Suunnitteletko kylpyhuoneremonttia? Huomioi nämä 7 asiaa!
Lisää aiheesta
Kylpyhuone on kodin kalleimpia huoneita, joten se kannattaa suunnitella ja remontoida huolella. Listasimme seitsemän asiaa, jotka kannattaa huomioida kylpyhuoneremontissa.
Yleellinen kotikylpylä vai suihkunurkkaus? Oli kyseessä kumpi tahansa, kylpyhuoneremontti on kallis investointi. Jos suunnittelet kylpyhuoneremonttia, pysähdy pohtimaan seuraavia seitsemää asiaa.
1. Ole ajoissa liikkeellä ja varaudu toimitusaikoihin
Aloita kylpyhuoneremontin suunnittelu hyvissä ajoin, mielellään kaksi kuukautta ennen projektin käynnistystä. Ensimmäisen kuukauden aikana ehdit tutustua tarjontaan ja suunnitella, viimeistään toisen kuukauden alussa on syytä ryhtyä tilaamaan materiaaleja.
Varaudu toimitusaikoihin, sillä kylpyhuonekalusteiden ja laattojen toimitusajat ovat keskimäärin muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Osa materiaaleista on kotimaisia, mutta suurin osa tulee Euroopasta.
Myös remontin toteuttaviin ammattilaisiin kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä. Itse kylpyhuoneremonttiin on syytä varata aikaa noin 4 viikkoa. Jos vanhasta kylpyhuoneesta löytyy kosteusvaurioita, remonttiin pitää varata vielä enemmän aikaa.
2. Suunnittele kylpyhuoneen toiminnot huolella
Pohdi, millainen kylpyhuone palvelee parhaiten tarpeitasi. Haaveiletko idyllisestä kotikylpylästä ammeineen vai toiminnallisesta suihkunurkkauksesta sadevesisuihkuineen? Mitä muita toimintoja kylpyhuoneeseen tarvitaan? Sijaitseeko siellä lisäksi pesukone? Paljonko säilytystilaa tarvitaan?
Mieti myös tarpeet valaistukselle ja pistorasioille. Huomioi esimerkiksi, että moniin kylpyhuonekalusteisiin voi saada lisävarustuksena valaistuksen.
3. Varaa budjetti: kylpyhuone on kodin kalleimpia tiloja
Ole realistinen budjetin kanssa. Kylpyhuoneen keskimääräinen kustannus kerrostalossa sijaitsevaan saunattomaan kylpyhuoneeseen on töineen ja materiaalikustannuksineen noin 15–30 000 euroa. Työn osuus on tästä karkeasti noin puolet.
Ratkaisuissa ja materiaalivalinnoissa kannattaa pitää mielessä asunnon koko ja jälleenmyyntiarvo.
Kylpyhuoneremontin työn osuudesta saa tehdä kotitalousvähennyksen. Työn osuudesta voi vähentää 40 prosenttia, kun työn on ostanut yritykseltä. Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä, ja omavastuu on 100 euroa vuodessa (vuonna 2021). Maksimivähennyksen saa, kun työn osuutta on 5 875 euroa.
4. Kylpyhuoneremontissa on hyvä olla urakoitsija
Urakoitsijan tehtävänä on koordinoida remonttia ja pitää langat käsissä. Urakoitsija aikatauluttaa työvaiheet, sopii aikataulun eri ammattilaisten kanssa ja huolehtii remontin kulun työvaiheineen.
Kun projektilla on urakoitsija, kokonaisvastuu kylpyhuoneremontista on hänellä. Tee urakoitsijan kanssa kylpyhuoneremontista kirjallinen remonttisopimus, johon kirjataan remontin sisältö, hinta, laskutusperiaatteet, aloitus- ja valmistumisaika, materiaalit ja aliurakoitsijat. Jos remontti ei vastaa sovittua tai työ viivästyy, sopimuksesta voi tarkistaa, mitä on sovittu.
5. Huolehdi lupa-asiat kuntoon
Taloyhtiön osakkaan on tehtävä kylpyhuoneremontista ilmoitus isännöitsijälle vähintään kuukautta ennen työn aloitusta. Muutostyöhakemuksesta on selvittävä remonttiin valitut urakoitsija ja sähkö- sekä lvi-ammattilaiset. Lisäksi ilmoituksessa on oltava remontin tarkka sisältö ja aikataulu. Jos remontissa on tarkoitus laajentaa kylpyhuonetta, märkätilalaajennus vaatii luvan kaupungin rakennusvalvonnasta, jonka arkkitehti tai urakan pääsuunnittelija voi hakea.
Omakotitalon kylpyhuoneremontin lupa-asiat kannattaa tarkistaa rakennusvalvontavirastosta, vaikka useimmiten erillistä lupaa ei tarvita. Lupa vaaditaan esimerkiksi huonetilajärjestelyihin.
6. Huomioi tämä kylpyhuoneen purkutöissä
Jos remontoitava kylpyhuone on tehty ennen vuotta 1994, siellä tulee tehdä asbestikartoitus, jonka tekee siihen erikoistunut ammattilainen. Jos asbestia löytyy, asbestialueen purkaminen tulee teettää koulutetulla asbestipurkajalla, muuten purkutyöt on mahdollista tehdä itsekin.
Purkutyöt kannattaa tehdä huolellisesti, jotta mahdollisesti vioittuneet tai kostuneet materiaalit saadaan poistetuksi ja korjattua. Ennen uuden pinnan rakentamista on syytä tehdä kosteusmittaukset.
7. Anna ammattilaisen tehdä remontti
Märkätilojen rakentaminen vaatii osaamista ja tarkkuutta, ja tilasta on tehtävä vesitiivis. Taloyhtiössä vedeneristyksen saa tehdä vain henkilösertifioitu asentaja. Ammattitaitoinen asentaja osaa arvioida lattiakaadot ja pohjarakenteet sekä lattian riittävän kuivuuden.
Vedeneristysten lisäksi mahdollinen vesipisteen siirto ja muut lvi- sekä sähkötyöt on annettava lvi- ja sähköalan ammattilaisten hoidettaviksi.
Yleensä on järkevää antaa ammattilaisten tehdä kaikki kylpyhuoneremontin työvaiheet. Vastuiden vuoksi on selkeää, jos urakoitsija vastaa koko remontista. Jos omaa taitoa kuitenkin riittää, kannattaa sopia urakoitsijan kanssa, mitkä työt tekee itse.
Artikkelin asiantuntijoina on haastateltu Juha Tonttia ja Vera Ölleriä Daniels kylpyhuonemyymälästä Helsingistä.
Haaveiletko uudesta kylpyhuoneesta? Lue, millainen rahoitus sopii remontoijan tarpeisiin. |
Lue myös:
Kaipaako kylpyhuone päivitystä? Näin rahoitat kylpyhuoneremontin