Jos kuukaudesta toiseen on tunne, että rahat vain kuluvat johonkin, on syytä alkaa tonkia omia raha-asioita peruteellisesti. Tämän artikkelin ohjeilla selvität, mihin rahasi kuluvat. Kun tiedät pakolliset menosi ja ymmärrät, mihin tarpeettomiin asioihin rahaasi kuluu, voit muuttaa kulutustasi niin, että rahasi riittävät koko kuukaudelle.

Selvitystyössä tarvitset joko tietokoneen ja Excel-ohjelman tai kynän ja paperia. Kaiva lisäksi esille tilitapahtumatietosi. Löydät ne mobiili- tai verkkopankista tai mahdollisen paperisen tiliotteen kautta.  

Mihin ajattelet, että rahasi kuluvat?  

Mieti ensin, mihin ajattelet rahasi kuluvan. Kirjoita ajatuksesi ylös. Ajatustyötä helpottaa, jos aloitat esimerkiksi siitä, mihin sinulla kuluu eniten rahaa joka kuukausi. Voit myös pohtia arjen kautta, mihin rahasi kuluvat. Asuminen, liikkuminen, ruoka: aloita näistä ja siirry niistä kohti muita asioita.  

Mihin rahasi oikeasti kuluvat?  

Nyt kun olet pohtinut, mihin rahasi kuluvat, selvitä, mihin ne oikeasti menevät. Tarvitset tietokoneen ja Excel-tietokoneohjelman tai paperia ja kynän. Kannattaa myös varata hieman aikaa ja omat tilitiedot käden ulottuville.  

Jos sinulla on käytössäsi tietokone ja Excel-ohjelma, toimi näin: Avaa olla oleva omaa talouttasi tarkasteleva Excel ja tallenna se tietokoneellesi. Avautuvassa näkymässä on ohjeet, miten toimia. 

Avaa Excel tästä. 

Jos et käytä tietokonetta tai sinulla ei ole koneellasi taulukkolaskentaohjelmaa, voit täyttää tulosi ja menosi myös paperilomakkeelle. 

Avaa ja printtaa paperinen lomake tästä. 

Täytä kaavakkeeseen pyydetyt tulot ja menot. Kun olet saanut kuukausittaiset menosi ja tulosi kirjattua, olet tehnyt oman taloutesi kannalta tärkeän työn. Nyt sinulla on todellinen käsitys taloudestasi, ja se mahdollistaa todellisten muutosten teon rahankäytössäsi.  

Oliko pohdinnassasi ja varsinaisessa rahojesi kulutuksessa eroa?

Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Lue lisää.

Lue myös:  

Miten säästää rahaa? Helpot ohjeet

Testaa: millainen rahankäyttäjä olet

Kuinka paljon eläminen maksaa    

Pienituloisen talous – näin aloitat säästämisen arjessa  

Hyvätuloinen somevaikuttaja Veera Papinoja: ”Olen rahankäyttäjänä huithapeli, enkä ole ikinä osannut säästää”  

Artikkeli on julkaistu 12.9.2022 osana OP:n säästöhaastetta. Artikkeli oli OP:n säästöhaasteen toisen viikon sisältö. Artikkelia on muokattu haasteesta yleiartikkeliksi 24.8.2023.