Vuotavia haavoja, murtuneita luita. Rakentaessa ja remontoidessa sattuu helposti vahinkoja. Silloin toivoo, että olisi ollut vakuutus. Vaan millainen?

Jos työn tekee talkoilla, talkooväelle on olemassa oma talkoovakuutuksensa. Se korvaa esimerkiksi vammoja, joita syntyy, kun putoaa tikkailta tai raskas esine tippuu päälle.

– Korvaamme kymmeniä vahinkoja vuosittain. Tavallisimpia korvattavia vahinkoja ovat kompastumiset ja kaatumiset, sanoo Pohjola Vakuutuksen vakuutuspäällikkö Kalle Tikkanen.

Talkoovakuutus on tarkoitettu muun muassa mökkiläisten ja omakotiasukkaiden pieniin rakennus-, remontti- ja pihatöihin. Se on voimassa vain työssä, josta ei saa rahapalkkaa tai muuta vastiketta.

– Ruokaa ja vieraanvaraisuutta talkoolaisille saa tietenkin tarjota, mutta esimerkiksi lahjakortit ja arvokkaat tavarat voidaan katsoa vastikkeiksi.

Tavallisimpia korvattavia vahinkoja ovat kompastumiset ja kaatumiset.

Turvaa pitkäksi ajaksi muutamalla kympillä

Talkoovakuutus kuuluu henkilöasiakkaiden ryhmätapaturmavakuutuksiin ja kattaa kaikki talkoisiin osallistuvat ihmiset myös talkootöihin liittyvillä matkoilla.

Se ei kuitenkaan korvaa kotitalouteen kuuluvien perheenjäsenten tapaturmavakuutusta: talkoovakuutus on voimassa aina määräajan ja vain silloin, kun talkootyötä tekee. Talkoolaiset saavat myös vaihtua, eli vakuutus ei ole henkilökohtainen.

– Talkoovakuutuksen ottamalla talkoiden järjestäjä osoittaa huomaavaisuutta muita kohtaan. Tällöin ei tarvitse miettiä, millainen vakuutus kelläkin on itsellään, Tikkanen sanoo.

Hän suosittelee ottamaan vakuutuksen riittävän pitkäksi ajaksi, esimerkiksi vuodeksi kerrallaan, jotta vakuutusta ei tarvitse uusia pätkissä.

– On mahdollista, että talkoot venyvät, eikä vakuutuksen hinta ole paha. Puhutaan muutamista kympeistä. Esimerkiksi 30 euron minimimaksulla vakuuttaa neljä henkilöä puoleksi vuodeksi.

Rajoituksia talkoolaisten vähimmäis- tai enimmäismäärälle ei ole. Talkoovakuutuksen saa halutessaan vaikka vain yhdelle ihmiselle tai suurellekin joukolle talkoolaisia.

Kotitaloudesta voi tulla työnantaja

Jos remontin tai rakennustyön tekijäksi palkkaa jonkun, kotitaloudesta tulee työnantaja. Työsuhde syntyy hyvin helposti, sanoo Pohjola Vakuutuksen Business Developer Erno Mäkinen.

– Siinä on neljä tunnusmerkkiä: 1) sopimus työn tekemisestä, 2) työtä tehdään toiselle, 3) työtä tehdään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena sekä 4) työstä maksetaan palkkaa.

Helpointa on tilata työ yritykseltä tai yrittäjältä, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tällöin kotitaloudella ei ole muita velvollisuuksia kuin maksaa lasku tehdystä työstä.

Jos taas kotitalous maksaa työntekijälle palkkaa vähintään 1 300 euroa vuodessa, on huolehdittava myös esimerkiksi ennakonpidätyksestä sekä eläke- ja sairausvakuutusmaksuista. Lisäksi kotitalouden pitää ottaa työntekijälle työtapaturma- ja ammattitautivakuutus.

Verottajan verkkopalvelussa voi vertailla työnantajan velvollisuuksia erilaisissa tilanteissa.

Mäkinen suosittelee jättämään ammattilaisille kaikki vaativat työt, joissa tapaturmariski on suuri. Tällaisia ovat esimerkiksi korkealla tehtävät ja sähkölaitteisiin liittyvät työt. Helppoa fyysistä työtä voi hyvin tehdä kaveri- ja tuttavaporukalla.

Toisaalta talkoolaiset eivät aina keskity työhön, jolloin voi sattua vahinkoja.

– Työhön keskittyminen on paras keino ehkäistä tapaturmia. Jos pyytää kaverit ja sukulaiset talkoisiin, kannattaa ennakoida riskejä ja suunnitella hyvin, mitä töitä on tarkoitus tehdä, Mäkinen sanoo.

Kotitalous työnantajana

Tutustu talkoovakuutukseen