Pienituloisen talous – näin aloitat säästämisen arjessa
Lisää aiheesta
Kaikkien ei tarvitse sijoittaa. Tavallisessa arjessa säästäminen on mahdollista muullakin tavalla. Keräsimme vinkit säästämisen alkuun pienituloisessakin taloudessa.
Yhä useampi suomalainen ikään katsomatta on innostunut säästämään. Osa sijoittaa rahojaan osakkeisiin tai rahastoihin, toiset siirtävät rahaa erilliselle säästötilille.
Säästämisen aloittaminen voi myös arveluttaa. Voi tuntua, että menot ovat liian suuret ja tulot liian pienet. Onkin ymmärrettävää, että tiukan budjetin tai perustoimeentulon varassa elävälle säästäminen voi olla vaikeaa.
Kaikkien ei tarvitse sijoittaa. Tavallisessa arjessa säästäminen on mahdollista muullakin tavalla, sillä niukassakin taloudessa pienten kuukausittaisten summien säästäminen on usein mahdollista.
Aseta tarpeeksi pieni säästötavoite
Säästäminen voi tuntua möröltä erityisesti silloin, jos tavoitesumman asettaa liian korkealle. Säästötavoitteet kannattaa mitoittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Voit säästää pahan päivän varalle, mutta voit myös ajatella, että säästät johonkin mukavaan tulevaan asiaan. Säästämistavoite voi olla esimerkiksi uusi polkupyörä tai huvipuistopäivä perheen kanssa.
Aloita säästäminen kirjaamalla tulot ja menot
Onnistunut säästäminen alkaa huolellisella suunnittelulla. Omaa taloutta kannattaa seurata parin kuukauden ajan kirjaamalla kaikki menot sekä tulot vaikkapa ruutupaperille tai Excel-taulukkoon. Apua menojen seurantaan saa myös Marttojen nettisivuilta sekä Takuusäätiön Penno-sovelluksesta, joka auttaa kirjanpidossa ja taloussuunnittelussa. Lisäksi OP-mobiilissa on maksuton työkalu oman talouden seuraamiseen.
Mieti, ovatko kaikki ostoksesi tarpeellisia
Kun jokainen viikossa sekä kuukaudessa kulutettu euro on merkitty paperille, selviää helpommin, mihin ylimääräiset rahat kuluvat. Yllättävän moni esimerkiksi käyttää lähes huomaamattaan kymmeniä euroja take away -kahveihin tai marketin hintavimpiin ruokiin.
Säästämistä motivoi myös realistisen kuukausittaisen säästösumman asettaminen: kyseessä voivat olla vain parin kymmenen euron säästöt, jotka nekin kasvattavat ajan kuluessa säästöpottia.
Automatisoi säästäminen
Omien taloustietojen sekä -taitojen kartoitus motivoi säästämistä, ja talouden menoista voi kokoontua keskustelemaan koko perheen voimin.
Säästämisen automatisointikin auttaa. Jos tilipäivä on aina kuun tiettynä päivänä, pankista voi asettaa automaattisen siirron toiselle tilille tai vaikka rahastoon. Osa pankeista myös tarjoaa mahdollisuuden siirtää pieni summa sivuun aina kortilla ostoksia maksettaessa.
Älä siis koe painetta siitä, että et ole sijoittaja. Pienenkin summan säästäminen luo onnistumisen tunnetta, ja toistuva säästäminen ja tavoitteisiin pääseminen tuo puolestaan turvallisuutta. Tärkeintä olisi saada talous tasapainoon, jolloin vaikkapa yllättäen rikkoutuneet silmälasit eivät vie taloutta kuralle. Se onnistuu pienillä arjessa tehtävillä päätöksillä.
Juttuun on haastateltu Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkkua.
Kuukausisäästäminen rahastoon on oiva tapa kerryttää säästöjä. Alkuun pääset jo 10 eurolla kuussa. Lue lisää. |
Lue myös:
Kuinka paljon eläminen maksaa?
Miten saisin kerrytettyä varallisuuttani? Klikkaa laskuriin ja näet säästämisen hyödyt