ARX Hämeenlinnan kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola ahkeroi lasten taidefestivaali Hippaloiden eteen
Lisää aiheesta
Keski-Suomen Säynätsalosta kotoisin oleva Riikka-Leena Puistola päätyi Hämeeseen töiden ja rakkauden perässä ja työskentelee kulttuurituottajana Kulttuurikeskus ARXissa Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Puistola vastaa lasten taidefestivaali Hippaloista sekä kaupunkifestivaali Valoilmiöstä Galleria ARXin näyttelyiden ja muiden tapahtumatuotantojen kulkiessa rinnalla.
Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä ARX on monitaiteinen ilon, yhdessä tekemisen ja kokemisen sekä luovien kohtaamisten kulttuurikeskus, joka tarjoaa kulttuuria ja taidetta niin lapsille, nuorille, perheille, kouluille kuin päivähoidollekin. Kulttuurikeskus sijaitsee Verkatehtaan alueella ja keskuksen toiminta jakautuu kouluille ja varhaiskasvatukselle tarjottavaan Kulttuuripolkuun ja perheiden vapaa-aikaan sijoittuvien taideaamujen, kerhojen, festivaalien ja erilaisten tapahtumien tuottamiseen. Nuorisokulttuuria keskuksella tehdään HÄX-brändin alla.
Puistola tuli aikoinaan ARXille tekemään kulttuurista nuorisotyötä kolmen kuukauden sijaisuutta varten ja on sillä tiellä edelleen. Riikka-Leenan työtehtävät ovat ehtineet vaihtua moneen kertaan viestintään ja nuorisokulttuuriin liittyvistä asioista nykyiseen festivaalituotantoon. Riikka-Leena kertookin, että on ollut kiva nähdä ja tehdä saman talon sisällä erilaisia tehtäviä.
Lasten taidefestivaali Hippalot
Riikka-Leenan päävastuulla on tänä vuonna 3.–6.8. järjestettävä lapset perheineen ja lastenkulttuurin ammattilaiset yhteenkokoava lasten taidefestivaali Hippalot. Hippalot on suunnattu 0–10-vuotiaille lapsille perheineen, isovanhempineen ja ystävineen. Lastenkulttuurille ei käytännössä ole yläikärajaa, vaan hyvistä esityksistä nauttivat kaikenikäiset. Työpajoissa jopa monet vanhemmat askartelevat innolla. Ikäsuositus onkin enemmän suuntaa antava ja Hippalot on suunnattu kaikille kaupunkilaisille ja tapahtuman annista kiinnostuneille. Hippalot alkaa hiljalleen vakiinnuttaa asemaansa myös perheiden kesälomakohteena ja kävijöinä onkin paljon mökkiläisiä ja muuten seudulla lomailevia.
Hippalot sai alkunsa Aulangolta vuonna 1978 nimellä Lastentapahtuma Aulangolla ja sieltä se muutti Hämeen linnalle ja sai nimekseen Hämeen linnan lastentapahtuma. Hämeenlinnan Verkatehtaalle muuttamisen jälkeen nimeltään Hippaloiksi muuttunutta festivaalia on järjestetty koko Verkatehtaan olemassaolon ajan. Hippaloiden ajatus on säilynyt kaikki nämä vuodet samana ja pääpaino on laadukkaissa monitaiteisissa esityksissä ja lasten työpajoissa itse tekemässä taiteessa. Lopulta vuodet ovat muuttaneet Hippaloita yllättävän vähän.
Festivaali on tälle ajalle hyvin epäkaupallinen, sillä tapahtumassa ei myydä metrilakua ja pehmonalleja, vaan ihmisten toivotaan käyttävän rahansa pääsylippuihin. Suuri osa ohjelmasta on maksutonta ja tarkoitus onkin, että kaikki voivat osallistua sosioekonomisesta asemastaan riippumatta. Suosituimpia ohjelmanumeroita ovat vuodesta toiseen maksuttomat HIPPO-lavan konsertit, jotka järjestetään yhteistyössä OP Etelä-Hämeen kanssa. OP Etelä-Häme toimii myös Hippaloiden pääyhteistyökumppanina.
Lastenkulttuuria juhlitaan tänä vuonna Verkatehtaalla 3.-6.8. ja tämän vuoden teemana on puutarha. Lasten puutarhan rakentaminen onkin aloitettu jo kesäkuussa. Puutarhassa pääsee kastelemaan kukkia, lotraamaan vedellä ja tekemään puutarhataidetta. Työpajoissa tehdään kukkakäsinukkeja, minimaisemia ruukkuihin, seikkaillaan VR-puutarhassa, tehdään kasvikemiaa ja vaikka mitä muuta. Esityksinä nähdään esimerkiksi tanskalainen Madam Bachin Grow, Tehdas teatterin Siiran sirkusmatka, Blind Gut Companyn Meritähdenlento ja Musiikkisirkus Avain hukassa. Jälkimmäiseen OP:n asiakasomistajat saavat etuhintaiset liput. Verkatehtaan rannan HIPPO-lavalla nähdään Ammuu!, Naattiorkesteri, Maisteri Molto ja Funky Monkey Club muskarikonsertti. Bio Rex tuottaa Hippaloiden elokuvaohjelmiston.
– ”Toivon, että jo yli nelikymppiseksi ennättänyt festivaali säilyttäisi asemansa ja että ihmiset haluaisivat kokoontua yhdessä kulttuurin ympärille myös jatkossa. Tämä kaikki tarvitsee myös yhteiskunnan tukea, joten toivottavasti kulttuurin rahoitus säilyisi ennallaan tai jopa nousisi tulevaisuudessa. Pelkällä lipunmyynnillä kun tällaisia tapahtumia ei järjestetä”, Puistola toteaa.
ARXin tarjoama kulttuuripolku
ARXin järjestämä toiminta on Riikka-Leenan mielestä arvokasta myös siksi, että kulttuuripolku läpäisee koko ikäluokan. Esimerkiksi kaikki kaupungin ekaluokkalaiset pääsevät näkemään saman teatteriesityksen ja kuudesluokkalaiset juhlimaan itsenäisyyspäivää Verkatehtaalle. Kolmasluokkalaiset puolestaan laulavat suuressa kuorokonsertissa Sibeliuksen innoittamana. Näin laajaa kulttuuripolkua ei ihan joka kaupungista löydy. Hyvänä esimerkkinä ARX:in suosituista tapahtumista toimii viime marraskuussa järjestetty Valoilmiö-kaupunkifestivaali, joka osoittautui heti niin suosituksi ja sai ihmiset liikkeelle niin, että koko torin seutu tukkeutui.
– “Toivottavasti nähdään siis Hippaloilla! Kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita mukaan ja olemme iloisia jokaisesta kauempaa tulevasta vieraasta!”, Puistola toivottaa.