miten se palvelisi vuokrakotina vastaavalle kohderyhmälle. Tarkastele myös yhtiön tulevia remontteja ja niiden kustannuksia.

Miten vanhan asunnon tuotto sijoituksena arvioidaan?

Hyvänä vuokratuottoprosenttina voidaan pitää tänä päivänä 46 prosenttia. Laskureita on netti pullollaan. Parhaassa tapauksessa voi käydä niin, että saat kotia vaihtaessasi sijoitusasunnon edullisesti, sillä olet maksanut siitä aikanaan vähemmän kuin mitä sen markkinahinta nyt on. Tuotto-odotukseen vaikuttaa myös asunnon helppo vuokrattavuus, eli se, onko odotettavissa tyhjiä kuukausia.

Voiko asunto olla liian arvokas vuokrakäyttöön?

Pitää muistaa, että vuokralainen ei aina välttämättä pidä asuntoa kuin omaansa. On erilaisia asumistyylejä. Tunneside asuntoon ei välttämättä tässäkään kohtaa helpota asiaa, ja se pitäisi pystyä katkaisemaan. Asunto myös väistämättä kuluu käytössä. Sitä ei välttämättä huomaa itse asuessaan, mutta usein vuokranantaja huomaa korjauksen tarvetta vuokralaisten välissä. Mahdolliset tulevat remonttitarpeet kannattaa ilman muuta huomioida laskelmissa myös.

Onko minusta vuokranantajaksi?

Tämäkin on erittäin tärkeä kysymys. Vuokranantajana toimiminen ei välttämättä sovi kaikille. Sijoitusasunnon pyörittäminen vaatii resursseja. Vaikka välittäjä hoitaisikin vuokralaisen etsinnän, sen jälkeen vuokranantaja on omillaan. Asunto vaatii aina huolenpitoa.

Kannattaako asunnon jatkokäyttöä sijoitusasuntona pohtia jo ostettaessa?

Kiinteistönvälittäjä kohtaa työssään nuoria pareja, jotka ovat ostamassa ensiasuntoaan sillä ajatuksella, että asuvat siinä ensin itse ja jättävät sen sitten myöhemmin sijoitusasunnoksi. Tämä on erinomainen, järkiperäinen lähestymistapa kodin ostoon. Pidemmän tähtäimen suunnittelusta ei koskaan ole haittaa asuntokaupoilla, sillä siinä tulee tietyllä tapaa ulkoistettua itsensä ja tunteensa ostoprosessista.

Etsitkö sijoutusasuntoa? Ota yhteys OP Kodin välittäjään ja saat asiantuntija-apua asunnon etsimiseen.

Lue myös:

Vakuutusvinkit sijoitusasunnon omistajalle – Näin turvaat vuokra-asuntosi

Niina osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa kaksi vuotta sitten: "Yksi elämäni parhaista päätöksistä”