Remonttibudjetin laatiminen ja siinä pysyminen tuntuu olevan lähes kaikille remontoijille ikuinen murheenkryyni. Huolella laaditun budjetin avulla lainansaanti helpottuu ja voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

1. Suunnittele huolella ja käytä valvojaa

Aluksi kannattaa tehdä tarkka laskelma siitä, mitä materiaalit maksavat ja paljonko työhön menee aikaa, sanoo toimitusjohtaja Mikko Juva Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksesta.

Sen jälkeen voi pyytää tarjouksia muutamalta urakoitsijalta. Budjetissa on helpointa pysyä, kun tekee kiinteähintaisen sopimuksen yhden yrityksen kanssa. Silloin remontin hinta voi kuitenkin nousta merkittävästi.

– Tämä johtuu siitä, että urakoitsija joutuu varautumaan erilaisiin yllätyksiin. Kosteiden rakenteiden kuivaaminen on tyypillinen riski. Kuivaamiseen voi mennä viikkoja, jolloin urakoitsijan omat aikataulut heittävät häränpyllyä, Juva sanoo.

Yleensä remontoija pääsee halvimmalla sopimalla tuntityöstä.

– Mutta silloin pitää olla aktiivinen valvoja, joka seuraa työtä likimain päivittäin. Hän varmistaa laadun ja aikataulussa pysymisen ja puuttuu heti havaitsemiinsa puutteisiin ja viivästyksiin.

2. Budjetti kolmelle kodin perusremontille

Pintojen maalaus

Hyvä muistisääntö on, että seinien ja kattojen maalaus maksaa yksiössä alle 1 000 euroa, kaksiossa alle 2 000 euroa ja niin edelleen, Juva sanoo.

– Eivät nämä varmasti halvimmat hinnat ole, mutta jos menee paljon näiden yli, sitten voi olla kallista.

Uusi kylpyhuone

Pienen, noin viiden neliön kylpyhuoneen täydelliseen remonttiin Juva varaisi vajaat 14 000 euroa. Työn osuus on noin 6 500 euroa ja materiaalien noin 7 100 euroa.

Työssä maksaa eniten vanhojen pintojen purkaminen, lattian valaminen ja seinien laatoitus. Juva arvioi, että kukin työvaihe maksaa noin 1 000 euroa ja vie pari päivää. Materiaaleista laatat ovat hintavimmat, noin 1 500 euroa.

Hän muistuttaa, että hinnat ovat esimerkkejä ja ne voivat vaihdella suuresti, sillä remontoitavat kohteet ovat erilaisia.

Materiaalit
Laatat1 500
Allastaso ja -kaapit1 000
Lasiset suihkuovet700
Siivouskomero500
Peilikaappi500
Wc-istuin400
Lattiakaivo ja putkitarvikkeet400
Valaisimet400
Laastit ja tarvikkeet400
Suihkusekoittaja350
Kattopaneelit300
Allas250
Hana250
Lattialämmityskaapeli200
Työt
Purku, 2 päivää1 000
Lattian valu ja viemärit, 2 päivää1 000
Seinien laatoitus, 2 päivää1 000
Lattian piikkaus, 1 päivä500
Pohjat, 1 päivä500
Lattian laatoitus, 1 päivä500
Kalusteasennukset, 1 päivä500
Putkityöt, 1 päivä500
Sähkötyöt, puoli päivää500
Katto, puoli päivää250

Keittiön päivitys

Tavanomaisen noin 12 neliön keittiön remonttiin on hyvä varata muutama päivä ja rahaa runsaasta 6 000 eurosta vajaaseen 10 000 euroon. Suurin osa kustannuksista koostuu materiaaleista.

Töiden osalta kustannukset ovat karkeasti arvioiden noin 1 500 euroa. Kaappien ja tasojen hintaan taas vaikuttaa laatutaso. Siinä missä vaikkapa laminaattitasot ovat muutaman satasen luokkaa, kivitasot voivat olla yli tonnin, Juva sanoo.

Kalusteiden hinta vaihtelee 3 000–6 000 euron välillä. Kodinkoneisiin menee pari tonnia.

Jos putkitöitä tekee itse eikä ole kokemusta tai ammattitaitoa, helpommin voi sattua ja tapahtua ja joutua vahingonkorvausvastuuseen kuin jos käyttäisi ammattilaista.

3. Hyödynnä kotitalousvähennys

Kodin remontoiminen keventää hieman verotusta, sillä osan remonttikuluista saa kotitalousvähennykseen. Jos remontin teettää yrityksellä, kotitalousvähennys on 40 prosenttia työn osuudesta, mutta enintään 2 250 euroa. Omavastuu on 100 euroa.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, eli puolison kanssa voi saada enintään 4 500 euron vähennyksen. Vähennystä ei saa tarvikkeista eikä matkakuluista.

4. Jätä nämä työt ammattilaiselle

Sähkötyöt ja vedeneristys on teetettävä ammattilaisella, mutta myös putkistoon liittyvien töiden osalta ammattilaisen käyttö on suositeltavaa, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

– Jos putkitöitä tekee itse eikä ole kokemusta tai ammattitaitoa, helpommin voi sattua ja tapahtua ja joutua vahingonkorvausvastuuseen kuin jos käyttäisi ammattilaista.

Lisäksi täytyy teettää asbestikartoitus, jos talo on rakennettu ennen vuotta 1994 ja remontissa korjataan tai puretaan rakenteita. Kartoituksia tekevät esimerkiksi asbesti- ja haitta-aineasiantuntijat sekä rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijat.

Jos asbestia on, purkutyö pitää tilata asbestipurkuihin erikoistuneelta yritykseltä. Asbestikartoituksesta ja -purusta tulee lisää kustannuksia. Hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta yli tuhanteen euroon.

5. Muista ilmoittaa remontista taloyhtiölle

Ennen remontin aloittamista remontoijan täytyy tehdä taloyhtiölle kirjallinen muutostyöilmoitus. Siitä selviää, mitä remontti sisältää, milloin se alkaa, kauanko kestää ja kuka sen tekee.

Remontista pitää ilmoittaa silloin, kun se voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi kylpyhuoneremontit, parketin tai laminaatin asennus muovimaton tilalle ja keittiön allaskaappien, hanan tai wc-istuimen vaihtaminen.

Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa remonttia. Valvontakustannukset ovat muutamasta sadasta eurosta noin tuhanteen euroon. Niistä vastaa remontin teettäjä.

Valitse sinulle järkevin tapa rahoittaa kotisi pintaremontti. Erilaisissa remonttilainoissa korot, lainan maksimimäärät ja vakuudet vaihtelevat. Vertaile lainoja, tee hakemus netissä ja pääset aloittamaan remontin.

Lue lisää:

Mitä vakuutuksista täytyy tietää rakentaessa ja remontoidessa? Asiantuntijat vastaavat

Säästä remontissa: viisi kohdetta, jotka aloittelijankin kannattaa remontoida itse

Suunnitteletko kylpyhuoneremonttia? Huomioi nämä 7 asiaa

Rahoituksen myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj, OP Yrityspankki Oyj tai osuuspankki, rahoitustuotteesta riippuen.