Maltti ja tarkka harkinta on tunnetusti valttia auto- ja asuntokaupassa. Sama nyrkkisääntö on kuitenkin hyvä pitää mielessä myös silloin, kun hakee oman kodin, kakkosasunnon tai kesämökin remonttiin osaavia tekijöitä. Pieleen menneistä tai kesken jääneistä töistä voi koitua mojova jälkilasku ja pahimmillaan riitoja ratkotaan lakituvissa.

Rakennusalan ja asuntokaupan hyvä suhdanne ei osoita hiipumisen merkkejä. Remonttipalvelujen kysyntää ruokkii myös kotitalousvähennyksen korotus sekä matala korkotaso, jonka myötä remontteihin saa pankkilainaa hyvinkin edullisin ehdoin.

Rakennusliiton sopimusalavastaava Jarmo Järvinen on kokenut työurallaan niin kysyntäpiikkejä kuin suhdannekuoppia. Hänen mukaansa molemmissa on työn tilaajan vinkkelistä omat riskinsä.

– Rakennusmarkkina käy juuri nyt sen verran kuumana, että päteviksi tiedettyjen timpureiden kalenterit ovat täynnä pitkälle talveen saakka. Samalla alalle tulee myös uusia tekijöitä, joiden osaamistaso voi olla varsin vaihteleva. Remonttitöitä kun voi tehdä ilman rakennusalan koulutustakin, Järvinen toteaa.

On hyvä muistaa sekin, että valtaosa remonteista viedään läpi ihan sujuvasti ja suunnitelmien mukaan. Lehdissä esitellyt kauhutarinat ovat onneksi vain poikkeustapauksia.

Pieni salapoliisityö kannattaa

Kokeneen rakennusalan ammattilaisen ohje onkin selkeä. Remonttipalveluja hakevan kannattaa selvitellä tekijöiden referenssejä, koulutustasoa, heidän saamansa asiakaspalautetta ja mikäli kyse on yrityksestä, myös sen taloustilannetta.

Apuna voi käyttää perinteisen puskaradion lisäksi netin hakukoneita, keskustelupalstoja ja yritystietokantoja. Salapoliisityö vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta maksaa Järvisen mukaan itsensä takuuvarmasti takaisin.

– Ihan ensimmäiseksi kannattaa hyödyntää ystäviä, sukulaisia tai työkavereita. Pätevät ja hyviksi tiedetyt tekijät löytyvät useimmiten tätä kautta, Järvinen opastaa.

Vanhoja työkohteita kannattaa käydä katsomassa myös paikan päällä, jos se vain on mahdollista.

– Ja kannattaa tietysti huomioida nykyinen markkinatilanne. Mikäli joku ilmoittaa nyt pääsevänsä töihin muutaman päivän varoitusajalla, se soittaa kyllä hälytyskelloja. Ainakin kannattaa kysyä siihen syytä, Järvinen vinkkaa.

– Toisaalta on hyvä muistaa sekin, että valtaosa remonteista viedään läpi ihan sujuvasti ja suunnitelmien mukaan. Lehdissä esitellyt kauhutarinat ovat onneksi vain poikkeustapauksia, hän lisää.

Kirjallinen sopimus töiden takeeksi

Mikäli remontista haluaa ja saa useampia tarjouksia, kannattaa hinnan lisäksi vertailla niiden sisältöjä ja kysyä tarvittaessa lisätietoja.

– Vertailu kannattaa etenkin avaimet käteen-remonteissa. Halvin hinta ei välttämättä sisällä kaikkia kuluja ja loppulasku voi olla työn tilaajalle ikävä yllätys, Järvinen toteaa. 

Kun sopivalta tuntuva tekijä on löytynyt, on edessä sopimuksen tekeminen. Järvisen mukaan tässä kohtaa suomalaista kuluttajaa vaivaa edelleen turha hienotunteisuus.

– Sopimukset ovat valitettavan usein epätarkkoja tai ne on tehty pelkästään suullisesti. Silloin tulee helposti erimielisyyksiä myös niiden sisällöstä, kun asioista on eriävät muistikuvat, hän muistuttaa.

Järvinen korostaakin, että sopimus on tehtävä aina kirjallisesti ja mahdollisimman tarkasti eriteltynä. Lisäksi sopimus on tehtävä hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista ja sen toteutumista on seurattava koko remontin ajan.

– Mikäli tekijä välttelee kirjallista sopimusta ja esittää esimerkiksi ennakkomaksua, on viisainta hakea toinen timpuri, siitäkin huolimatta, että alkuperäisen saisi nopeasti ja edullisesti, Järvinen vakuuttaa.

Hän painottaakin, että kiire on remonteissa huono kaveri, sillä sen myötä kasvavat aina myös riskit.

– Jos remonttia on mahdollista siirtää, voi olla ihan järkevää ottaa pieni aikalisä ja odottaa, että kysyntä vähän rauhoittuu. Silloin osaajakin löytyy hieman helpommin, Järvinen vinkkaa.

Tee remonttisuunnitelmistasi totta. Hae lainaa remonttiin kätevästi verkossa.

Lue myös:

Näin laadit remonttibudjetin ja pysyt siinä – asiantuntijoiden 5 vinkkiä

Mitä vakuutuksista täytyy tietää rakentaessa ja remontoidessa? Asiantuntijat vastaavat