Asunto-osakekauppa digitaalisesti - toimii myös poikkeusaikoina
Lisää aiheesta
Asuntokaupoilla tavallisesti tapaavat ostaja ja myyjä ensimmäistä kertaa ja mukana on isoa paperipinoa kuljettava kiinteistönvälittäjä sekä pankin edustaja hoitamassa rahaliikennettä. Papereita luetaan tarkasti ja nimiä kertyy useaan paperiin. Entä jos kauppakirjaan ja liitteisiin voisi tutustua rauhassa omalla kotisohvalla ja allekirjoittaa asiakirjat sähköisesti? Kyselin asiasta Etelä-Hämeen OP-Kodin kiinteistönvälittäjiltä.
" Digitaalinen asuntoosakekauppa on monessa tapauksessa hyvin mahdollinen", selvittää Vesa Perttilä. Tässä vaiheessa kauppoja voidaan tehdä, jos myyjä ja ostaja ovat ns luonnollisia henkilöitä, myytävän kohteen osakekirja on vakuutena pankissa ja ostaja käyttää oston rahoittamiseen lainarahaa. Esimerkiksi yrityksen tai kuolinpesän myydessä sähköinen asuntokauppa ei ole vielä mahdollinen. Kovasti tehdään töitä sen eteen, että kaikki kaupat voisi tehdä digitaalisesti.
Kokemukset lupaavia
"Tämän hetkisten tuntemuksien perusteella sähköisten osakekauppojen tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta. Toimintatapa ja työvaiheet hioutuvat kokemuksien ja toistojen myötä. Asia on osapuolille uusi, mutta helposti lähestyttävä ja eri vaiheet etenevät loogisesti", selvittää puolestaan Vesan kollega Kari Salmenoja. Näen tämän tervetulleena toimintatapana, jota monet asiakkaat ovat jo kysyneet. Pitkässä juoksussa se säästää aikaa, jonka voi käyttää kaikkein tärkeimpään, eli asiakaspalveluun ja asiakaskohtaamisiin.
Erityisen paikallaan digitaalinen asuntokauppa on OP Kodin välittäjien mukaan tilanteissa, jossa kauppa-ajan sopiminen on haasteellista.
"Minun kokemukseni mukaan asiakkaalle suurin ero on siinä, että kauppakirjaa ei allekirjoiteta kynällä vaan hiirellä (tai kosketusnäytöllä) ja kaupan voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta", kommentoi Päivi Kuhanen.
Sovi asiat pankin kanssa hyvissä ajoin etukäteen
"On syytä korostaa, että sekä ostajan ja myyjän tulee sopia kaikki maksuihin ja lainaan liittyvät asiat omien pankkiensa kanssa hyvissä ajoin etukäteen", sanoo Jukka Siren. Näin siksi, että jo ennen myyjää ja ostajaa heidän pankkinsa tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan.
Kun välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen DIAS-järjestelmässä, ostaja ja myyjä tunnistautuvat verkkopankkitunnuksillaan, antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamiseksi ja allekirjoittavat kauppakirjan.
Tämän jälkeen ostajan ja myyjän pankit hoitavat kaupan velvoitteet, mukaan lukien välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjaan siirtomerkinnän. Välittäjä lataa DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmästä ja lähettää ne isännöitsijälle sekä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen.
"Kun alun rajoitteet saadaan järjestelmäkehityksen myötä poistettua, niin toimintatapa varmasti yleistyy. Tosin uskon vahvasti siihen, että osa asiakkaista haluaa myös jatkossa tehdä kaupat perinteisesti. Myös silloin voidaan kauppa tehdä yhdessä kasvotusten, mutta sähköisesti allekirjoittaen", Kari Salmenoja sanoo.
Vesa Perttilän mukaan asuntokaupoissa on usein kyse ketjusta. Kun joku ostaa yksiön, myyjällä on jo kiikarissa kolmio ja kolmion myyjällä omakotitalo. Kun näissä tilanteissa sovitetaan aikatauluja yhteen useiden ostajien, myyjien, välittäjien ja pankkien kanssa, avaa digitaalinen kauppa valtavasti vapauksia kaikkien osapuolten eduksi.
Pitkään asuntokauppaa tehnyt Jukka Siren antaa järjestelmälle vain yhden miinuksen.
"Minulle asuntokauppatilaisuus on aina ollut juhlallinen. Se juhlan tunne jää tässä pois. Asiakkaiden toiveiden mukaan tietysti toimitaan".