Melkein jokainen on joskus ollut tässä tilanteessa: tilille tulee kuussa vähemmän kuin ennen, ja jostain pitäisi luopua. Elämäntilanteet vaihtelevat, eikä tulojen pienenemistä pidä hävetä.

– Suomalaisilla on usein tarve selviytyä yksin, eikä apua pyydetä. Koitetaan pärjätä, kunnes raha-asiat ovat jo solmussa, sanoo Marttaliiton ja Takuusäätiön Rahat riittää -hankkeen koordinaattori Erkki Ukkola.

Raha-asioista kannattaisi puhua avoimesti perheen ja läheisten kanssa. Jos kertoo muille, että rahaa on nyt vähemmän kuin ennen, ihmiset voivat tarjoutua auttamaan ja osaavat huomioida tilanteen yhteisiä menoja suunnitellessa.

Kun rahasta puhuminen arkistuu, siihen liittyvä henkinen paine pienenee. Neuvoa menojen pienentämiseen voi pyytää myös ulkopuoliselta, kuten Takuusäätiön puhelinpalvelusta tai chatista. Myös näistä vinkeistä voi olla hyötyä.

1. Hahmota rahankäyttösi kokonaiskuva

Yleinen ongelma rahankäytössä on se, että kokonaiskuva omasta taloudesta puuttuu. Miten paljon rahaa menee ja minne? Aluksi kannattaa kirjata tulot ja menot tarkasti ylös vaikkapa vihkoon tai Excel-taulukkoon.

Ole rehellinen: älä vähättele menojasi.

– Kulut voivat myös yllättää. Pienistä puroista kasvaa helposti isoja virtoja.

Voit käyttää menojen seurantaan esimerkiksi OP-mobiilin Talouden tasapaino -ominaisuutta. Se auttaa hahmottamaan yhdellä silmäyksellä kokonaiskuvan tuloistasi ja menoistasi, ja kertoo onko taloutesi tasapainossa. Sovellus myös luokittelee ostoksesi eri kategorioihin. Voit tarkistaa, miten paljon käytät kuukaudessa rahaa esimerkiksi ravintoloihin, vaatteisiin, kauppaostoksiin, harrastuksiin ja terveyteen.

OP-mobiilin Talouden tasapainosta löytyy myös Toistuvien menojen hallinta -palvelu. Sen avulla voi seurata jatkuvista tilauksista ja sopimuksista muodostuvia kokonaiskustannuksia. Voit yhdellä silmäyksellä nähdä, kuinka paljon rahaa jatkuviin tilauksiin kuten sähkölaskuihin, puhelinlaskuihin, suoratoistopalveluihin ja musiikkipalveluihin kuukausittain kuluu.

2. Pohdi menojen tarpeellisuutta

Ukkola neuvoo jakamaan menot kolmeen kategoriaan. Välttämättömät ovat niitä, joita ilman ei voi elää, kuten sähkö, asuminen ja ruoka. Tarpeelliset kulut menevät kohteisiin, joiden menettäminen harmittaa mutta ei aiheuta ongelmia. Esimerkiksi kuntosalijäsenyys tai kanavapaketti voivat tuntua tarpeellisilta, mutta ilmankin selviäisi, jos olisi pakko. Kolmas kategoria ovat turhat menot, kuten heräteostokset.

– Turhista löytyy asioita, jotka vievät salakavalasti rahaa. Esimerkiksi automaattisesti veloitettavista kuukausimaksuista voi kertyä iso raha, samoin nälkäisenä ostetuista herkuista.

Toisaalta on hyvä muistaa, että jokainen meistä arvostaa eri asioita. Jos joutuu pitkälle sairauslomalle, Netflix voi olla yllättävän tärkeä. Jollekin ulkonäön hoito on suuri osa identiteettiä. Salijäsenyys taas saattaa olla merkittävä keino huoltaa mieltä ja kipuja.

– Toisaalta voi miettiä, voisiko suoratoistopalvelun vaihtaa ilmaiseen tai löytyisikö laji, joka ei maksa mitään. Esimerkiksi juoksemiseen ei tarvitse hankkia kahdensadan euron varusteita.

3. Suunnittele menosi

Suunnitelmallisuus auttaa rahan säästämisessä. Mieti ennen kauppaan menoa esimerkiksi viikon ruokalista valmiiksi ja hahmottele perheesi menot kuukaudeksi tai kahdeksi eteenpäin.

– Jos mahdollista, tulojen pienenemiseen kannattaa varautua jo etukäteen. Säästössä on aina hyvä olla puskurina yhden–kahden kuukauden palkka.

Esimerkiksi Takuusäätiön Penno-sovellukseen voit syöttää säännölliset tulosi ja menosi. Sovellus laskee kuukausittain käytössä olevat rahat ja vertaa niitä sitten kulutukseen.

4. Vertaile hintoja ja downshiftaa

Yksi suurimmista menoeristä on usein asuminen. Mieti, voisitko muuttaa pienempään asuntoon tai halvemmalle asuinalueelle. Myös ruokakaupan vaihtaminen halvempaan voi tuoda merkittäviä säästöjä.

– Itse tekemällä säästää paljon. En usko, että yksikään meistä on niin avuton, ettei osaisi lainkaan laittaa ruokaa. Kannattaa suosia edullisia sesongin raaka-aineita ja vertailla hintoja. Miten paljon esimerkiksi liha maksaa verrattuna kasviksiin?

Ukkola muistuttaa, ettei halpa hinta ole aina paras kriteeri. Esimerkiksi vaatteissa kannattaa sijoittaa laatuun. Toisaalta on hyvä pohtia, onko hankinta ylipäänsä tarpeellinen.

5. Kilpailuta sopimukset

Onko nettisopimuksesi tai puhelinliittymäsi tarjouspaketti umpeutunut? Milloin viimeksi kilpailutit asuntolainasi ja vakuutuksesi? Kuinka paljon maksat sähköstä? Käy läpi sopimukset, jotka liittyvät arjen rahankäyttöön. Voit saada neuvoteltua halvempia kuukausihintoja.

Sopimusten kilpailutukseen voit hyödyntää myös OP-mobiilista löytyvää Toistuvien menojen hallinta -palvelua.

6. Nauti ilman rahaa

On klisee kehottaa pienituloista ihmistä metsäretkelle. Luonnossa kävely paitsi vähentää stressiä myös ehkäisee masennusta. Toisaalta Suomessa on paljon ilmaisia palveluita ja ajanviettotapoja, joita kannattaa hyödyntää, olivat tulot mitkä hyvänsä.

7. Tee yhdessä

Säästöjä voi tehdä myös jakamalla asioita muiden kanssa. Yhteisomistus voi olla suuressa hankinnassa hyvä vaihtoehto.

Myös vapaaehtoistyö tuo elämään merkitystä. Tutustumalla ihmisiin ja vahvistamalla vanhoja ihmissuhteitasi luot vahvempaa turvaverkkoa, joka kannattelee, kun tarvitset tukea.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 6.5.2019.