Tällä viikolla pääset konkreettisesti tonkimaan raha-asioitasi. Selvität, mihin luulet, että rahasi kuluvat, ja näet, mihin ne oikeasti menevät. Valmistaudu yllättymään!  

Selvitystyössä tarvitset joko tietokoneen ja Excel-ohjelman tai kynän ja paperia. Kaiva lisäksi esille tilitapahtumatietosi. Löydät ne mobiili- tai verkkopankista tai mahdollisen paperisen tiliotteen kautta.  

Tehtävä 1: Mihin ajattelet, että rahasi kuluvat?  

Viikon ensimmäinen tehtävä on ajatustyötä. Ota kynä ja paperia ja kirjoita, mihin ajattelet, että rahasi kuluvat. Ajatustyötä helpottaa, jos aloitat esimerkiksi siitä, mihin sinulla kuluu eniten rahaa joka kuukausi. Voit myös pohtia arjen kautta, mihin rahasi kuluvat. Asuminen, liikkuminen, ruoka: aloita näistä ja siirry niistä kohti muita asioita.  

Tässä harjoituksessa sinun ei tarvitse katsoa tilitietojasi, kirjoitat vain arviosi paperille.  

Tehtävä 2: Mihin rahasi oikeasti kuluvat?  

Tätä tehtävää varten tarvitset tietokoneen ja Excelin tai paperia ja kynän. Kannattaa myös varata hieman aikaa ja omat tilitiedot käden ulottuville.  

Jos sinulla on käytössäsi tietokone ja Excel-ohjelma, toimi näin: Avaa omaa talouttasi tarkasteleva Excel ja tallenna se tietokoneellesi. Avautuvassa näkymässä on ohjeet, miten toimia. 

Avaa säästöhaasteen Excel tästä. 

Jos et käytä tietokonetta tai sinulla ei ole koneellasi taulukkolaskentaohjelmaa, voit täyttää tulosi ja menosi myös paperilomakkeelle. 

Avaa ja printtaa paperinen lomake tästä. 

Täytä kaavakkeeseen pyydetyt tulot ja menot. Kun olet saanut kuukausittaiset menosi ja tulosi kirjattua, olet tehnyt oman taloutesi kannalta tärkeän työn. Nyt sinulla on todellinen käsitys taloudestasi, ja se mahdollistaa todellisten muutosten teon rahankäytössäsi.  

Ensi viikolla jatkamme oman talouden taulukkosi kanssa, ja saat selville, mistä voit nipistää rahaa säästöön helpoiten. Saat ohjeen sähköpostiisi maanantaina 19.9.2022. Jos et ole vielä tilannut ohjetta sähköpostiisi, voit tilata sen tästä.  

Ensi viikkoon!  

Aloititko säästöhaasteen nyt? Ei hätää, ensimmäisen viikon ohjeen löydät täältä.

Jos vielä jaksat, tutustu itseesi rahankäyttäjänä. Tee testi: Millainen olen rahankäyttäjänä?

Lue myös:  

Kuinka paljon eläminen maksaa    

Pienituloisen talous – näin aloitat säästämisen arjessa  

Hyvätuloinen somevaikuttaja Veera Papinoja: ”Olen rahankäyttäjänä huithapeli, enkä ole ikinä osannut säästää”