Yhteinen tili on hyvä arjen raha-asioiden jakamiseen, mutta huono paikka pahan päivän säästöille. 

Omat tulot kannattaa ohjata aina omalle tilille. Tarvittaessa voit antaa puolisollesi käyttöoikeudet tilillesi, jolloin hän voi maksaa laskuja ja siirtää rahoja tililtäsi. Puolison oikeus käyttää tiliä päättyy kuitenkin heti jos menehdyt. Sen jälkeen hän ei voi enää nostaa rahaa tai tehdä tilisiirtoja tililtäsi.

Jos tililtä menee automaattisesti e-laskuja tai suoraveloituksia, katsotaan niiden veloittaminen pankissa tapauskohtaisesti tilin omistajan kuoltua. Yleensä ei ole estettä sille, että vuokrien, sähkölaskujen ja vakuutuksien maksaminen jatkuu, mutta vaikkapa lehtilaskuja ei välttämättä enää makseta.

Yhteinen tili on hyvä mitoittaa vain arjen menoihin

Jos teillä on yhteinen tili, on siihen yleensä kummallakin käyttöoikeus. Sekä puolisosi tai sinä voitte kumpikin itsenäisesti käyttää tiliä. Tällaista tiliä kutsutaan tai-tiliksi. Sinulla säilyy käyttöoikeus tai-tiliin, jos puolisosi menehtyy. Kuolinpesästä tulee toinen tilin omistajista.

Kummalla tahansa tai-tilin omistajista on kuitenkin oikeus vaatia tilin varojen jäädyttämistä, myös kuolinpesällä tai sen yksittäisillä osakkailla, jos kuolinpesästä on tullut toinen omistajista. Myös molempien ollessa elossa kummalla tahansa tilin omistajista on oikeus vaatia yhteinen tili jäädytettäväksi. Jäädytetyn tilin varoja ei voi käyttää kukaan.

Yhteisen tilin käyttöoikeudet voi olla määritelty myös niin, että voitte käyttää tiliä vain yhdessä. Tällaista tiliä kutsutaan ja-tiliksi. Käytännössä puolisosi ja sinun täytyy yhdessä käydä konttorissa maksamassa tai nostamassa rahaa kyseiseltä tililtä. Ja-tiliä et siis voi enää käyttää ilman kuolinpesän osakkaita puolisosi kuoleman jälkeen. 

Kuolinpesästä tulee siis kummassakin tapauksessa yhteisen tilin toinen omistaja. Siksi kannattaa säästää pahan päivän rahat – sellaiset summat, joita tarvitset odottamattomiin ja yllättäviin menoihin – omalle tilille. Yhteisen säästötilin rahoihin pääsee usein käsiksi vasta perunkirjoituksen jälkeen.

On hyvä myös ymmärtää, että yhteisen tilin varat katsotaan aina omistettavan puoliksi – riippumatta siitä, kuinka paljon enemmän tilin toinen omistaja on rahaa tilille laittanut.

Juttua varten on haastateltu OP Uusimaan myyntijohtaja Tiina Kallista.

Artikkeli on julkaistu alun perin 11.4.2018 ja se on tarkistettu 22.11.2024.